Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Procvičovací cvičení – přímá řeč
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ANJ-GRAMATIKA Zájmena
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ. PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_36.
Sloveso BÝT – přítomný čas
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Chodíme do základní školy v Hudlicích. Chodíme do základní školy v hudlicích. Vyber správnou odpověď.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Shoda přísudku s podmětem 2
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENO MY YOUR Povídej si se spolužákem ve dvojici. Snaž si zapamatovat si, co jsi slyšel.
Přímá řeč 12_03_17: Čtenářská gramotnost – Anotace Jazyk
Číslo v digitálním archivu školy
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_368_Přímá řeč AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje několik cvičení zaměřených na slohový postup vyprávěcí. Jednotlivá cvičení jsou tematicky rozčleněná.
Jak se mu říká? What is he called?.
Dopis od Boha.
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Autor: Dedek Tomáš KAPITOLA 1 Jedna slepička žila na statku na obrovském dvoře se spoustou jiných slepiček. Tady se všechny od sluníčka do sluníčka promenovali,
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Jitka Vodrážková Hello, kids! VY_22_INOVACE_1A_30_BIG_TURNIP Storytelling- pohádka O veliké řepě v angličtině Dramatizace pohádky, jednoduchá.
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová VODSTVO POVRCH PODNEBÍ POLOHA PAMÁTKY STÁTY A MĚSTA.
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_28_Z POHÁDKY DO POHÁDKY ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Digitální učební materiál
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
RODINA Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Sloveso can VY_32_INOVACE_2B_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MY HOUSE - MY CASTLE Autor: Mgr. Ivana Tesařová
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
PŘÍMÁ ŘEČ.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_35_Přímá řeč
PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje
Messages Překlad čj/ aj.
Psaní přímé řeči.
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Translation 17/01 Líbilo by se ti jet v létě do Itálie . (fancy) Do you fancy going to Italy in the summer? Mohly bychom navštívit Florencii. We could.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk CO UŽ UMÍME SEHRAJTE SCÉNKU PODLE ROLÍ Babka: Za devatero horami, za devatero řekami nebylo jedno velké království ale docela obyčejná chalupa.“ Dědek: „V té chalupě bydlel hrnčířský mistr se svou rodinou.“ Máma, táta a syn stojí s hrnčířkou Aničkou před chalupou. Babka: „Každé ráno táta hrnčíř, jeho žena a syn Toník vyprovázeli jejich dceru na trh do města.“ Dědek: „Hrnčířova dcera Anička chodila na tržiště prodávat hrníčky a talířky, které vyráběli doma.“ Máma: „Aničko vrať se brzy!“ Táta: „A ne že zase prodáš někomu na dluh!“ Toník: „Sestřičko! Dávej na sebe pozor!“ Anička: „Nebojte se o mě, večer jsem zpět i s groši.“ Máma, táta i Toník mávají Aničce na cestu, ta jim zamávání opětuje a před sebou tlačí svůj krámek na kolečkách. Máma, táta a Toník mizí za kulisou DOMYSLETE, JAK POHÁDKA MOHLA POKRAČOVAT

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk NOVÁ LÁTKA BÝVÁ ČASTO SOUČÁSTÍ VYPRAVOVÁNÍ. NAJDEME JI V TĚCH MÍSTECH TEXTU, KDE DOCHÁZÍ K ROZHOVORU MEZI DVĚMA NEBO NĚKOLIKA OSOBAMI. UVÁDÍ NÁM PROJEV KAŽDÉ OSOBY TAK, JAK BYL PRONESEN. PŘÍMÁ ŘEČ PŘÍMÁ ŘEČ BÝVÁ UVOZENA VĚTOU UVOZOVACÍ „„V ___,“ věta uvozovací, „____.“ „Tatínku,“ řekla Eva, „podívej se.“ „„V __________,“ věta uvozovací. „Tatínku, podívej se,“ řekla Eva. VVěta uvozovací: „V__________.“ Eva řekla: „Tatínku, podívej se.“ PŘI NEPŘÍMÉ ŘEČI SE VYJADŘUJEME VEDLEJŠÍ VĚTOU. PŘI PŘEVÁDĚNÍ PŘÍMÉ ŘEČI V NEPŘÍMOU SE MĚNÍ MLUVNICKÁ OSOSBA, SLOVESNÝ ZPŮSOB A OBVYKLE TAKÉ POŘÁDEK SLOV. EEva řekla tatínkovi, aby se podíval.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME PŘÍMOU ŘEČ PŘEVEĎ DO ŘEČI NEPŘÍMÉ „To je docela lehké,“ řekl pan Lustig. ___________________________________________________________ Ten drvoštěp se divil: „Co se mnou pan sultán chce?“ ___________________________________________________________ „Má pro vás nějakou práci,“ řekli poslové. ___________________________________________________________ „Tak to bych šel,“ svolil drvoštěp, „já totiž zrovna hledám práci.“ ___________________________________________________________ Poslové na sebe mrkli a povídali: „To se nám právě hodí.“ ___________________________________________________________

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME OPIŠTE TEXT, DOPLŇTE UVOZOVKY A DALŠÍ ZNAMÉNKA LEŽ MÁ KRÁTKÉ NOHY, DALEKO NEUJDE Michala pokousal pes Proč jsi ho dráždil ptala se babička Nedráždil jsem ho hájil se kluk Nelži vyčítá mu babička On se mě všiml první říká Míša a zaštěkal na mě Ale pak jsi ho dráždil ty Michal jen lítostivě dodává Jen jsem mu ukazoval klacek Proč lžeš Já jsem tě viděla Uhodil jsi psa klackem a on na tebe skočil nedá se odbýt babička Je to pravda ptá se Ano zašeptá kluk a přemýšlí jak to se lží a krátkýma nohama vlastně je

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME SKUPINOVÁ PRÁCE  VYBERTE SI VE SKUPINĚ ZNÁMOU POHÁDKU, KTEROU DOKÁŽETE VYPRÁVĚT ZPAMĚTI  POHÁDKU PŘEPIŠTE JAKO SCÉNÁŘ  ROZEPIŠTE POHÁDKU DO ROLÍ  DBEJTE NA SPRÁVNÉ PSANÍ UVOZOVEK U PŘÍMÉ ŘEČI

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk THE BIG BEET (O veliké řepě ) Grandpa: „ I am a grandpa Joe.“ Grandma: „I am a grandma Mary.“ Granddaughter: „I am a granddaughter Dixie.“ Dog: „I am a dog. My name is Puppy.“ Mickey: „ I am a mouse – Mickey.“ All: „We are friends.“ Grandpa: „ I am seeding a beet.“ Grandma: „The beet is big.“ Granddaughter: „The beet is very big.“ Grandpa: „ I must pull the beet out. Oh, I can´t pull it out. Grandma: „Help me, please.“ Grandma: „Oh, we can´t pull the beet out! Dixie, help us, please!“ G+G+D: „Oh, we can´t pull the beet out! Puppy, help us, please! G+G+D+P: „Oh, we can´t pull the beet out! Mickey, help us, please! They pull out out the beet. All: „Hooray!!! The beet is out! We can cook it, we can eat it.“

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME VYMYSLETE, JAKÁ PŘÍMÁ ŘEČ BY SE MOHLA VYSKYTOVAT MEZI OSOBAMI NA OBRÁZKU  SITUACE KOMICKÁ  SITUACE MEZI NEZNÁMÝMI LIDMI  SITUACE DRAMATICKÁ  PŘÍMOU ŘEČ NAPIŠTE  ZDRAMATIZUJTE

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk POUŽITÉ ZDROJE Učebnice ČJ (Nová škola)