Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ZDRAVA_VYZIVA Název materiálu:Zdravá výživa Předmět:Občanská výchovaRočník:7. Časová dotace:90 minutDatum ověření: Jméno autora:Mgr. Kristýna Rýcová Klíčová slova:Strava – jídelníček – potravinová pyramida – bílkoviny – sacharidy - tuky Výchovné a vzdělávací cíle: Žák dává do souvislostí složení stravy a způsob stravování s rozvojem civilizačních nemocí a v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky. Sestaví jídelníček dle zásad správného stravování. Rozvíjené klíčové kompetence: Občanské – rozhoduje se ve prospěch svého zdraví – zná složky potravy a zdroje životně důležitých látek Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získají základní informace o složení stravy a na základě získaných informací sestaví jídelníček dle zásad správného stravování. Použité zdroje: BMI: Dosáhněte ideální hmotnosti a udržujte si ji. Zdravotní ústav. Ostrava, Obrázky sady Office
„Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili.“
Zásady stravování Jez pravidelně – alespoň 5x denně! Nespěchej – udělej si na jídlo dostatek času! Soustřeď se na jídlo – nepiš u jídla úkoly, nedívej se na televizi! Pestrá strava – měla by obsahovat různé potraviny, neměla by být jednotvárná. Nezapomínej na ovoce a zeleninu a dostatek tekutin!
Rozložení jídla během dne
Složení stravy - pestrost Strava by měla být pestrá a smíšená, to znamená, že by měla obsahovat různé druhy potravin.Není vhodné nějakou potravinu ze stravy zcela vyloučit, pokud k tomu není závažný zdravotní důvod. Každá jednostranná strava organismus poškozuje. Následky se nemusí projevit hned,mohou se střádat měsíce nebo dokonce i roky, než se projeví.
Složení stravy - pestrost Lidská strava by měla obsahovat: Bílkoviny Sacharidy (cukry) Tuky Vitamíny Minerální látky Vlákninu
Pokus se přiřadit jednotlivé živiny k jejich charakteristikám Sacharidy Bílkoviny Tuky Vitamíny a minerální látky Vláknina A) dostatečné množství je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny trávicím traktem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev B) Jsou nezbytné pro růst, obnovování buněk, pro tvorbu protilátek C) Jsou rychlým zdrojem energie, nadměrná spotřeba vede k obezitě, podporuje vznik zubního kazu D) Přinášejí nejvíce energie, jsou důležité ke správné funkci nervového systému, kůže, …. Nadměrná spotřeba vede k ucpávání cév, cévním příhodám E) Tělo si je nedokáže zpravidla vytvořit, hrají důležitou roli v metabolismu živin, nejvíce jsou obsaženy v ovoci a v zelenině
Jaká složka převažuje v těchto potravinách? Uvádějte další příklady potravin.
Pyramida správné výživy
Úkol Vytvořte týdenní jídelníček dle zásad zdravé výživy.