Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Advertisements

1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_VZORY_PODSTATNYCH_JMEN_RODU_MUZSKEHO
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název projektu: Moderní škola
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DRUHY_CAR Název materiálu: Druhy čar
Prezentace – výklad učiva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_REC_PRIMA_A_NEPRIMA Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_PRIDAVNA_JMENA Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_NAKLONENA_ROVINA Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Prezentace – výklad učiva
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_STAVBA_TELA_ZVIRAT Název materiálu:
Diferencované stravování
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_GEOMETRICKA_TELESA Název materiálu:
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ZDRAVA_VYZIVA Název materiálu:Zdravá výživa Předmět:Občanská výchovaRočník:7. Časová dotace:90 minutDatum ověření: Jméno autora:Mgr. Kristýna Rýcová Klíčová slova:Strava – jídelníček – potravinová pyramida – bílkoviny – sacharidy - tuky Výchovné a vzdělávací cíle: Žák dává do souvislostí složení stravy a způsob stravování s rozvojem civilizačních nemocí a v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky. Sestaví jídelníček dle zásad správného stravování. Rozvíjené klíčové kompetence: Občanské – rozhoduje se ve prospěch svého zdraví – zná složky potravy a zdroje životně důležitých látek Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získají základní informace o složení stravy a na základě získaných informací sestaví jídelníček dle zásad správného stravování. Použité zdroje: BMI: Dosáhněte ideální hmotnosti a udržujte si ji. Zdravotní ústav. Ostrava, Obrázky sady Office

„Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili.“

Zásady stravování Jez pravidelně – alespoň 5x denně! Nespěchej – udělej si na jídlo dostatek času! Soustřeď se na jídlo – nepiš u jídla úkoly, nedívej se na televizi! Pestrá strava – měla by obsahovat různé potraviny, neměla by být jednotvárná. Nezapomínej na ovoce a zeleninu a dostatek tekutin!

Rozložení jídla během dne

Složení stravy - pestrost Strava by měla být pestrá a smíšená, to znamená, že by měla obsahovat různé druhy potravin.Není vhodné nějakou potravinu ze stravy zcela vyloučit, pokud k tomu není závažný zdravotní důvod. Každá jednostranná strava organismus poškozuje. Následky se nemusí projevit hned,mohou se střádat měsíce nebo dokonce i roky, než se projeví.

Složení stravy - pestrost Lidská strava by měla obsahovat:  Bílkoviny  Sacharidy (cukry)  Tuky  Vitamíny  Minerální látky  Vlákninu

Pokus se přiřadit jednotlivé živiny k jejich charakteristikám Sacharidy Bílkoviny Tuky Vitamíny a minerální látky Vláknina A) dostatečné množství je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny trávicím traktem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev B) Jsou nezbytné pro růst, obnovování buněk, pro tvorbu protilátek C) Jsou rychlým zdrojem energie, nadměrná spotřeba vede k obezitě, podporuje vznik zubního kazu D) Přinášejí nejvíce energie, jsou důležité ke správné funkci nervového systému, kůže, …. Nadměrná spotřeba vede k ucpávání cév, cévním příhodám E) Tělo si je nedokáže zpravidla vytvořit, hrají důležitou roli v metabolismu živin, nejvíce jsou obsaženy v ovoci a v zelenině

Jaká složka převažuje v těchto potravinách? Uvádějte další příklady potravin.

Pyramida správné výživy

Úkol Vytvořte týdenní jídelníček dle zásad zdravé výživy.