ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Kraje České republiky Porovnání krajů České republiky dle ekonomických údajů a údajů o obyvatelstvu Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Konference projektu VIP Kariéra II ─ KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Daniela Chamoutová Národní ústav pro vzdělávání.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Anotace: Žáci se v prezentaci seznámí s pojmem aritmetický průměr a jeho výpočtem. Procvičují si výpočty u tabule nebo na pracovním listě. Snímek 5 je.
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie Náchod
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a komunikační technologie
Plánování ve školní tělesné výchově
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Inf Počítač a lidé s handicapem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.

Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Gymnasium Jižní Město Praha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Poměr v základním tvaru.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři 3 % uživatelů všech služeb ČSÚ, na internetových stránkách ČSÚ je tento podíl dokonce 55,5 % a 4,1 %.  Studentům je na internetových stránkách ČSÚ k dispozici speciální stránka s řadou doporučených odkazů na data pro studentské práce. speciální stránka  ČSÚ ovšem nevydává žádnou periodickou publikaci určenou školám a studentům.  Každoročně vydávaná Statistická ročenka České republiky obsahuje statistické údaje pouze ve formě tabulek, kartogramů a grafů. Školní statistická ročenka přináší kromě samotných statistických údajů také odlehčené a přístupné komentáře, které uvádí data do souvislostí.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Co je cílem této publikace?  Seznámit středoškolské studenty se statistikou resp. jejím praktickým využitím.  Ukázat, že statistika nejsou jen bezduché tabulky plné čísel, ale především poznání souvislostí mezi společenskými, ekonomickými a dalšími jevy v okolním světě.  Dokázat, že statistika není „podivný“ obor odtržený od reality, naopak, že poskytuje spolehlivý obraz každodenního života.  Poskytnout pedagogům užitečnou vzdělávací pomůcku a inspirovat je k zapojování a prolnutí statistiky do výuky různých vyučovaných předmětů.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Školní statistická ročenka 2008  Komu je určena?  Co přináší?  Kde ji lze získat? Studentům středních škol, žákům vyšších ročníků ZŠ, jejich pedagogům. Komentované statistické údaje 2006 – 2007 a jejich srovnání s předchozím obdobím. Bude zdarma distribuována vybraným školám Ve formátu pdf bude volně dostupná na webových stránkách

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Obsah  11 tematických kapitol na 190 stranách:  Státoprávní uspořádání a území ČR  Životní prostředí  Obyvatelstvo  Zaměstnanost a nezaměstnanost  Životní úroveň  Kultura a sport  Zdravotnictví  Vzdělávání  Informační společnost  Národní hospodářství  ČR a svět

Struktura jednotlivých kapitol Úvodní odstavec „ Víte, že“… obsahuje hlavní údaje a zajímavosti, které mají inspirovat k pročtení kapitoly. Výklad odborných pojmů zvýrazňuje symbol modrého vykřičníku. Následují tabulky, grafy a kartogramy přinášející statistické údaje s interpretujícím slovním komentářem. Pod každou tabulkou a grafem je uveden internetový odkaz na zdroj dat, kde lze také zjistit aktuální údaje.

Závěr kapitoly je věnován kvízovým otázkám, případně doplňovačce – v nich je potřeba vyhledat konkrétní údaj nebo pojem v předchozím textu.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využití školní ročenky pro výuku  Školní ročenka je v elektronickou formě dostupná na webových stránkách, zde si lze vybrat a vytisknout jen určité kapitoly nebo stránky pro přípravu do hodiny.  Pro nalezení aktuálních údajů konkrétního tématu stačí využít internetového odkazu na zdroje dat.  Statistické informace mohou být doplňkem k učivu jak přírodních, tak společenských a ekonomických věd.  Kvízy nutí studenta samostatně vyhledat potřebnou informaci a nabízejí ověření, zda student porozuměl tématu a „významu čísel“.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Ve Školní statistické ročence se např. dozvíte, že v roce 2006:  Lidé spotřebovali 337 miliónů m 3 pitné vody, zatímco v roce 1993 to bylo 439 miliónů m 3.  Muži vstupovali do prvního manželství ve 31 letech a ženy ve 28 letech.  Osobní automobil mělo sedm domácností z deseti.  Jeden obyvatel ČR v průměru snědl za rok 88,1 kg čerstvého ovoce.  Do kin bylo uvedeno celkem 920 celovečerních filmů.  13,5 % obyvatel nad 16 let alespoň jednou nakoupilo přes internet.  Z ČR se vyvezlo 28,2 milionů párů obuvi.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Přejeme všem čtenářům a uživatelům Školní statistické ročenky spokojenou práci s touto výjimečnou publikací. Děkujeme za pozornost. Oddělení marketingu a propagace ČSÚ