DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_58 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta při zácpě a průjmu Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:
PŘI PRŮJMU A ZÁCPĚ
PŘI PRŮJMU při těžším a déletrvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitaminů… jíst během dne malé porce jídla, častěji vyřadit nadýmavou a špatně stravitelnou zeleninu vhodná zelenina vařená a dušená, nevhodná zelenina nadýmavá, syrová nevhodné jsou všechny druhy luštěnin omezit ovoce
konzumace pečiva vhodné bílé pečivo nevhodné celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, müsli omezit mléko a některé mléčné výrobky maso, uzeniny a uzenářské výrobky vhodné maso - libové drůbeží, ryby, libové vepřové a hovězí maso nevhodná tučná masa - vepřový bůček, tučné drůbeží maso, skopové, zvěřina, uzené maso, vnitřnosti, zabíjačkové pokrmy a uzeniny vejce vhodná vařená vejce nevhodná míchaná smažená vejce
tuky přidávat v malém množství do hotových pokrmů, např.: máslo, rostlinný olej, tučná jídla zhoršují průjmy vynechat smažená jídla a přepálené tuky, tučné pokrmy nápoje vhodné neperlivé nápoje, mírně slazený slabý čaj nevhodné perlivé nápoje, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkoholické nápoje
PŘI ZÁCPĚ vhodná strava s vyšším obsahem vlákniny a dostatečným příjmem tekutin pít alespoň 2,5 l tekutin denně, vhodné ovocné šťávy, džusy, minerální vody, bylinné nebo ovocné čaje jíst denně ve stejnou dobu k navození pravidelného vyprazdňování jíst potraviny s vyšším obsahem vlákniny vhodná syrová zelenina, ovoce – především ty druhy, které lze jíst se slupkou, semena, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, celozrnné potraviny vhodná každodenní fyzická aktivita a pravidelné cvičení
Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN