Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál"— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/ Sada: A3_42 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál
Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dietní stravování, složky potravy, základní živiny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 Lišov IČO: REDIZO:

3 Zásady dietního stravování
používáme prvotřídní suroviny omezujeme tepelnou úpravu omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferonky) podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 krát denně) dbáme na vkusnou úpravu – zvyšuje chuť k jídlu u nemocných

4 Potrava a význam jejích složek
potravu člověka tvoří směs různorodých látek, kterým říkáme poživatiny patří mezi ně: základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) ochranné látky (minerály, vitamíny) pochutiny (koření) voda správná výživa by měla být pestrá a různorodá a je důležitá ke správné funkci organismu

5 Bílkoviny základní stavební a funkční jednotka všech organismů
doporučený denní příjem je 1g bílkovin na 1kg tělesné váhy rozdělení: rostlinné luštěniny obiloviny semena olejnatých rostlin (sója) živočišné mléko, maso, ryby, vejce a výrobky z nich příjem rostlinných a živočišných bílkovin by měl být vyvážený bílkoviny jsou nepostradatelnou a nenahraditelnou součástí výživy nedostatek bílkovin je ve výživě u nás vzácný, nicméně se může vyskytovat u starých lidí s poruchou příjmu potravy (různé typy diet, nechutenství) a u nesprávně vyživovaných nemocných lidí

6 Tuky nejvydatnější zdroj energie doporučený příjem je 70-100g denně
rozdělení: rostlinné oleje (např. slunečnicový, řepkový, olivový) a rostlinné tuky vyráběné z těchto olejů živočišné máslo, sádlo, lůj pro zajímavost – tuky jsou důležité pro vstřebávání vitaminu A,D,E,K 1g tuku má energii 38 joulů

7 Cukry přírodní sladidlo a sladká poživatina
měly by tvořit 55 – 65 % energetického příjmu vyrábí se z cukrové řepy a cukrové třtiny mezi cukry řadíme i vlákninu obiloviny a luštěniny zelenina (rajčata, mrkev, paprika,…) ovoce (hrozny, angrešt, rybíz, jablka a banány) brambory obrázek č. 1 - cukrová řepa obrázek č. 2 - cukrová třtina

8 Zdroje: Obrázky: 1) ANDRESS, Dorina. Commons.wikimedia.org: Cheese platter.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 2) epSos.de., Tasty Food Abundance in Healthy Europe [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 7KH4Bc-5ooRMV-6ZcxHS-9ukntE-9uhmSg-4exDta-9x74SF-cP6oEQ-bpPfAo-cP6po5-cP6pBd-bCJbB4-cP6oVN- fdgC1j-cP6puJ-9x74QZ- 9x74PF-9x75nr-9uhmLF-9uknvu-9uknj3-dPNd7E-dUiBny-dUcZYZ-dUiBjo-dPNd5C-izzQz-azdZqd-bUDo9H-apousw-ayFfzL-ayAcg3- av9VEy-aotUKz-amZnYz-aoaRmb-kgsMc-9YujZM-9KFtrw-9KFtsU-99Gtxz-eemUVy-aw9DPG-aw6YAT-aw6XYc-aw9DwN-aw6YtR> 3) Tshrinivasan. Commons.wikimedia.org: Beans vegetable.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 4) Unknown photographer. Commons.wikimedia.org: Protein (1).jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 5) BRANSON, Bill. Commons.wikimedia.org: Butter and Oil - NCI Visuals Online.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 6) LittleGun. Commons.wikimedia.org: 01 flora.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 7) Stanzilla. Commons.wikimedia.org: Sugar beets.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 8) SIMAK, Evelyn. Commons.wikimedia.org: Path through sugar beet crop - geograph.org.uk jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na < 9) VOEKLER, T. Commons.wikimedia.org: A lady beetle perches on barley.JPG [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <

9 Zdroje: Externí zdroje:
< < Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google