Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
KAREL IV. ( ).
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Připravil: Jan Polehňa
Cestovní kancelář Silesia
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Turecko Eliška Novotná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STAROVĚK.
Etruskové a založení Říma
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Starověká Mezopotámie
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Jakub Alexa Zita Dostálová
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.1 Opakování učiva 4.ročníku Téma: Vývoj v českých zemích Číslo.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Stará, Střední a Nová říše
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Stát Definice, funkce, typy.
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Řím Úvod str. 99.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Digitální učební materiál
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Porada KrÚ JMK s úřady územního plánování
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-01
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Karel IV. – Císař a král Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela – Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_1 TÉMA: Víno – Historie a pěstování (12 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.

Kde se vzalo… NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Historie a původ  výsledek lidského snažení po tisíce let, od počátku jeho existence.  První výskyt - druhohory, před 150 mil. let = nejstarší kulturní rostliny  Člověk sběrač - mladší doba kamenná, pil šťávu v čerstvém i zkvašeném stavu. Manavi, Gruzie. MUHRANOFF, Aleksey. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cellar.jpg?uselang=cs  Nejstarší zmínky let př. n. l. např. v Turecku, Sýrii, Libanonu a Jordánsku, Arménii a Gruzii "gvino„  Pěstování pak na území Blízkého Východu – Írán, Izrael, Sýrie, Babylonie, dále Egypt,Čína, Palestina, Řecko.  Nález džbánu s vínem prokázatelně z let mezi roky 5400 a 5000 př.n.l. = Sumerové NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Víno ve starověku.  Egypt kolem roku 2700 př.n.l - velký rozkvět starověkého vinařství.  Technologie zpracování hroznů na velmi vysoké úrovni.  Amfory z pálené hlíny, s uvedeným ročníkem vína, kvalitou, původem a dokonce i vedoucím vinice.  Keramické zátky, pečetě s hieroglyfy-nejstarší etikety.  Výroba i konzumace v umění.  Vína s vysokým podílem alkoholu a zřejmě i dlouhou trvanlivostí.  Osiris NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GARCÍA, Luis. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Staré Řecko, Kréta, Thrákie ( Bulharsko ) – vinařství na vysoké úrovni  Inspirace pro další národy - Italové, Španělé a Féničané, Galové ve Francii ( Keltové )  Dovoz vína z Egypta či Fénicie  Výroba i konzumace vína pozdvižena na úroveň umění.  Pití vína = společenská záležitostí, ale vždy mícháno s vodou.  Dionýsos Staří Řekové

Římané  Vinařství - s celou kulturou od Řeků.  Víno ředěno vodou, přidávání koření.  Víno scelováno, míseno, falšováno.  Sádra, křída, drcený jíl (dnes Bentonit) konzervace pryskyřicí a drceným mramorem. Přidávají se drcené kameny, perly, různá aromata.  Literatura o vinařství se způsoby pěstování a postupy při výrobě vín.  Při dobývání dalších území réva i do Francie, Španělska, Německa  Ochrana korkovými zátkami, utěsněnými voskem a pryskyřicí.  Bacchus NEZNÁMÝ. [cit ]. Dostupný na WWW:

276–282 - Římský císař Probus nařídil vysazovat vinice v římských koloniích za Alpami. Římská posádka z Vindobony „Legio Decima Gemina, Pia Fidelis“ vybudovala opěrný bod na Římském kopci pod Pálavou a vysadila na Pálavě první vinice. Vývoj v ČR KRŠKA, P.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

.  Období Velkomoravské říše v 9. a 10. století - rozšíření vinic na Mělnicku. Spojováno se jmény knížete Bořivoje, kněžny Ludmily a svatého Václava, velké zásluhy i mniši v klášterech.  Za vlády Karla IV. - rozkvět vinařství - réva z Burgundska a Porýní.  Další zvětšování ploch vinic za Václava IV., i - po přestávce v době husitských válek - za Jiřího z Poděbrad a Vladislava Jagellonského. VOLNÉ DÍLO. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: fragment.jpg

NEZNÁMÝ. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Postupný vývoj vinařská legislativa - úřad perkmistra, gruntovní knihy, viniční řád atd.  Třicetiletá válka - úpadek, následný rozmach, přibrzděný až v 18.století stoupajícím zájmem o obchod a řemesla, rozvojem pivovarnictví, dovozem zahraničních vín a chorobami révy vinné.  Mšice révokaze zničila vinice v celé Evropě a bylo nutno přeštěpovat na podnože americké révy proti škůdci odolné.

 Dvacáté století - první vinařský zákon a kolísání velikosti ploch vinic, socialistická snaha o co největší sklizně bez ohledu na kvalitu hroznů a následné doslazování řepným cukrem bez kategorizace vína.  V roce 1995 nový vinařský zákon, navazující na tradici z dob Rakousko-Uherska i na evropské právní prostředí.  2004 – vstup ČR do EU. V roce 2004 byl přijat zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a návazně pak vyhlášky č. 323/2004 Sb. a č. 324/2004 Sb., čímž byla legislativa České republiky v této oblasti uvedena plně do souladu s normami Evropské unie. NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)  2 vinařské oblasti  Podoblasti, vinařské vesnice, viniční tratě  Schválené odrůdy pro dané vinařské oblasti  Administrativní regulace  maximální hektarový výnos vinic a enologické postupy  způsob ošetřování vína při jeho výrobě  zatřiďování vína a distribuce  pravomoc hodnotit a zatřiďovat víno – ČSZPI  Forma a obsah registru vinic (limity EU)  Vinařský fond  státního dozoru a sankcí za nedodržení předpisů Evropských společenství nebo tohoto zákona VOLNÉ DÍLO. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tradice a původ pěstování vína

1. Jak dlouho zná člověk pěstování a výrobu vína? Asi let 2. V jakých nádobách uchovávali víno staří Egypťané? V amforách 3. Jak konzumovali víno staří Řekové? Míchali ho s vodou 4. Nač používali ve starém Římě pryskyřici a drcený mramor? Ke konzervování vína 5. Jak a kdy se dostalo víno na Moravu? př.n.l. římský císař Probus. Výsadba na obsazenýchúzemích. 6. Který vládce zavedl pěstování révy z Burgundska a Porýní? Karel IV 7. Čím je pro české vinařství významný rok 2004? Vstup ČR do EU. Přijat zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, pak vyhlášky č. 323/ č. 324/2004 Sb., legislativa České republiky v této oblasti uvedena plně do souladu s normami EU.