Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela – Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_1 TÉMA: Víno – Historie a pěstování (12 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.
Kde se vzalo… NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Historie a původ výsledek lidského snažení po tisíce let, od počátku jeho existence. První výskyt - druhohory, před 150 mil. let = nejstarší kulturní rostliny Člověk sběrač - mladší doba kamenná, pil šťávu v čerstvém i zkvašeném stavu. Manavi, Gruzie. MUHRANOFF, Aleksey. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cellar.jpg?uselang=cs Nejstarší zmínky let př. n. l. např. v Turecku, Sýrii, Libanonu a Jordánsku, Arménii a Gruzii "gvino„ Pěstování pak na území Blízkého Východu – Írán, Izrael, Sýrie, Babylonie, dále Egypt,Čína, Palestina, Řecko. Nález džbánu s vínem prokázatelně z let mezi roky 5400 a 5000 př.n.l. = Sumerové NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Víno ve starověku. Egypt kolem roku 2700 př.n.l - velký rozkvět starověkého vinařství. Technologie zpracování hroznů na velmi vysoké úrovni. Amfory z pálené hlíny, s uvedeným ročníkem vína, kvalitou, původem a dokonce i vedoucím vinice. Keramické zátky, pečetě s hieroglyfy-nejstarší etikety. Výroba i konzumace v umění. Vína s vysokým podílem alkoholu a zřejmě i dlouhou trvanlivostí. Osiris NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GARCÍA, Luis. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Staré Řecko, Kréta, Thrákie ( Bulharsko ) – vinařství na vysoké úrovni Inspirace pro další národy - Italové, Španělé a Féničané, Galové ve Francii ( Keltové ) Dovoz vína z Egypta či Fénicie Výroba i konzumace vína pozdvižena na úroveň umění. Pití vína = společenská záležitostí, ale vždy mícháno s vodou. Dionýsos Staří Řekové
Římané Vinařství - s celou kulturou od Řeků. Víno ředěno vodou, přidávání koření. Víno scelováno, míseno, falšováno. Sádra, křída, drcený jíl (dnes Bentonit) konzervace pryskyřicí a drceným mramorem. Přidávají se drcené kameny, perly, různá aromata. Literatura o vinařství se způsoby pěstování a postupy při výrobě vín. Při dobývání dalších území réva i do Francie, Španělska, Německa Ochrana korkovými zátkami, utěsněnými voskem a pryskyřicí. Bacchus NEZNÁMÝ. [cit ]. Dostupný na WWW:
276–282 - Římský císař Probus nařídil vysazovat vinice v římských koloniích za Alpami. Římská posádka z Vindobony „Legio Decima Gemina, Pia Fidelis“ vybudovala opěrný bod na Římském kopci pod Pálavou a vysadila na Pálavě první vinice. Vývoj v ČR KRŠKA, P.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
. Období Velkomoravské říše v 9. a 10. století - rozšíření vinic na Mělnicku. Spojováno se jmény knížete Bořivoje, kněžny Ludmily a svatého Václava, velké zásluhy i mniši v klášterech. Za vlády Karla IV. - rozkvět vinařství - réva z Burgundska a Porýní. Další zvětšování ploch vinic za Václava IV., i - po přestávce v době husitských válek - za Jiřího z Poděbrad a Vladislava Jagellonského. VOLNÉ DÍLO. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: fragment.jpg
NEZNÁMÝ. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Postupný vývoj vinařská legislativa - úřad perkmistra, gruntovní knihy, viniční řád atd. Třicetiletá válka - úpadek, následný rozmach, přibrzděný až v 18.století stoupajícím zájmem o obchod a řemesla, rozvojem pivovarnictví, dovozem zahraničních vín a chorobami révy vinné. Mšice révokaze zničila vinice v celé Evropě a bylo nutno přeštěpovat na podnože americké révy proti škůdci odolné.
Dvacáté století - první vinařský zákon a kolísání velikosti ploch vinic, socialistická snaha o co největší sklizně bez ohledu na kvalitu hroznů a následné doslazování řepným cukrem bez kategorizace vína. V roce 1995 nový vinařský zákon, navazující na tradici z dob Rakousko-Uherska i na evropské právní prostředí. 2004 – vstup ČR do EU. V roce 2004 byl přijat zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a návazně pak vyhlášky č. 323/2004 Sb. a č. 324/2004 Sb., čímž byla legislativa České republiky v této oblasti uvedena plně do souladu s normami Evropské unie. NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) 2 vinařské oblasti Podoblasti, vinařské vesnice, viniční tratě Schválené odrůdy pro dané vinařské oblasti Administrativní regulace maximální hektarový výnos vinic a enologické postupy způsob ošetřování vína při jeho výrobě zatřiďování vína a distribuce pravomoc hodnotit a zatřiďovat víno – ČSZPI Forma a obsah registru vinic (limity EU) Vinařský fond státního dozoru a sankcí za nedodržení předpisů Evropských společenství nebo tohoto zákona VOLNÉ DÍLO. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tradice a původ pěstování vína
1. Jak dlouho zná člověk pěstování a výrobu vína? Asi let 2. V jakých nádobách uchovávali víno staří Egypťané? V amforách 3. Jak konzumovali víno staří Řekové? Míchali ho s vodou 4. Nač používali ve starém Římě pryskyřici a drcený mramor? Ke konzervování vína 5. Jak a kdy se dostalo víno na Moravu? př.n.l. římský císař Probus. Výsadba na obsazenýchúzemích. 6. Který vládce zavedl pěstování révy z Burgundska a Porýní? Karel IV 7. Čím je pro české vinařství významný rok 2004? Vstup ČR do EU. Přijat zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, pak vyhlášky č. 323/ č. 324/2004 Sb., legislativa České republiky v této oblasti uvedena plně do souladu s normami EU.