O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Osobnost a temperament
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Typologie temperamentů
Temperament DUM_20. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec, 17. listopadu 1197 PSYCHOLOGIE OBECNÁ VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE Mgr. Renata Kuldová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 06 – Osobnost a temperament NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Temperament
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Vývojov člověka – základní přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
ANOTACE Vysvětlit žákům pojem osobnost, popsat typy osobností podle různých autorů, určit jejich charakteristiky.
OD – Tablety: ukázková hodina s QR kódy
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Didaktika sportovních činností
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
Životní cyklus.
Temperament VY_32_INOVACE_1B_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_16 Temperament
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.02
Psychologie test.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Psychologie pro učitele 4.přednáška
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
OSOBNOST.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Vztah k životnímu prostředí
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Adolescence Řeháková,Hájíčková.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

O SOBNOST ČLOVĚKA

Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických a sociálních aspektů Souhrn vlastností, procesů, stavů, návyků, postojů, které tvoří individualitu konkrétního člověka

O SOBNOST ČLOVĚKA Člověk jako psychologický celek Komplex tří aspektů: - fyzická stránka - psychická stránka - společenská stránka

C O ZAHRNUJE OSOBNOST ? Vzhled – postava, výška, barva vlasů, věk, zvláštní „znamení“ společenská charakteristika – povolání, vzdělání, kamarádi, rodina, zájmové kroužky vlastnosti charakteru (se utváří během dospívání) - svědomitý, pilný, odpovědný, vytrvalý Vlastnosti temperamentu (je vrozený, dědičný) – klidný, snadno se rozzlobí, citlivý

C O OVLIVŇUJE OSOBNOST ( ČINITELÉ ) Výchova – cílevědomá činnost člověka, při které působí na jinou osobu s cílem ovlivnit ji Prostředí (rodina, škola, kamarádi) – působí na člověka nahodile, člověk se do něj většinou rodí Dědičnost (temperament) – to, co jsme získali po svých předcích (vrozené)

S KLADBA OSOBNOSTI Osobnost vzniká syntézou vlastností Vlastnosti vznikají spojením rysů osobnosti Vlastnost – určitá stránka osobnosti, kterou přisuzujeme dle chování (pohotovost, spolehlivost, přímost,…) Rys – projev určité stránky osobnosti, který vnímáme v jeho chování (čestnost, odvážnost, bázlivost,…)

O SOBNOST DLE J UNGA Introvert – obtížně navazuje vztahy s okolím, je přemýšlivý, nevadí mu samota, vyhledává ji Extrovert – vztahy s ostatními navazuje dobře, společenský, těžko snáší samotu

O SOBNOST DLE HIPPOKRATA Cholerik (extrovert) – výbušný, neklidný, rychle mluví, netrpělivý, impulzivní, agresivní, optimistický, aktivní Flegmatik (introvert) – starostlivý, tichý, spolehlivý, rozvážný, samostatný, pomalý, vyrovnaný

T EMPERAMENT - TYPY Sangvinik (extrovert) – přizpůsobivý, snadno zvládá úkoly, překonává překážky, vyrovnaný, rychlý, společenský, hodně přátel Melancholik – plachý, samotářský, pečlivý, citlivý, pesimistický, úzkostlivý

KRUH HIPPOKRATOVY TYPOLOGIE TEMPERAMENTU S VLASTNOSTMI PŘIDANÝMI I. P. PAVLOVEM, C. G. JUNGEM, H. EYSENCKEM A J. P. GUILFORDEM.

Etapy vývoje osobnosti 1.Prenatální období – nitroděložní vývoj 2.Rané dětství Novorozenecké – 0 – 28 dnů Kojenecké – do 1 roku Batolecí – do 3 let 3.Předškolní věk – do 6 let 4.Mladší školní věk (6 – 11 let) 5.Starší školní věk Puberta – 12 – 15 let Adolescence – do 20 – 22 let 6.Dospělost Mladší dospělost – 20 – 30 let Střední dospělost – 30 – 45 let Pozdní dospělost – do 60 – 65 let 7.Stáří – po 60 – 65 roce

O PAKOVÁNÍ 1. Co je předmětem psychologie osobnosti? 2. Co zkoumá psychologie osobnosti? 3. Definuj osobnost. 4. Kteří činitelé mají vliv na osobnost? 5. Co je to Maslowova pyramida potřeb? 6. Vyjmenuj typy osobnosti podle Hippokrata.