Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Nálepka či fikce? M.Bojar Neurologická klinika 2.LF UK Praha a FN Motol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neuroborrelióza – úskalí diagnostiky a léčby
Advertisements

Význam vyšetření mozkomíšního moku u periferní obrny lícního nervu
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Stillova choroba MUDr. Andrea Janoušková Dětské oddělení, Nemocnice Pelhřimov p.o.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Poznámky o diagnostice a léčbě Lymeské borreliózy. Jakou mají dg. cenu EM, PO N.VII., Bannwarth sy. ? M.Bojar, L. Glosová, E. Meluzínová,R. Mazanec, K.Zárubová,
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 1 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá. M.Bojar 1998 Protekce - podpora vlivné osoby užitá k získání nějaké.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Velikonoce Mgr. Blanka Andrýsková.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Osteoporóza a pohybový aparát
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Kazuistika č.4 MUDr. Martin Bortlík, Ph.D..
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Komplikovaný průběh Crohnovy nemoci za horizontem operace
DUM - Digitální Učební Materiál
KUCHYŇ Ahoj, jmenuji se Adrianka a zvu vás k nám do kuchyně, která je maminčiným i tatínkovým královstvím. Tady mi uvaří pokaždé nějakou dobrotu. Jsou.
Výkladová hodina Rychločtení.
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Základní škola, Hradec Králové
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Spirochety Borelie Původci lymeské boreliózy
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Mgr. Markéta Dobiášová lektorka programu „Vlastním směrem“
TŘÍDNÍ SCHŮZKY
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
False start vs offside O co jde, když….
KAZUISTIKY Sochorová J. Radiologická klinika FN Brno a LF MU v Brně
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zábavná M A T E M A T I K A ☺ D Á L E.
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Imunofluorescence Nepřímá Přímá slouží k průkazu protilátek (Ab)
CMP - spolupráce PL a neurologa 1
Ulcerózní kolitida a recidivující clostridiová infekce
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Na prahu nového věku Vlasta Marek
Komplikovaný průběh Crohnovy nemoci s postižením terminálního ilea
Transkript prezentace:

Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Nálepka či fikce? M.Bojar Neurologická klinika 2.LF UK Praha a FN Motol

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. by měla býtNa čem je / by měla být založena dg.& th. Lymeské borreliózy (Lb), neuroborreliózy, MS-like neubo? Lze dif.dg. odlišit od postborrel.sy? Kdy a jak vyšetřovat - NIF,ELISA, WB, ELM, kultivace a PCR?

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Errare humanum est... Náš mozek je sestrojen tak, že může dělat po celou dobu velký počet omylů. A to je vlastně jádro našeho myšlení. Lewis Thomas

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Errare humanum est... ??Sérol. diagnostika. Vyšetření moku. Posuv od NIF k ELISA, WB... Jak s přímým průkazem?? Kultivace - ELM - PCR ??. Jak a kdy opakovat vyšetření? A která?? A kdo to uhradí? Cui bono?

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Medicínská praxe není řízena vědou, ale zákony nabídky a poptávky.G. B. Shaw Jelikož děláme z lékařů obchodníky, nutíme je, aby si osvojili obchodnické triky. G. B. Shaw

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Errare humanum est... Mok!!! Přibývá či ubývá případů Lb? O jaké formě Lb diskutujeme? O ověřené neuroborrelióze. Ubylo projevů postižení NS při diseminované Lb? Ne!! Byl rok 1999 výjimkou? Od 6/99 vyšetřeno 19 moků u pac. s neubo- výjimečný, neobvyklý nález.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Errare humanum est... Mok!!! Soubor n m, 6 ž 14x Nekldo, 1xNekldě, 4xNeFr Nálezy v moku: Hyperproteinorachie CB >1000mg/l (- 3300) Lymfocyt.pleocyt. s >>% pla (-1550/3,20%) Pozitivita ICC na IgG a IgM Hrubá porucha HEB. Oligoklon.proužky v kyselém i alkalickém spektru. Specifické protiborrel.protilátky ++. PCR+.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.1. J.L,1932, Kas.č.1. J.L,1932, m, hosp OA- DM, potator. EA- klíště- Slapy NO- 3 týd. lumbago, bolesti celé páteře, slabost a bolesti HK, nakonec vertigo. Dysartrie PO VII dx- “mrtvice”. Příjm.dg.:PO N.VII dx, lehký mening.sy, vertigo. Lab.vyš.-FW 20/, le 9000, gly 9,8 Mok- CB 3300, P +++, El 912/3, 90% Ly, 105Mo.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.1. J.L,1932, ELISA IgM 370, IgG>3000. S/IgM 346 IgG 701 EBV anamnest., KME neg. EKG - bpn EEG - lehce abn., dysfunkce kmen.struktur? Průběh - klin. zprvu incip.GB sy, pak >> dech.potíže - neu JIP, ventil. Podle moku ihned benzPen 20 mil./d. inf. po 2 týd.. Doléčení doxycyklinem 2x100 mg- po 3 týd..

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.2. O.Š,1932, Kas.č.2. O.Š,1932, m, hosp OA - ope lipomu, hypertenze. EA neg. NO- 3 d. cefalea F dx,C pát, obě HK. Noční pessima. Závrať PO VII dx. Klin.: PO.VII dx,CK sy, neuropatie Příjm.dg.PO N.VII-susp.zánětl. etiol. Lab.vyš. FW 2. EMG- léze N.VII bil.,> dx. Nejde o radiculoneuritis na DK.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.2. O.Š,1932 MOK CB Elem IgGb s/m 107/ / /331 IgMb s/m 391/ / /721 Buňky Ly83 P8 Eo1 Ly92 Mo5 P2 E1 Virol.- aktiv. HV infekce, vyšší IgG proti EBV,CMV.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ EEG -norm. BAEP - hrubě abn. - léze pontobulbár. dx Průběh: i PO N.VII sin. Th.- benz Pen 20 mil./d. 21 dní, rhb. Zprvu horšení stavu. Po 3 týd. značně zlepšen při pravid.rhb. a symptomat.th -Mestinon. Doléčen doxycyklinem 2x100 po 2 týd. Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.2. O.Š,1932

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Co se „séronegativními“ klinpozitivními pacienty? Další agens? Význam vyšetření mozkomíšního moku!! Proč se opomíjí? Co dál je významné? A co ne ? Jak diferencovat dem. on.-RS proti Neubo či postborrel. MS-like?

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. ?Včas a správně?Jak se diagnostikuje borreliová meningomyeloradikulitida (Bannwarth sy), kraniální neuritida dnes? ?Včas a správně? V čem a proč se chybuje? Sérol.nestačí Co je třeba změnit? Přístup - komplexně a rychle.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.3. A.E.,1981 Kas.č.3, A.E.,1981, hosp OA- alergie - pyly, peří. EA-klíště- Beroun,7/99,EM ne. NO Cefalea F, subfebr PO VII dx s ageusií. Vertigo 0. Příjm.dg-Těžká PO VII dx, frust.hemidx, mening.sy. Lab.vyš. FW 10/ Lab norm, jen bil.>>.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.3. A.E.,1981 MOK CB Elem400/395/3 Pandy IgM,IgG s/m pozit.pozit. imunocytochemie pozitivní IgM v plasmoporucha HEB isofokusace neg.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.3. A.E.,1981 MRI mozek- norm. EEG abn VEP abn. s projevy demyel. léze BAEP norm KME -negat. Susp.aktiv. infekce HV-3 s možností reaktivace CMV- vysoké protilátky v moku. Průběh: těžká diparéza N. VII během hospit.Th.-benzPEN 2 týd.20 mil./d, doxy cyklin 2 týd., kortiko inf, rhb.<reziduum.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Jak diagnostikovat projevy chron. neuroborreliózy? Postižení NS při chron. diseminované Lb - neuropat. sy při ACA, - indukovaná demyel. on., „jako RS“ - atrof. deg. on. CNS - kognit.dysf. & expy - myeloencefalopatie - sy ChÚ - CFS like, deprese, Schformnní...

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Jak postupovat při susp. multiorgán. postižení s projevy dysfunkce NS? Vejce/slepice- perzistence a autoimunita. Co je nezbytné? Dle anamnézy a klin.nál. Vyšetření moku (vč.oligoklin.proužků, protilátek, PCR) EF - EMG, Ev.pot. vč. SSEP, EEG. MRI. Konzil.vyš.(re-ka-i-psy)

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.4, M.R.,1981 Kas.č.4, M.R.,1981, hosp OA- alergie - pyly. Zdráv. NO- na“vodě”- 8/99 viróza, PO N.VII -vyš.neu- susp.Lb, dop.dovyš. a atb. 9/99 Augm.10/99 Porucha koncentrace, třes,cefalea. Susp. neurot.sy 1/2000 inf.klin. FW 4 Mok- CB 1,9 g/l, Ly 848/3,Seg 32/3, Erc 6/3 Elisa S,M antiBb IgM,G +++. EEG lehce abn. Th Claforan - alergie -Quincke. Pak DXM.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.4, M.R.,1981 3/ resid. VII sin. Lehce cerebel.sy. Subj.O.K. Obava z chron.nedoléč. Neubo. Mok -11/400 CB 410 El 17/3 71%Ly malé 28% Mo Syntéza IgM,G. 7 oligo proužků. MRI - bpn EMG Fac. sin.norm. VEP norm. ELISA - proti Bb masivně ++ CRP Jak dál ?? Dát či nedat atb? Dg??

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. sporné až zavádějící pro klin. dg. a volbu správného postupu !!!Pátrání po projevech imunit.reakce na agens bez přímého průkazu - sérol.metody, intrathekální syntéza spec. IgM,IgG ????- sporné až zavádějící pro klin. dg. a volbu správného postupu !!!

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Pozdní neubo-nepřímý průkaz lymfoplazmocyt.oligocytóza&lipofagocyty hyperproteinorachie intrathek. syntéza nesp.&spec. IgM,IgG IF - oligoklonální pásy (kyselé, alkal.)

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Pozdní neubo-přímý průkaz Navíc:v moku obdobné nálezy. Navíc: PCR Specificita, citlivost, spolehlivost. Výkon/cena elektronmikroskop.vyšetření kultivace

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.5., J.L.,1947 Kas.č.5., J.L.,1947 Hosp.11/99, 1/2000 OA -ope rozštěpu patra. EA - ECM záda 94. NO x atb -J.H.- pro verif. Lb - dysestézie a paraparéza DK.- pátráno po Tu CNS - CT, AG. Dop. pro palčivé dysestézie, mrtvé a slabé DK Obj. břišní hypo sin. L2S2 živé, polykin.dx, spast. parap.DK a zadní provazce. Ch paret.atakt. Pom.vyš. FW 8 le 11,6 Mok CB 285 3/3 IgG index 0,79 IgG 51 IgM 0,86 2 proužky alkal.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.5., J.L.,1947 PCRm posit. IgM 249 IgG 60. Vysoké proti EBV. SSEP abn- centrální léze. MRI míchy - difusní projevy myelopatie. Mozek- mnohočetný ložiskový proces v bílé hm.hemisfér a v pr. mozečk.hemisféře. Th. benzPen 20 mil.j./den inf., puls Solumedr., pak Prednison, Agapurin, Amitriptylin, MgSO4. Dg. Stp. Lb. Demyel. onemoc.- RS ?.Lb MS-like.?

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Vývoj a pokrok nedějí se v přímce, ale taky ne v kruhu, nýbrž možno jeho postup přirovnati k serpentině. Zdá-li se, že věda se obrací zpět, vždy možno zjistiti,

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. že nevrací se na totéž místo, nýbrž na místo sice blízké dřívějšímu, ale odlišné od něho svou vyšší polohou. PhDr. MUDr. J.Vinař (1936)

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas. 6. D.H., 1963 Hospit. akut NO - ráno hemiplegie sin. CT ischem. CMP - též SPECT. Ethylik, kuřák, rizika ++. Po MRI podezření na meta proces CNS(2/99)-pochybnosti nadále- MCP? Ko MRI 4/99- regrese velkého ložiskav corp.callosum. Nejde o Tu ale o v.s. demyel.on..

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Df.dg.-Tu x RS s event. vaskul. etiol. Mok- PC asociace, oligoklon. proužky. Změna dg - od MCP přes Tu k RS. EF - abnorm. Th- od vasoaktivních ke kortikoth.- pulsy methylprednisolonu. Vitaminy.

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Kas.č.7 P.M.,32 l., m, ak. př. po MRI OA-alerg. pyl, prach. NO- 7 d. dysestézie od Th7, LDK. Pád-lyže, bolesti Th, tah i do PDK.O.- syringomyel LDK, hranice Th 10. Arefl. břiš. L2S2+++ MRI intramed. léze Th x8 mm. Tu x plaka x kontuse. Lab. norm. Mok - CB 0,55 P ++, 29/3 El, Ly. 2 oligokl. proužky. Sérol.negat. PCR- HV-2 v moku. MRI mozku- „plaky“

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Souhrn - léčba neuroborreliózy. Při zánětl. nálezu v moku a Bann. sy, Ly mfocy /Mo nocy meningitidě  atb iv. (benzPen, ceftriaxon, cefotax., ceftizox) - 2 týd., pak doxycyklin p.o. 2-3 týd. (azithromycin 2x3 dny ). Kdy kortikosteroidy, imunosupresi?

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Souhrn - léčba neuroborreliózy Symptomat. Th.- NSA, BZD, TDA, SSRI, myorelaxan., vit., vasoakt., nootrop., imunomod.. Psychotherapie. Rehabilitace. Lázně. Dispenzarizace?? Prognóza. Jak s ID ?- uvážlivě!!! CFS

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Při podezření na pozdní neuroborreliózu, MS-like, postborreliový sy : upřesnit anamnézu, posoudit klin. nálezu, doplnit pom. vyš. a komplet.vyš. mok!! Při pozit.nálezu v moku, MRI, EF neváhat, léčit. S odstupem vyšetřit!

Lyme borrelióza,neuroborrelióza a MS-like neubo, Kaprun. M.Bojar, 4/ Lymeská neuroborrelióza, postborreliový sy a MS-like sy. Spolupracovnice, -i... Bez kterých to nejde Poděkování : MUDr. E. Meluzínová RNDr. E. Glosová MUDr.E.Paseková MUDr.K.Zárubová as.MUDr.R.Mazanec RNDr. D.Hulínská,CSc. doc. MUDr. D. Janovská, CSc..