Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Model efektivního financování sociálních služeb v ČR Ladislav P r ů š a Praha, 25. června 2012.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zákon o sociálních službách. Minulost V letech 1956, 1961, 1975 a 1988 – zákony o sociálním zabezpečení  Služby poskytovány státem  Pasivní role klienta.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Denní stacionáře.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Týdenní stacionáře.
Terapeutické komunity
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová

Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným, a to s cílem zlepšit kvalitu jejich života, začlenit se do společnosti Zohledňují jak uživatele, tak jeho rodinu či skupinu

Legislativa Od vstoupil v platnost Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Vyhláška č. 505/2006 Sb. Zákon č. 206/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách

Proč bylo nutné nové právní úpravy sociálních služeb? Stávající právní úprava nepokrývala: Uživatel byl pasivním činitelem Nebyl zajištěn jednotný systém objektivního hodnocení potřeb uživatelů Nebyly ochráněny práva při nesprávném postupu veřejné správy Nebyl vytvořen právní rámec rozvoje lidských zdrojů – především sociální práce

Proč bylo nutné nové právní úpravy sociálních služeb? Nebyly vyřešeny vzájemné vztahy a kompetence jednotlivých úrovní veřejné správy Nebyl zajištěn rozsah práv a povinností- organizace zřizované veřejnou správou a NNO Neexistence dohledu nad kvalitou poskytovaných sociálních služeb Neexistence podmínek pro vytvoření transparentní informační základny Nebyly upraveny druhy služeb zaměřené na prevenci sociálního vyloučení

Hlavní cíl nového zákona o sociálních službách: Podpora procesu sociálního začleňování a sociální soudržnost společnosti

Hlavní principy změny systému sociálních služeb: Dostupnost Efektivnost Kvalita Bezpečnost Hospodárnost

Příspěvek na péči (podle zákona č. 108/2006 Sb.) Stanoven ve čtyřech stupních odpovídajících stupni závislosti“ Lehká závislost – Kč ( 3000 Kč) Středně těžká závislost – Kč (5 000 Kč) Těžká závislost – Kč (9 000 Kč) Úplná závislost – Kč ( Kč) Vyplácí obce III. Typu Nepovažuje se za příjem (ČSSZ určí, zda opatrovník bude „státním pojištěncem“)

Cíl zavedení příspěvku na péči: Svobodná volba způsobu zabezpečení služby – od „pasivního závislého pacientství“ k „aktivnímu klientsví“ Sjednotit podmínky pro získání veřejných prostředků všemi subjekty za podmínek jejich registrace Zvýšit prvek spoluúčasti občana při řešení jeho sociální situace Zrušit paušalizaci pohledu na ZP občany a seniory Nastartovat proces deinstitucionalizace a individualizace péče

Realita: Značná část příjemců využívá příspěvek na péči v rozporu s představami zákonodárce, tedy nikoli na „nákup“ potřebných soc. služeb, ale ke zvýšení příjmů

Příjemce vyplacené dávky: Oprávněná osoba Zákonný zástupce nebo Jiná fyzická osoba, které byla nezletilá oprávněná osoba svěřena do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu

Zákon č. 206/2009 Sb. – změny, účinnost od Změna podmínek nároku na příspěvek na péči Změna podmínek pro vznik nároku na příspěvek pro chronicky nemocné děti Zvýšení příspěvku pro osoby s úplnou závislostí Změna náležitostí žádosti o příspěvek Zpřesnění požadavků na odbornost pracovníků v sociálních službách Zpřesnění akreditací vzdělávacích programů a institucí

Zákon č. 206/2009 Sb. – změny, účinnost od Mění se způsob vyplácení příspěvku na péči v I. stupni Kč rozdělena na: Kč v hotovosti Poukázka v hodnotě Kč na služby (lze převést do následujících dvou měsíců

Počet dávek dle stupně závislosti a jejich podíl na celkovém počtu dávek

Zneužívání příspěvku na péči Výplata příspěvku může být zastavena OÚ může ustanovit tzv. zvláštního příjemce příspěvku Příspěvek může být nepřiznán Příspěvek může být odňat

Základní druhy sociálních služeb Sociální poradenství Služby sociální péče Služby sociální prevence

Formy poskytování sociálních služeb Pobytové služby Ambulantní služby Terénní služby

Zařízení sociálních služeb Pro služby sociální péče Centra denních služeb Denní stacionáře Týdenní stacionáře Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory Domovy se zvláštním režimem Chráněné bydlení Pro služby sociální intervence Azylové domy Domy na půl cesty Zařízení pro krizovou pomoc Nízkoprahová denní centra Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Noclehárny Terapeutické komunity Sociální poradny Sociálně terapeutické dílny Centra sociálně rehabilitačních služeb Pracoviště rané péče

Základní činnosti při poskytování sociálních služeb Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu Pomoc při osobní hygieně Poskytnutí stravy, zajištění stravy Poskytnutí ubytování Pomoc v chodu domácnosti Sociální poradenství Sociálně terapeutické činnosti Pomoc při uplatňování práv, zájmů Telefonická krizová pomoc Nácvik dovedností …….

I. Sociální poradenství Základní odborné poradenství Odborné sociální poradenství Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím Sociálně terapeutické činnosti Pomoc při uplatňování práv, zájmů…

II. Služby sociální péče Služby sociální péče napomáhají osobám zajistit jejich fyzickou a psychickou soběstačnost…… Osobní asistence Pečovatelská služba Tísňová péče Průvodcovské a předčitatelské služby Podpora samostatného bydlení Odlehčovací služby Centra denních služeb Denní stacionáře Týdenní stacionáře Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory Domovy se zvláštním režimem Chráněné bydlení Soc. služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče

III. Služby sociální prevence Napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení, cílem služeb je překonání nepříznivé sociální situace Raná péče Telefonická krizová pomoc Tlumočnické služby Azylové domy Domy na půl cesty Kontaktní centra Nízkoprahová denní centra, zařízení pro děti a mládež Noclehárny Služby následné péče Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, pro seniory a osoby se ZP Sociálně terapeutické dílny Terapeutické komunity Terénní programy Sociální rehabilitace

Úhrada nákladů za sociální služby Úhrada nákladů – ve smlouvě mezi klientem a poskytovatelem služby Poskytovatel se může dohodnout na spoluúčasti rodiny (pokud příjem klienta nestačí – garance: klientovi musí zůstat alespoň 15% z příjmu)

Sociální služby bez úhrady Sociální poradenství Raná péče Telefonická krizová pomoc Tlumočnické služby Krizová pomoc Služby následné péče Sociálně aktivizační služby Terénní programy Sociální rehabilitace Sociální služby v kontaktních centrech, nízkoprahových zařízeních Služby sociálně terapeutických dílen

Služby sociální péče za úhradu Pobytové služby: Týdenní stacionáře Domovy pro osoby se ZP Domovy pro seniory Domovy se zvláštním režimem Chráněné bydlení Zdravotnické zařízení ústavní péče Centra sociálně rehabilitačních služeb Ambulantní a terénní: Osobní asistence Pečovatelské služby Tísňová péče Průvodcovské a předčitatelské služby Podpora samostatného bydlení Odlehčovací služby Centra denních služeb Denní stacionáře

Služby sociální prevence za úhradu Klient hradí:ubytování + strava (azylové domy, domy na půl cesty, terapeutické komunity) Úhradu stanoví poskytovatel (noclehárny – participuje i klient) Úhrada za stravu – stanoví poskytovatel (nízkoprahová denní centra)

Typologie sociálních služeb podle cílových skupin Služby pro U, služby reagující na chudobu a bezdomovectví Služby pro děti a rodiny Služby pro rizikové děti a mládež Služby pro staré lidi Služby pro etnické menšiny Služby pro uprchlíky Služby pro lidi s postižením Služby reagující na krize a služby pro lidi trpící duševními nemocemi Služby pro nemocné Služby pro lidi se závislostmi Služby související s výkonem spravedlnosti Služby pro občany

Podmínky poskytování sociálních služeb Registrace Registr poskytovatelů sociálních služeb Povinnosti poskytovatelů sociálních služeb Smlouva o poskytnutí sociální služby

Působnost při zajišťování sociálních služeb Obce s obecním úřadem s rozšířenou působností Krajské úřady Obce v samostatné působnosti Kraje v samostatné působnosti MPSV Úřady práce MV

Inspekce poskytování sociálních služeb Inspekci provádí v režimu státní kontroly: KÚ + MPSV Předmětem inspekce je: Plnění podmínek stanovených pro registraci Plnění povinností poskytovatelů Kvalita poskytovaných služeb Inspekce se provádí v místě poskytování služeb Provádí inspekční tým: min. 3 osoby (alespoň 1 člen z KÚ)

Financování sociálních služeb Příspěvek na péči Úhrada uživatelů z vlastních příjmů Příspěvky zřizovatelů sociálních služeb Dotace poskytovatelům z veřejných rozpočtů (nadregionální, regionální, místní úroveň, z ESF) Další zdroje: dary, sponzorství, vedlejší hospodářská činnost apod.

Dotace ze státního rozpočtu Principy MPSV z 90-tých let pro NNO : Princip rovných podmínek pro všechny poskytovatele veřejných služeb Princip rovných podmínek pro všechny příjemce veř. Služeb Princip efektivního (účelného) vynakládání veř. Služeb Princip primárního důrazu na kvalitu poskytovaných služeb Princip transparentního systému financování Princip stabilního systému financování

Realita: Stanovená kritéria pro hodnocení míry závislosti jsou stanovena objektivně pro seniory a osoby se ZP Nevyhovují pro hodnocení míry závislosti např. pro osoby duševně nemocné…

Návrh změn v systému financování Úprava příspěvku na péči (poskytování příspěvku v I. a II. stupni, příspěvek na péči jako příjem poskytovatele v pobytových zařízeních, zavedení evidence osob-rodinných příslušníků) Zrušení max.výše úhrad za pobyt a stravu v pobytových a ambulantních zařízeních a za jednotlivé úkony v oblasti terénních soc.služeb Uplatnění vyživovací povinnosti dětí ke svým rodičům Poskytování věcné pomoci ve formě půjčky v rámci systému pomoci v hmotné nouzi těm uživatelům, kteří jsou osamělí

Návrh změn v systému financování Vytvoření „zrcadla“ v pravidlech pro poskytování soc. služeb ve zdrav. Zařízeních a ošetřovatelské a rehabilitační péče v pobytových zařízeních soc. služeb (povinná registrace zdrav. zařízení, definování standardů kvality jejich poskytování, výplata příspěvku na péči klientům i při jejich dlouhodobém pobytu v registrovaném zdrav. zařízení) Výplata příspěvku na péči v penězích pouze ve III. a IV. stupni závislosti a péči jim poskytuje rodinný příslušník nebo blízká osoba