Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Téma:05 Lužní les - prezentace Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 Základní škola Jana Noháče VY_32_INOVACE_1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná krajinná oblast Poodří
Advertisements

Národní park České Švýcarsko
Střední škola zemědělská a přírodovědná
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Smíšené a listnaté lesy
Přírodní společenstva
Přírodní rezervace na území Ostravy
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Natur ohne Grenzen - Příroda bez hranic Nationalpark Thayatal - Národní park Podyjí
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Les.
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Projekt ZOO Praha 6. ročník Živočichové vodního prostředí
Environmentální projekt Pálava –
David Bedlička Lesnická střední škola U krmelce Plzeň Uvádí prezentaci.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Příroda Benešovska.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
ŘEKA DYJE JIŽNÍ MORAVA.
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Olomoucký kraj přírodní poměry
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Testove.otazky.II.
Poodří Chráněná oblast.
Jihomoravský kraj.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Les-Lesní patra.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a.
 přírodní památka  rozloha - 7,12 ha  nachází se na pravém břehu řeky Labe, na území města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav  nadmořská výška - od.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
Přírodní rezervace Kanada Zlínský kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_35.
Přírodní rezervace na Slovácku Lovecká Alexandra 9.A2015/2016.
Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma:AZ kvíz Lužní les Vznik:červenec - září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů
17. LESY MÍRNÉHO PÁSU VY_32_INOVACE_11_Z4
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Přírodní společenstva v České republice
Krajina České republiky
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
Národní park Vysoké Tatry
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
CHŘIBY.
Přírodní společenstva v České republice: LES
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Na kole po Lednicko-valtickém areálu
Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A.
Transkript prezentace:

Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Téma:05 Lužní les - prezentace Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Jana Noháče VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR

Anotace prezentace o části Břeclavského regionu – Lužní les – učivo ČJS pro 3. – 5. ročník ZŠ charakteristika krajiny a prostředí popis jednotlivých míst: Kančí obora, soutok Dyje a Moravy fauna a flóra

Lužní les Krajina, se kterou se seznamujeme, je většinou široká údolní niva řeky Dyje. Pokud nebyla regulována, kroutila se v ploché krajině a po povodních často měnila své koryto. Tím vznikala řada slepých a mrtvých ramen s jezery a mokřady. Pravidelné záplavy lužním lesům neškodí, lesní společenstvo je natolik přizpůsobené, že mu prospívají. V některých oblastech lesníci zaplavují části lesa uměle.

Lužní les je vlastně přírodní nástroj k regulaci povodní. Pevně zakořeněné stromy odolají většinou náporu vody, celý les zadrží velké předměty, které voda unáší. V posledních letech se sem vrátil i jeden z původních obyvatel - bobr. Určitě si všimnete ohlodaných a padlých stromů - bobr si troufne i na značně silné kmeny.

Kančí obora Vodní tůně, které se zde nacházejí jsou součástí rozsáhlého systému, vzájemně propojených bývalých ramen řeky Dyje. V lese hnízdí čápi i luňáci hnědí, volavka popelavá. Část lesa sloužila k chovu divokých prasat - odtud název. V roce 2002 byla oblast lužních lesů mezi Lednicí a Břeclaví prohlášena přírodním parkem Niva Dyje o rozloze 15 km2.

turistický region:Jižní Morava začátek:Břeclav – Kančí obora (za břeclavským zámkem) konec:Janův hrad délka:6,1 km počet zastávek:15 typ stezky:pro pěší i cyklisty náročnost:velmi lehká trasa po rovině a dobré cestě čas pro prohlídku:pro pěší cca 2 hodiny značení:turistické značky – zelená, značky pro cyklotrasy, panely Naučná stezka Lužní les v Kančí oboře

Tato naučná stezka patří mezi naše nejmladší - byla otevřena v dubnu Trasa je vedena z Břeclavi po zelené turistické značce s nepatrnými odbočkami. Povrch je většinou asfaltový, vhodný pro cyklisty. Naučná stezka končí v Lednicko - valtickém areálu u romantické zříceniny Janův hrad. Značení umožňuje absolvovat trasu oběma směry. Za zámkem v Břeclavi půjdeme nebo pojedeme na kole kolem areálu místní vodárny. U mostu přes Dyji je možno nabrat si vodu zdarma - je vhodná i pro kojence. Až k vodárně je možno vjet osobním autem. Jak pěší procházka, tak i projetí cesty na kole mají své výhody i nevýhody. Pěší uvidí mnohem víc z lužního lesa. mohou se věnovat jednotlivým zajímavostem - prostě uvidí toho víc. Cyklisté zde zase mají nádhernou pohodlnou projížďku. Jediným problémem této naučné stezky jsou komáři, kteří mohou pobyt v celé oblasti značně znepříjemnit.

Na stezku se můžeme vypravit v kterémkoli ročním období. Na jaře a na počátku léta je zde zajímavá květena v podrostu, v létě velká pestrost hmyzu a ptactva, na podzim nás zaujme barevnost listí, v zimě jsou zase nejvýraznější tvary stromů. Lužní lesy měly původně mnohem větší rozšíření nejen na jižní Moravě, ale všude u nás. Pravidelné záplavy lužním lesům neškodí, lesní společenstvo je natolik přizpůsobené, že mu prospívají. V některých oblastech lesníci zaplavují části lesa uměle. Prostředí lužního lesa, mokřadů a luh je vhodné pro více než 100 druhů ptáků. Z větších savců je možno v lese potkat srnčí zvěř nebo divoká prasata.

Flora v Kančí oboře Flora: patro dřevin tvoří habr, lípa, jasan, javor. Nejmohutnějším stromem je dub letní. Z keřů je to svída krvavá a kalina obecná. V podrostu na jaře najdeme křivatec žlutý, dymnivku nízkou a obecnou, sasanku pryskyřníkovitou, orsej jarní a kopřivu dvoudomou

Fauna v Kančí oboře Typickými živočichy tůní jsou korýši – žábronožka sněžní, listonoh jarní, škeblovka oválná a hrotnatka tůňková. Nejvíce je zastoupený hmyz, pžedevším komár jarní a obecný. Na jižní Moravě se vyskytuje 33 druhů komára. Typickým obojživelníkem je skokan ostronosý – modrý svatebčan. Při páření se na 3 dny odívá do modrého svatebního roucha. komár obecný skokan ostronosý modrý svatebčan

Soutok Dyje a Moravy Turisticky dosud málo známá oblast má podobu trojúhelníku vymezeného řekami Dyjí, Moravou a silnicí mezi Břeclaví a Lanžhotem. Její rozloha činí cca 50 km2 a je celá pokryta lužními lesy a loukami. Velká část je využívána k obornímu chovu jelenů, srnců, daňků a divokých prasat. Podrobným botanickým výzkumem bylo na tomto území zjištěno 873 rostlinných druhů.

Nejcennější částí lužního lesa s porosty pralesovitého typu jsou chráněny v národních přírodních rezervacích Ranšpurk a Cahnov- Soutok. Přírodovědně cenné jsou i pravidelně zaplavované louky u řeky Dyje, hrúdy, četná ramena obou řek a několik opuštěných a zatopených pískoven. Zdejším nejnavštěvovanějším místem je Pohansko a místo, kde se setkávají obě řeky. V pomyslném středu soutoku se protínají hranice ČR, Slovenska a Rakouska

Zdroje: foto Jaroslav Minařík František Straňák - pořídili fotografie za účelem vytvoření výukového materiálu o lužním lese a Břeclavsku MIKULICA, Vladimír, Josef ŠLANCAR a Metoděj ZEMEK. Břeclavsko. Martin: Osveta, ISBN cs.wikipedia.org/wiki/Lužní_les cs.wikipedia.org/wiki/Skokan_ostronosý