Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A."— Transkript prezentace:

1 Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A

2 Morava zde protéká přes lužní lesy a tvoří obrovské meandry
Morava zde protéká přes lužní lesy a tvoří obrovské meandry. Díky geologickým pochodům patrným i pouhým okem se tok řeky neustále mění, vznikají nové meandry a staré se postupně oddělují od hlavního toku, aby posléze už jako slepá ramena postupně zanikala. Roku 1993 byl vyhlášen přírodní park Strážnické pomoraví. Celá tato oblast, jenž je součástí Natury 2000, je sídlem obrovského množství ptáků, nachází se tu rozsáhlé kolonie břehulí, čápů a pod. Díky vátým pískům vytváří řeka krásné pláže

3

4 Přírodní památka Osypané břehy
leží na řece Moravě, asi 3 km severozápadně od Strážnice v přírodním parku Strážnické Pomoraví; těsně sousedí s velkou pískovnou a národní přírodní památkou Váté písky které se přezdívá Moravská Sahara. Jedná se o tři původní meandry řeky Moravy , jež zde vytvářejí strmé a až 13 m vysoké písečné stěny.

5

6 V národní přírodní památce žije velmi početná populace ještěrky zelené Pozorný návštěvník může v písku spatřit vyhloubené jamky larev mravkolvů .Od konce dubna do konce května lze na lokalitě vidět nádherného a chráněného motýla pestrokřídlece podražcového Další vzácností je pavouk stepník rudý.

7

8 Zdroje Obrázky Google Wikipedia Meandry Moravy | Turistika.cz


Stáhnout ppt "Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google