Identifikace vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_ICT.8.r.20 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Miloš Půlpán Období tvorby VMČerven.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planeta Uran.
Advertisements

Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
MĚSÍC.
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
V E S M Í R.
ŠKEBLOŇ 2010 Trip sluneční soustavou Díl první Merkur Škebloň 2010.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Trip sluneční soustavou
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava MERKUR.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
Merkur Sluneční soustava Název školy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
JUPITER.
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Pohyby Země.
Merkur BARBORA Nováková.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Netvořice
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Identifikace vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_ICT.8.r.20 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Miloš Půlpán Období tvorby VMČerven 2013 Ročník8. PředmětICT Název, anotace MS POWERPOINT – ÚPRAVY Žáci mají za úkol nastavit časování snímků, animace při přechodu mezi snímky a animaci jednotlivých snímků a jejich komponent.

MERKUR Planeta na které se nedá žít…

MERKUR  je planeta nejbližší ke Slunci a nejmenší ze všech planet. Vzhledem k pomalé rotaci Merkuru kolem vlastní osy trvá den na Merkuru dvakrát déle než oběh Slunce. Je to skalnatá planeta, posetá krátery podobně jako náš Měsíc. Je téměř bez atmosféry. Teplota povrchu tohoto tělesa kolísá mezi −180 °C a 430 °C.

CHARAKTERISTIKA MERKURU  Merkur je malá, skalnatá planeta, pokrytá velkým množstvím kráterů. Jeho oběžná dráha je blíže Slunci než dráha Země, proto se na nebi nikdy příliš od Slunce nevzdaluje. Merkur nemá radiační pásy, ale v magnetosféře probíhají silné magnetické bouře způsobené interakcí se slunečním větrem.

DETAILNÍ POHLEDY NA PLANETU MERKUR

POVRCH

ZAJÍMAVOST NA VÍC …  Merkur se otočí kolem vlastní osy jednou za 59 našich dní. Jeho doba oběhu kolem Slunce trvá 88 dní. Dráha Merkuru kolem Slunce je protáhlá elipsa, jejíž stáčení činí 5 600″ za století. Za podstatnou část jsou zodpovědné newtonovské poruchy od ostatních planet, 43″ za století je způsobeno zakřivením časoprostoru v okolí Slunce. Tento jev byl předpovězen na základě Einsteinovy obecné relativity v roce Zdá se, že existuje rezonance stáčení perihélia Merkuru se stáčením perihélia Jupiteru, která by v průběhu několika set milionů let mohla vést k vymrštění Merkuru ze sluneční soustavy.

VODA NA MARSU  Původně se předpokládalo, že na povrchu Merkuru voda nemůže v žádném případě existovat. Nepřítomnost atmosféry a blízkost ke Slunci totiž působí proti výskytu vody. Výkonné radioteleskopy i měření sondy Mariner 10 však ukazují, že navzdory obrovským povrchovým teplotám může být na Merkuru led. Důvodem je fakt, že Merkurova rotační osa je téměř kolmá k rovině oběhu, což znamená, že na dno velkých impaktních kráterů v oblastech pólů nikdy nezasvítí Slunce a teplota se zde soustavně drží na −161 °C. Je pravděpodobné, že tato voda se na Merkur dostala při srážkách s jádry komet. Při nárazu se část vody z jádra komety mohla dostat pod povrch planety, a tam je uložena v podobě vodního ledu, jenž je překryt jemným prachem fungujícím jako tepelná izolace.

ZAJÍMAVOST - SCI-FI  Merkur posloužil jako námět celé řady sci-fi děl. Často se objevuje téma spojené s extrémní radiací na povrchu planety či pomalou rotací a přechodem dne a noci. V literatuře se vyskytují hlavně dva obrazy Merkuru. Planety, která je z jedné strany chladná a z druhé žhavá. Tato představa se vyskytuje hlavně v dílech psaných před rokem 1965, kdy bylo prokázáno, že planeta pomalu rotuje. Druhý modernější obraz planety odráží novější vědecké poznatky.

OBRÁZKY

KONEC

78/povrch_merkuru_4a5f22776a.jpg tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQsLyxeE5GH1SDmXE9anMn8nne4qs8 Q2dk_iK0enwZAty8JiVGr Zdroje obrázků [online, cit ]. Dostupné z: