Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zákon o sociálních službách
Podpůrný metodický seminář I.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Plíce po 20 letech kouření
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Downův a Edwardsův syndrom
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
NEZAMĚSTNANOST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Domov se zvláštním režimem
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
F00-F09 Organické duševní poruchy
Lidská přitažlivost.
„Současná situace a zkušenosti v oblasti péče a podpory seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb“ Praha
Transkript prezentace:

Demence

Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.

Demence je důsledkem pomalého, nevyléčitelného mozkového poškození, které ničí paměť, řeč a postupně všechny rozumové schopnosti.

Demence patří mezi nejčastěji se vyskytující poruchy ve stáří, mohou se však objevit i v mladším věku.

Druhy demence

Atroficko - degenerativní V mozku nemocného dochází k ubývání mozkových buněk a k Příklad: Alzheimerova choroba

Ischemicko - vaskulární V mozku nemocného dojde k ucpání cévy, která zásobuje různé oddíly mozku (paměť, řeč, motoriku, chování…) Příklad: Mozková mrtvice (mozková příhoda)

Sekundární Příčinou demence je jiná nemoc Příklad: mozkové nádory úrazy hlavy intoxikace (alkohol, drogy…) u starších lidí i dlouhotrvající deprese

Faktory ovlivňující demenci

Věk Demence se může vyskytovat v jakémkoliv věku. S přibývajícím věkem přichází častěji.

Pohlaví ženy jsou častěji ohroženy Alzheimerovou nemocí muži jsou častěji ohroženi mozkovými mrtvicemi

Dědičnost pokud se demence vyskytne před 60. rokem věku, jedná se o dědičně podmíněné onemocnění. blízcí příbuzní (děti, sourozenci) nemocných s Alzheimerovou chorobou mají třikrát až čtyřikrát větší pravděpodobnost tohoto onemocnění než lidé cizí.

Vzdělání demence a zejména Alzheimerova choroba jsou méně časté u lidí s vyšší úrovní vzdělání. pokud člověk trénuje mozek po celý život má menší šanci demenci získat (křížovky, četba knih, kultura…)

Kouření zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby.

Příznaky demence

Porucha paměti  obtížné vybavování se nedávných událostí, vlastních jmen, různých slov  ztrácení či zakládání předmětů  vytrácí se schopnost časového rozvržení dne  bloudění i ve známem prostředí.

Porucha rozumových schopností  narušuje se soudnost (nejsou schopni rozlišit co už nezvládnou sami a potřebují pomoc, stále si myslí že vše dokáží)  porucha schopnosti řešit problémy a rozhodovat se (nejsou schopni se rozhodnout pro určitou činnost, aktivitu…)

Motorické potíže  při vykonávání jednoduchých úkonů (odemykání dveří, oken, použití el. přístrojů..)  nevědomost při použití běžných předmětů (neví čím se jí polévka …)

Porucha při poznávání předmětů a lidí  zpočátku člověk přestává poznávat obyčejné předměty (budík na stolečku, knihy na polici..)  postupně má problémy s identifikováním rodinných příslušníků, nakonec nepoznává ani svou vlastní tvář

Porucha řeči  porucha nebo ztráta schopnosti mluvit nebo rozumět mluvené či psané řeči

Poruchy chování  neklid  chození bez cíle  prudké změny nálady  agresivita  útěky  lhostejnost

Uvedené příznaky se mají vyskytovat alespoň šest měsíců, abychom mohli diagnostikovat demenci.

Jak pečovat o lidi s demencí

Člověka s demencí musíme udržovat v dobrém fyzickém stavu. Musíme u nich dodržovat pitný režim Necháváme mu osobní prostor (vlastní věci kolem sebe…) Zachováváme jeho autonomii (neděláme úkony za něj, když je sám ještě zvládne)

Snažíme se člověka s demencí stimulovat pro chůzi, manipulaci s předměty, necháme ho účastnit se různých aktivit Zabráníme sociální izolaci (vícelůžkový pokoj, otevřené dveře, otočení k oknu…)

 Udržovat jeho dobrý vzhled  Starat se o účes, nehty, vousy  Vybírat vhodné a slušivé oblečení  Pro hodně lidí s demencí je důležitý kontakt se zvířetem