Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ. ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_20_ Volba povolání Autor Motejlková Věra.
Advertisements

Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
KAREL IV. – II. Dějepis 7. ročník Marek Kryška. Charles IV./ KAREL IV. (1346 – 1378) King of Bohemia and Holy Roman Emperor. The second king of Bohemia.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Tematická oblast Pražský groš Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
PROCENTA Vymezení pojmu procento, základ, počet procent.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
Sousední státy české republiky
BOB MARLEY.
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prozaický literární žánr literatury dokumentární (publicistické) či umělecké (zábavné). Skutečný=pravdivý (srovnej: fiktivní=smyšlený) Cestopis.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační a komunikační technologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Měření délky.
První židovská válka a její důsledky
Jan Amos Komenský Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Základní druhy zeleniny VY_52_INOVACE_34
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
EVROPA 11. STOLETÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Slovní úlohy řešené rovnicemi nebo soustavami rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Anglická revoluce
5.D HUSITSTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
MAP II – klíčová aktivita 4
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ

ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde - Mercator je latinská podoba jeho jména – znamená „kupec“ či „obchodník“ 1535–1536 ve spolupráci s Gemmou Frysiem a Gasparem Myricou vytvořil zemský globus 1537 vytvořil Mercator mapu Palestiny, 1538 mapu světa a v roce 1540 mapu Vlámska 1544 byl Mercator nařčen z kacířství 1551 vytvořil nebeský globus 1554 vytvořil šestidílnou mapu Evropy Mercatorovo zobrazení 1569 vynalezl nový způsob zobrazení – Mercatorovo zobrazení začal po částech vydávat svůj vlastní atlas Gerhard Mercator zemřel 1584 v Duisburgu Mercatorovo muzeum v belgickém Sint-Niklaas a Kulturní a historické muzeum v německém Duisburgu

Gerhard MERCATOR a jeho přínos KARTOGRAFII  používal při studiu zdrojů kritický přístup  oprostil se od Ptolemaia (upravil jeho rozměry Země)  autor zobrazení (Mercatorovo)  přestal používat gotické písmo a nahradil ho italskou kurzívou  zavedl do vyjadřování symboliku  autor řady map, glóbů, atlasů  začal sestavovat atlas  vydán až po jeho smrti  poprvé použil výraz atlas (odvozen od jména afrického krále, který je vyobrazen na titulní straně)  v prvním vydání obsahoval 107 map  při posledním vydání (1653) obsahoval 451map  dalšími vydavateli byli jeho příbuzní Hondius, Janssonius...

MERCATOROVOMERCATOROVOMERCATOROVOMERCATOROVO ZOBRAZENÍ zdroj:

Mercatorova mapa světa zdroj:

Mercatorova mapa Evropy zdroj: