REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA, 14. 7. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
LÉKOVÁ POLITIKA REFORMA. Reforma lékové politiky Programové prohlášení vlády Léková politika v ČR oVláda prosadí změnu systému regulačních poplatků. Poplatek.
Opatření pro řešení dopadů finanční a ekonomické krize v sektoru zdravotnictví.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úspěchy českého zdravotnictví v letech
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Data o nákupech, úhradách a vykázané péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Společné a koordinované politiky EU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
31 Základní typy zdravotnických systémů
Legislativa potřebná pro změnu
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Kde vzít na platy lékařů?
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Charakteristika primární péče
Odměňování zaměstnanců
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Poskytovatelé domácích zdravotních služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Regulace inovativních zdravotnických technologií - jsme připraveni
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Role státu při prosazování rovného odměňování
Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Profesionalizace sociální práce v ČR
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
„Role pacientů a pacientských organizací na MZ“
Podpora samostatného bydlení
Poskytovatelé zdravotnické záchranné služby a přepravy pacientů neodkladné péče a lékařská pohotovostní služba, vyjma stomatologické Dohodovací řízení.
Poskytovatelé lékárenské a klinickofarmaceutické péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA, PharmDr. Lubomír Chudoba, Mgr. Michal Hojný Česká lékárnická komora,

OBSAH  MZ – CENTRÁLNÍ NÁKUPY A SLEVOVÉ SOUTĚŽE  ZP – POZITIVNÍ LISTY  ČLnK (NÁVRH ZMĚN V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE) DEGRESIVNÍ MARŽE DISPENZAČNÍ POPLATEK VÝKON FARMACEUTA  ČLnK – DALŠÍ LEGISLATIVNÍ TÉMATA

CENY A ÚHRADY LÉČIV  MZ – CENTRÁLNÍ NÁKUPY A SLEVOVÉ SOUTĚŽE REALIZOVATELNÉ ? PŘÍNOS ?  ZP – POZITIVNÍ LISTY DOSTUPNOST ? TRANSPARENTNOST ? KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ ? VÝŠE SPOLUÚČASTI ? (NEZAPOČITATELNÝ DOPLATEK)

EU – TRENDY V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE  EVROPSKÁ UNIE ZÁSADNÍ SNIŽOVÁNÍ CEN LÉKŮ ZMĚNY V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE o VÝKONOVÉ OHODNOCENÍ (ZCELA ČI KOMBINACE S MARŽÍ) o ODMĚNA ZA NADSTANDARDNÍ SLUŽBY LÉKÁREN (PREVENCE, SCREENING, PÉČE O VYBRANÉ SKUPINY PACIENTŮ)  AKTUÁLNÍ PŘÍKLADY ZMĚN ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁREN (PODKLADY ČLnK) BELGIE FINSKO FRANCIE PORTUGALSKO ŠVÝCARSKO

DŮVODY PRO ZMĚNU ODMĚŇOVÁNÍ V ČR Tlak na snížení cen a úhrad léčiv Politické rozhodnutí ukončit výběr regulačních poplatků k Posílení zdravotnického charakteru lékáren snížením závislosti odměny na ceně Směrování nákladných přípravků do limitace „S“ bez ohledu na způsob aplikace Ohodnocení dosud nehrazených činností Úzká souvislost s regulací sítě – nastavení jiných než čistě finančních kritérií pro její tvorbu KONCEPCE LÉKÁRENSTVÍ – NE POŠTOVNÍ LÉKÁRNY

ČR – ZMĚNY V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE  CENOVÝ PŘEDPIS MZ Výhoda rychlé řešení v kompetenci MZ licitace o hodnotě navýšení marže či „nápočtu“ v jednotlivých pásmech Nevýhoda skutečný finanční přínos lékárnám může být zcela zanedbatelný. obrovské propady v tržbách lékáren způsobené snižováním úhrad a cen Rx léků v revizích SÚKL 2013 = minus 3,5 mld Kč 2014 = další pokles cca 2 mld Kč společná marže distributora léčiv a lékáren – DTP modely

ČR – ZMĚNY V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE  ZAVEDENÍ DISPENZAČNÍHO POPLATKU OD (Pozn.: přechodné opatření pro rok 2015) Výhoda předvídatelný příjem a peníze skutečně půjdou lékárnám principiálně jde o obdobné řešení, kterým bude zrušení poplatků refundováno nemocnicí a ordinacím praktických lékařů, ambulantním specialistům a stomatologům. Nevýhoda nutná podpora poslanců při novele zákona o veřejném zdravotním pojištění již na zářijové schůzi PSP.

ČR – ZMĚNY V ODMĚŇOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE  ZAVEDENÍ VÝKONOVÉHO SYSTÉMU PRO LÉKÁRENSKOU PÉČI JIŽ OD Výhoda nejčistší řešení podpory ČLnK preferovaného výsledného stavu Umožnění koncepčního řešení ohodnocení přípravy cytostatik, činnosti klinických farmaceutů, …… Nevýhoda ne zcela dobře odhadnutelný dopad nového návrhu (ať již kombinace marže/výkon či výkon samostatný) nejistota ochoty MZ pro flexibilní úpravu v případě nutné změny. nutná podpora poslanců při novele zákona o veřejném zdravotním pojištění již na zářijové schůzi PSP.

ČLnK – DALŠÍ LEGISLATIVNÍ TÉMATA SÍŤ LÉKÁREN DOSTUPNOST LP (REEXPORTY) eHEALTH (SDÍLENÍ VYBRANÝCH DAT) PREVENCE A SCREENING V LÉKÁRNÁCH (GK ČLNK) SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ FARMACEUTŮ ELIMINACE MARKETINGOVÝCH PRAKTIK U Rx LP PRIORITY ČLnK JSOU PLNĚ V SOULADU S DOPORUČENÍMI OECD

Váš lékárník rádce ve zdraví i nemoci Děkujeme za pozornost