Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na Poříčí 12, Praha 1, tel.: , fax: Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Metody sociální práce 3.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Dokument KAP MSK - obsah
Dětský domov a Základní škola Liptál
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
Společenská odpovědnost ve školství
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Techniky práce s mentálně postiženými
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Městský úřad Žďár nad Sázavou
Specifika práce s mladými lidmi v nízkoprahových programech pro děti a mládež Proxima Sociale o.p.s.​ Pavlína Mádlová mezinárodní konferencE v rámci PRojektu.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Organizační struktura
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Supervizní konference 2017
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Supervize jako „koření“
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Hodnocení předložených žádostí – případ UK
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Model intenzivní podpory
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Sociální podnikání Sociální firma.
Model intenzivní podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.

Co je to supervize? – Hess: „čistá mezilidská interakce, jejímž obecným cílem je, aby se jedna osoba, supervizor, setkávala s druhou, supervidovaným, ve snaze zlepšit schopnost supervidovaného účinně pomáhat lidem “ – Loganbill a kol.: „intenzivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat rozvoj odborné kompetence druhé osoby“ – Havrdová: „forma podpory profesionálního růstu – příležitost k reflexi možností, jak jinak rozumět, jaké zaujímat postoje a jak jednat v situacích s klientem a kolegy, s cílem zvyšovat svou profesionální kompetenci “ Hawkins, P., Shohet, R.: Supervize v pomáhajících profesích Havrdová, Z.: Kompetence v praxi sociální práce

Obecný cíl supervize v pomáhajících profesích Zvyšovat kvalitu péče o klienty prostřednictvím podpory profesionality pracovníků

Supervize u poskytovatelů programů PP  Je nezbytnou podmínkou získání certifikace  Vychází ze standardů odborné způsobilosti poskytovatelů  Povinnost umožnit pracovníkům přístup k supervizi  Požadavky na supervizora  Náležitosti supervize  Modely supervize

Supervize ve školství  Statistiky nekompletní  Odlišnosti mezi školou, školskými poradenskými pracovišti a školskými zařízeními pro výkon úv, ov  Celkové informace pouze v oblasti institucionální výchovy – Nedostatek supervize pociťován ve všech typech zařízení – Ve většině typů zařízení poskytována supervize většinou nepravidelně či vůbec – Nejčastějším důvodem absence SPVZ je nedostatek financí, dále nedostupnost kvalifikovaných supervizorů a nezájem zaměstnanců (Monitoring institucionální výchovy, 2009) O situaci ve školách informace pouze partikulární

Zaměření supervize:  na klienta (případová SPV)  na osobu pracovníka (rozvoj dovedností, získávání nových kompetencí)  na práci týmu (rozvoj spolupráce, role v týmu)  na organizaci (poslání, cíle organizace)

Funkce supervize  Vzdělávací - rozvíjí dovedností a porozumění u pracovníků  Podpůrná - pomáhá zvládat stres vyvolávaný setkáváním s negativními emocemi klientů, předchází vyhoření pracovníků  Kontrolní – poskytuje zpětnou vazbu o kvalitě poskytovaných služeb

Modely supervize  Individuální supervize – supervizor superviduje pracovníka při práci nebo modelují pracovní situace  Skupinová supervize – skupina pracovníků se stejnými potřebami, náplní práce pracuje společně na vymezeném programu – tématu  Týmové supervize – zaměřena na práci celého týmu, případně celé organizace

Role účastníků supervize  supervizor: – odpovědnost za FORMU SPVZ – její průběh, bezpečí, srozumitelnost  supervidovaný: – odpovědnost za OBSAH SPVZ – za vlastní rozhodnutí o míře otevřenosti, za mlčenlivost  manažer (objednavatel spvz): – odpovědnost za sladění cílů organizace a supervizních zakázek Vymezení rolí a odpovědností účastníků je základ pro sepsání dobrého kontraktu mezi supervizorem a organizací. Při formulaci supervizní zakázky se může objevit více druhů supervize, které je možné kombinovat.

Úskalí supervize ve školách  Průniky rolí, možné „křížení zakázek“  Rozvolňování hranic supervizní práce  Vyhodnocování a reflektování výsledků supervizí pro zadavatele  Nedůvěra a (předem) kritický pohled na supervize u některých pracovníků  Nejasné místo konzultační podpory ve školství obecně  Vybíral (2014)

Plánování supervize – formulace supervizní zakázky  Proč chceme supervizi? (co převažuje: potřeby organizace – práce s klienty, potřeby týmu, individuální potřeby pracovníků?)  Na co se má supervize zaměřit? Jde o prevenci vyhoření pracovníků, zlepšení spolupráce na případech? O vztahy v týmu a budování týmu? O vzdělávání a hlubší vhled do odborné práce?  Jaký model SPVZ nám bude vyhovovat? Individuální, skupinová, ad hoc, plánovaná, výuková, jiná…?  Kdo bude supervizi, resp. intervizi poskytovat? Nadřízený, externí supervizor, spolupracovník? Nebude se křížit role supervizora s rolí nadřízeného?  Jaký styl bude vyhovovat naší organizaci? Manažerský, podpůrný, vzdělávací? Jaký přístup supervizora - rogerianský, systemický, analytický…?  Kdy zařadíme supervizi do naší práce a jaká bude priorita supervize, jakou hodnotu jí přikládáme?  Smlouva – obsah supervize, formát supervize, hranice.

Bezpečí v supervizi  Kvalitně zpracovaná supervizní smlouva – Mlčenlivost a hranice sup, výstupy – Kompetence k sebeochraně, právo říci STOP  Kontrakt na metody evaluace – aktivní výstup supervidovaných  Transparentní zacházení s dynamikou transference – Skrytý kontrakt – Paralelní proces  Bezpečná zpětná vazba – nezahanbování  Organizační a odborný kontext – Etická komise

Děkujeme Vám za pozornost, Pavel Dosoudil a Lucie Myšková