Koncepce účinnější podpory umění 2007-2013 Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Informační kulturní portál
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Stanislava Správková
Základní schéma systému a další možnosti
NNO partner pro rozvoj kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková

Předmět podpory Tvůrčí činnosti Odborné činnosti ( získávání, zpracovávání, uchovávání, prezentace, zpřístupňování) Umělecké dílo – vytváří jednotlivci či skupiny, v oblastech Umělec – osoba, vytváří a/nebo interpretuje Odborní a vědečtí pracovníci

Cíle 1. Posílení role umění ve společnosti 2. Zachování a rozvoj umělecké různorodosti 3. Dostupnost umění 4. Posilování infrastruktury včetně investic 5. Posílení prezentace umění v zahraničí, mezinárodní spolupráce

Posílení role umění ve společnosti 1. Kooperativní financování 2. Metodika dotačních programů 3. Posílení a optimalizace dotačních programů 4. Státní fondy 5. Výzkum a vývoj 6. Koncepce umění a vzdělávání 7. Vznik a rozvoj informačních databází 8. Zajištění statisticko-ekonomických dat 9. Potenciál kulturního průmyslu 10. Rada pro umění 11. Podpora médií (umělecká tvorba a reflexe) 12. Metodika podpory integrace architektonické práce do veřejného života

Zachování a rozvoj umělecké různorodosti 13. Program pro prezentaci v muzeích a galeriích 14. Strategie podpory audiovize 15. Program tvůrčích a studijních stipendií 16. Podpora dalšího vzdělávání 17. Uchovávání a zpřístupňování uměleckých děl, elektronické archivy (Krátký film) 18. Program akviziční činnosti muzeí a galerií zřizovaných MK (veřejné sbírky)

Dostupnost umění 19. Kritéria posuzování dostupnosti umění 20. Umělecké projekty při začleňování cizinců do společnosti 21. Metodika řízení a způsob evaluace PO 22. Analýza poskytování kulturních služeb, které zajišťuje stát

Posilování infrastruktury včetně investic 23. Zmapování současného stavu a podmínek + kritéria pro posuzování projektů investičního charakteru 24. Podpora nových činností NNO

Posílení prezentace umění v zahraničí, mezinárodní spolupráce 25. Koordinace a transparentní příprava mezinárodních projektů (bienále, festivaly, veletrhy) 26. Dotační program pro zahraniční spolupráci (přijímané, vysílané projekty, Culture…) 27. Program na iniciaci a navazování nové spolupráce, koprodukce 28. Podpora účasti na práci mezinárodních nevládních organizacích 29. Šíření povědomí a informací v zahraničí

Nástroje Institucionální PO, školy, Akademie věd, NNO + kulturní subjekty poskytující kulturní služby, sítě, asociace profesní organizace Ekonomické přímé dotace: SR (+SF), kraje, města nepřímé: kooperativní financování, víceleté projekty rovné podmínky (pracovně právní vztahy, sociální a ekonomické aspekty) filantropie, sponzoring mecenášství partnertství veřejného a soukromého sektoru PPP posílení Státních fondů ochrana a správa autorských práv půjčky a záruky

Nástroje Legislativní Přímé: zákony se vztahem k umění, filmu + audiovize (Úmluva UNESCO o rozmanitosti kulturních projevů + zákon o kinematografii Nepřímé: Občanský zákoník, Zákoník práce Daňové opatření: DPH, daňový základ Řídící Zahrnutí kultury do strategických dokumentů: SHR, SUR, NRP, NSRR, OP, IOP… Konsistence kulturní politiky Transparentní a odborné udělování dotací,včetně evaluace Vzdělávání, RLZ

Nástroje Metodické - Kulturní politika a Koncepce umění, tradiční lidové kultury… - další dílčí strategie (audiovize, umění + vzdělávání…) - decentralizované plánování (koncepce/kulturní politiky na krajské, městské, obecní úrovni) - Mapování činností - Vytváření databází - popularizace a prosazování příkladů dobré praxe - účast na mezinárodních vzdělávacích projektech - vyhodnocování multiplikačních efektů - výzkum potenciálu kulturního a kreativního průmyslu - sledování odvodů loterií na veřejně prospěšné kulturní účely…

Nástroje Společenské - povědomí o roli kultury v rozvoji občanské společnosti - zveřejňování dat o pozitivních vlivech: ekonomika, vzdělávání, zdraví, soudržnost společnosti…) - umění = identita a kulturní dědictví - oceňování činů, akcí, osobností