Proč se střídá den a noc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Pohyby Země VY_32_INOVACE_Ze z 2
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ČLOVĚK A JEHO SVĚT ORIENTACE V ČASE Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Střídání dne a noci a ročních období
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Tvar, velikost a pohyby Země
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
DEN a NOC.
Sluneční soustava 5. ročník
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Sluneční soustava.
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Lidské tělo - kostra.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Podnebné pásy – mírný pás
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Pohyby Země.
Třídění přírodnin.
Měsíc a jeho podoby.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Dýchací soustava.
Lidské tělo - kůže.
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Prezentace – výklad učiva
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Přizpůsobivost živočichů
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
Fyzika – vesmír.
POHYBY ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_33_STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Proč se střídají roční období
4. Pohyby Země stream Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Proč se střídá den a noc

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Proč se střídá den a noc NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_04_Proč se střídá den a noc ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Země, zemská osa, den a noc, Slunce, hvězdy . DATUM 31. 10. 2012

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s jedním z pohybů Země a to s otočením Země kolem své osy.

Střídání dne a noci Den a noc se střídají proto,že se Země otáčí kolem své osy a je osvětlována Sluncem. Polovina Země, která je Sluncem osvětlená má den, na neosvětlené polovině je noc. Země se otočí kolem své osy jednou za 24 hodin.

Obrázek číslo 1

Obrázek číslo 2

Pozorování Slunce na denní obloze Pozorujeme jak se Slunce pohybuje na denní obloze. Ráno vychází, dopoledne stoupá, v poledne je na obloze nejvýš, vrcholí. Odpoledne klesá, večer zapadá, stmívá se a přijde noc. Ráno Slunce opět vyjde.

Otáčení Země Země se otáčí kolem své osy proti směru hodinových ručiček, od západu na východ. Otáčení Země přímo nepociťujeme, ale pozorujeme, jak se Slunce ve dne na obloze pohybuje opačným směrem – od východu na západ.

Rotace Země kolem své osy Obrázek číslo 3

Zemská osa Zemská osa je pouze myšlená přímka. Myšlená osa protíná povrch Země ve dvou bodech, které se nazývají severní a jižní pól.

Pomyslná zemská osa Obrázek číslo 4

Síla Slunce Ráno a večer Slunce hřeje ( opaluje ) méně, v poledních hodinách ohřívá zemský povrch mnohem více. Opalování v poledních hodinách je nebezpečné.

Hvězdy Když Slunce zapadne, setmí se a přijde noc. Za bezoblačného počasí jsou vidět hvězdy. Jejich pohyb oblohou od východu k západu – stejně jako pohyb Slunce ve dne – je způsoben otáčením Země kolem své osy. K ránu hvězdy mizejí v záři vycházejícího Slunce. Ve skutečnosti hvězdy svítí i na denní obloze, spolu se Sluncem, v jasném slunečním světle nejsou pozorovatelné.

Opakovací otázky 1. čím je způsobeno střídání dne a noci? 2. za jek dlouho se Země otočí kolem své osy? 3. když se naše krajina otočí od Slunce nastává _________. 4. Co je to zemská osa? 5. Opalování v poledních hodinách je _____________.

Zdroje HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru. Praha: ALTER, 2010, ISBN 978-80-7245-165-4.

Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. observatory.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.observatory.cz/porady.php?abbr=POS>. Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. hvezdarnacb.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.hvezdarnacb.cz/index.php?stranka=projekce>. Obr.č.3 NEVEDEN, Neuveden. planety.astro.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://planety.astro.cz/zeme/1938-zeme-a-slunce>. Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. fyzika-sychrov.sweb.czv [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://fyzika-sychrov.sweb.cz/souhvezdi.html>.