Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Vnější dimenze energetické politiky EU
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
German SPOT and RES electricity Generation: impacts on Czech SPOT
Vývoj CNG v České republice
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek.

2 Co ohrožuje VÍCE energetickou bezpečnost ČR?  JE TO DOSTUPNOST A DOVOZNÍ ZÁVISLOST NA PRIMÁRNÍCH ZDROJÍCH?  JE TO DOSTATEČNOST A ZABEZPEČENOST KRITICKÉ INFRASTRUKTRY – ELEKTRICKÉ A PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVY A JEJICH PROPOJENÍ NA ZAHRANIČÍ?  JE TO ENERGETICKÁ POLITIKA, ORGANIZACE TRHU, BOJ S KLIMATEM,…….?

3 Jak se vyvíjí závislost na primárních zdrojích v EU a ČR? Jaké je přiměřená závislost?  „European energy security strategy“ tuto odpověď nedává .  Kolik bude stát snižování – máme na to, nesníží se tak ekonomický růst?  Nebude se snižováním dovozu primárních zdrojů a zvyšováním závislosti na RES zhoršovat energetická bezpečnost a spolehlivost,…..?  Světové zásoby ropy a plynu jsou dostatečné a obstaratelné na globálním trhu – jak dlouho? jaká je limitní cena? ZDROJ: EUROSTAT

4 Investujeme správně do kritické infrastruktury? ZDROJ : EC STUDY – ENERGY SECURITY STUDY_0 Citace z EU strategie : Důležitým faktorem ovlivňujícím využívání zemního plynu je flexibilita dopravní infrastruktury a způsobu, jakým je provozován. Zeměpisná poloha, počet a dostupná kapacita potrubí, terminálů LNG a podzemních zásobníků jsou klíčovými faktory s ohledem na pružnost, s níž infrastruktura umožňuje reagovat na narušení dodávek a období vysoké poptávky. "

5 Co je pak cílem posílení Nord Streamu ? 5 Key Facts: Capacity: two 27.5 bcm/y offshore pipelines (total 55 bcm/y) Diameter: DN 1200 (48’’) Mode: single directional flow Length: 1,200 km – stretching from Ust-Luga (RU) to Greisfwald (DE) CAPEX Estimated: USD 10 bln. Commissioning: 2020 Shareholders: Gazprom (50%), E.On (10%), BASF-Wintershall (10%), Royal Dutch Shell (10%), Engie (former GdF Suez) (10%), OMV (10%) Agreements:  In September 2015 Legally binding Shareholder Agreement on the construction of Nord Stream 2 signed;  In December 2015 the German antitrust authorities approved the founding of the Nord Stream 2 consortium Cancellation of the existing Ukrainian transmission route for Russian gas to Western and Southern Europe Planned expansion of Nord Stream gas pipeline Lanžhot Baumgarten Veľké Kapušany

6 EU silně propojená soustava – výhoda nebo nevýhoda?  Transformace výrobního mixu není předcházena transformací sítí  Vznikají nové „železné opony“  Rovnováha a spolehlivost v soustavě ohrožena – bezpečnost snížena RES development respecting infrastructure Phase shifting transformers Upgrading European Transmission Grid Variable RES Flexible resources Firm capacity Interconn ections Security of supply ZDROJ: EURELECTRIC, ČEPS

7 Energetická unie versus národní energetiky – co je vlastně potřeba změnit?  Pilíře a priority Energetické unie jsou vcelku správné – jaká je ale praxe?  Jsou země EU schopny koordinovat své národní energetické koncepce resp transformace?  Jsou cíle z Paříže COP 21 opravdu závazné a budou je všichni plnit? ZDROJ: EURELECTRIC

8 Co ohrožuje VÍCE energetickou bezpečnost ČR?  ZTRÁTA DŮVĚRY V REALIZOVATELNOST PROJEKTU ENERGETICKÉ UNIE – Politická rozhodnutí bez reálných dopadových analýz na EU a členské země včetně pozice na globálních trzích  VZÁJEMNÁ ZTRÁTA DŮVĚRY A REPSEKTU MEZI ČLENSKÝMI STÁTY Vyvolaná národními transformačními projekty v energetice – leckdy mimo rámec Energetické unie Co je potřeba : Obnovení vzájemné důvěry a respektu jak mezi členskými státy, tak k návrhům EC řeší jak míru závislosti na primárních zdrojích, tak i adaptaci kritické infrastruktury. Definovat standardy energetické bezpečnosti v EU a ČR. Proto by ČR měla kvalifikovaně a v koalici prosazovat své zájmy na platformě EU a u svých sousedů.

9 Contact Energetický a průmyslový holding, a.s. Pařížská Praha 1 Czech Republic Tel.: Fax: Mail: Web: