Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
LIPIDY.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - chemie Tématický okruhChemické složení živých organismů TémaTuky Ročník2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká lipidů – jejich funkcí, vlastností, reakcí tuků. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o danou problematiku. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Tuky - lipidy

Tuky – vlastnosti, rozdělení Jsou nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech (ethanol, chloroform, benzín). Tuky dělíme na rostlinné (oleje – slunečnicový, olivový, lněný, řepkový) a živočišné tuky (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk). Nejdůležitější ze skupiny lipidů jsou estery glycerolu a vyšších mastných kyselin.

GLYCEROL (glycerín) = propan-1,2,3-triol CH 2 – OH | CH – OH | CH 2 – OH Esenciální mastné kyseliny jsou nutné v potravě – člověk si je nedokáže syntetizovat. VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY palmitová CH 3 -(CH 2 ) 14 -COOH stearová CH 3 -(CH 2 ) 16 -COOH olejová - nenasycená CH 3 -(CH 2 ) 7 -CH=CH -(CH 2 ) 7 - COOH

Chemický vzorec tuků CH 2 – O – C – (CH 2 ) 14 – CH 3 | CH – O – C – (CH 2 ) 16 – CH 3 | CH 2 – O – C – (CH 2 ) 7 – CH=CH – (CH 2 ) 7 – CH 3 kyselina: palmitová, stearová, olejová

Hlavní biologické funkce tuků Zdroj energie (semena rostlin, podkožní tuk živočichů) Funkce ochranná a izolační (rostlinné vosky, lanolín – ovčí vlna, včelí vosk, tuková vrstva na peří vodních ptáků) Strukturní funkce (součást biomembrán, umožňuje přenos nervových vzruchů) Rozpouštědlo – lipofilní vitamíny (A,D) – tuky umožňují jejich využívání organismem Složené lipidy – lecitin, glykolipidy, prostaglandiny, steroidy (cholesterol, fytosteroly). Izoprenoidy – karotenoidy, steroidní hormony

Hlavní reakce tuků 1.Zmýdelnění 2.Ztužování 3. Žluknutí 4. Emulgace  výroba mýdla  výroba ztužených tuků  znehodnocování během uskladnění  výroba margarínu

Zmýdelňování Reakcí tuků s hydroxidem sodným NaOH nebo draselným KOH vznikají sodná nebo draselná mýdla a glycorol. Mýdla jsou tedy sodné nebo draselné soli vyšších mastných kyselin. Reakce probíhá při vyšší teplotě (až 100 o C), surovinou pro výrobu mýdel jsou živočišné nebo rostlinné tuky.

Reakce - zmýdelňování CH 2 – OH | CH – OH + NaOH | CH 2 – O – C – (CH 2 ) 14 – CH 3 || O Na – O – C – (CH 2 ) 14 – CH 3 + || O CH 2 – OH | CH – OH | CH 2 – OH

Ztužování tuků Při ztužování se mění tekuté (většinou rostlinné) oleje na tuhé tuky Provádí se vháněním vodíku do oleje za vysoké teploty a tlaku v přítomnosti katalyzátorů.

Ztužování - reakce CH 2 – OH | CH – OH + H 2 | CH 2 – O – C-(CH 2 ) n -CH=CH-(CH 2 ) n -CH 3 || O CH 2 – OH | CH – OH | CH 2 – O – C-(CH 2 ) n -CH 2 -CH 2 -(CH 2 ) n -CH 3 || O

Žluknutí Žluknutí je proces, ke kterému dochází během skladování tuků. Znamená znehodnocování tuků. Probíhá i při velmi nízkých teplotách. Urychluje se vyšší teplotou, světlem, přístupem vzduchu, přítomností nečistot, vyšším obsahem vody a stykem s kovem. Při žluknutí tuků probíhá několik reakcí, při kterých vzniká množství různých látek. Tyto látky se většinou projevují senzomotoricky nepříjemnými vlastnostmi – zápach, typická nepříjemná pachuť

Molekula tuku se štěpí na menší části, vznikají organické kyseliny (máselná), aldehydy, ketony a množství dalších látek. Většinou je vzdušným kyslíkem napadána dvojná vazba v nenasycených mastných kyselinách O2 …. - O – C-(CH 2 ) n -CH=CH-(CH 2 ) n -CH 3 || O

Ochrana tuků před žluknutím Nízká teplota Temno Nízký obsah vody Čistota Chladírny, mrazírny Neprůsvitné obaly Škvaření sádla Odstranění příměsí, zbytků krve a kostí

Emulgace Emulgace není chemická reakce, je to fyzikální proces. Dochází k rozptýlení drobných částeček tuku ve vodě – vznikne EMULZE. Přirozenou emulzí je např. mléko Emulgace se využívá se při výrobě majonéz emulgovaných tuků (margarinů), které jsou náhražkou másla.

ZDROJE: BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.