Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v 70. - 80. letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Tomáš Vohradník. Vybrané dílo: Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code) autor: Dan Brown rok vydání: 2003.
Advertisements

Úvod do učiva dějepisu.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Umberto Eco – Jméno růže
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Romantismus.
Téma: Postmoderna v literatuře
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_735_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_CJK42660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Haruki Murakami Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
postmodernismus, magický realismus
dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna skupina Epsilon 2.B.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
VY_32_INOVACE_CJK42960BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Reálie - bankovky.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Významní světoví spisovatelé 2. POL. 20. STOLETÍ
Světová literatra mezi světovými válkami
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Milan Kundera. ● Narodil se v Brně roku 1929, studoval FF UK v Praze, studia nedokončil, pak studoval filmovou fakultu na AMU – později působil jako učitel.
POSTMODERNISMUS. Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Alchymista Paulo Coelho.
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
JOSEF VÁCHAL DĚJINY LITERATURY
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Kritický realismus - úvod
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Postmodernismus

Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce být post-moderní

 Tvrdí, že sebeoriginálnější díla zevšedněla konzumem a masovou kulturou  Pěstuje pluralismus forem – využívá citací, parafrází starších děl, parodie známých děl …  Vedle sebe stojí vysoká literatura, triviální, braková, dobrodružná, hororová...

 postmodernisté hlásali, že literatura má oslovit co nejširší vrstvy čtenářů   tzv. vícevrstevnatost literárního díla

Čtenářka postmodernismu

 Další rysy postmodernismu:  - skeptický pohled na realitu  - mystifikace - záměrné klamání čtenáře  - složitá symbolika  - promyšlená kompozice  - pluralita názorů  - čtenář má možnost v díle najít svůj úhel pohledu

Hlavní představitelé postmodernismu  Vladimir Nabokov  Umberto Eco  Milan Kundera

Vladimir Nabokov  Americký prozaik ruského původu  Po říjnové revoluci v roce 1917 emigroval s rodinou do Berlína  Po nástupu Hitlera byl donucen odejít do USA

román: Lolita  Milostný příběh 12 – leté dívky Lolity a o 30 let staršího muže – vysokoškolského učitele Humberta.  Ten se do dívenky zamiluje, ožení se s její matkou a žije v blízkosti Lolity.  Příběh je psychologickou sondou do nitra člověka zmítaného neovladatelnou vášní.

 Ve své době vyvolal román v Americe skandál.  Přesto se dočkal několika filmových zpracování.

Umberto Eco  Italský historik, prozaik  Přednáší středověkou historii na Boloňské univerzitě

román: Jméno růže  Dílo lze chápat ve dvou rovinách:  1) historická detektivka  2) rozsáhlá studie o životě ve středověku, zejména o mnišských řádech a klášteřích

 Starý benediktinský mnich Adso z Melku sepisuje události, jichž se stal jako mladičký novic svědkem v italském opatství.  Spolu se svým mistrem, učeným františkánem, Vilémem z Baskervillu narazí při řešení náboženských sporů na sérii vražd, které postupně objasní.

 Adso postupně proniká do tajů nejrůznějších věd, pokouší se vyznat v mnohých záhadách a objevit tajemství rozsáhlé knihovny, k níž směřují všechny vražedné stopy.  Příběh hledání pravdy však končí rozsáhlým požárem a zánikem celého opatství.

Milan Kundera  Autor českého původu  Žije ve Francii, v současnosti píše francouzsky

román: Nesnesitelná lehkost bytí  Celorománové zamyšlení nad lehkostí života, lehkost znamená prázdnotu a nevědomost. Naopak pocit tíže života je vyjádřením plnosti a zhodnocení života.  Pozornost je v románu soustředěna na dvě dvojice : lékař Tomáš a jeho žena Tereza, Tomášova přítelkyně Sabina a její milenec Franc.

Dílo, které se stalo světovým bestsellerem

Otázky a úkoly: 1) Napište 4 charakteristické rysy postmodernismu:

2) K uvedeným autorům dopište díla:

Zdroje: Karpatský D.: Labyrint literatury, CD-ROM, Albatros 2006 Atlas literatury, hlavní editor Bradbury M., Ottovo nakladatelství 2003 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc o+Eco.jpg o+Eco.jpg