Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování."— Transkript prezentace:

1 Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování

2 Světová literatura 1.Který literární směr má původ ve filosofii Martina Heideggera? 2.Kdo jsou hlavní představitelé tohoto směru? 3.Který literární směr ovlivňoval italskou literaturu konce 40. let? 4.Kteří autoři a která díla k tomuto směru patří? 5.Kdo je autorem díla Kristus se zastavil v Eboli?

3 Světová literatura 1.Kdo ke autorem románu Na cestě? 2.Ke kterému směru tento autor patřil? 3.Který básník byl s tímto směrem úzce spjat? 4.Jak se jmenuje jeho stěžejní básnické dílo? 5.Ke kterému směru patří John Osborne a Kingsley Amis?

4 Světová literatura 1.Který typ románu vytvořili Alain Robbe Grillet a Nathalie Saraultová? 2.Kdo je autorem románu Plechový bubínek? 3.Co napsal Heinrich Böll? 4.Který americký autor zachytil poměry v americké armádě při invazi do Itálie za 2. sv. války? 5.Který román se odehrává za 2. světové války v japonském zajetí a kdo je jeho autorem?

5 Světová literatura 6.Za které dílo získal Boris Pasternak Nobelovu cenu za literaturu? 7.Kdo a ve kterém díle popsal otřesné podmínky ruských pracovních táborů? 8.Kdo je autorem postmodernistického díla Pěna dní? 9.Ke kterému typu literatury patří autor Obecných dějin hanebnosti a o koho jde?

6 Světová literatura 10. Napište dvě nejslavnější díla Umberta Eca. 11.Ke kterému směru Umberto Eco patří? 12.Kterým románem se proslavil Vladimír Nabokov? 13.Kdo je autorem románu Jatka č. 5 a Snídaně šampionů? 14.Který román proslavil autora Kroniky ohlášené smrti a Lásky za časů cholery?

7 Světová literatura 15.Co mají společného Gabriel Márquez a Salman Rushdie? 16.Kdo je autorem Farmy zvířat a kterou další dystopií se tento autor proslavil? 17.Který kanadský písničkář měl vliv i na evropské básníky? 18.Odkud pochází a jaké tvorbě se převážně věnuje Octavio Paz, který byl za svou tvorbu oceněn Nobelovou cenou? 19.Co je cílem „travestie“?

8 Světová literatura 20.Co je hlavním tématem absurdního dramatu? 21.Napište tři hlavní představitele absurdního dramatu spolu s jejich hlavními díly. 22.*Který francouzský autor byl předchůdcem absurdního dramatu (hra Král Ubu)? 23.Kterým hrami se proslavil Friedrich Dürenmatt? 24.Ze které Sartrovy hry pochází výrok „Peklo jsou ti druzí“?

9 Literární věda 1.Co zkoumá filologie? 2.Jak se nazývá obor, který zkoumá slovanské jazyky? 3.Co je předmětem studia bohemistiky? 4.Proč je hlavním předmětem zájmu literární vědy beletrie? 5.Které funkce včetně estetické má literatura? 6.Jmenujte tři hlavní disciplíny literární vědy: 7.Co studuje literární historik? 8.Co je hlavním posláním literární kritiky? 9.Čeho si všímá literární teorie? 10.Čím se zabývá poetika?

10 Literatura Co je to beletrie? Co patří do literatury faktu? Co znamená označení věcná literatura?

11 Beletrie 1.Co zahrnuje pojem beletrie? 2.Jak je uspořádána próza? 3.Čím se vyznačuje poezie? 4.Která poezie je psaná bez využití rytmu? 5.Co znamená eufonie? 6.Co je základem epiky? 7.Uveďte pět částí syžetu: 8.Uveďte pět kompozičních principů lyriky: 9.Uveďte pět kompozičních postupů epiky: 10.Kdo nahrazuje vypravěče v lyrice?


Stáhnout ppt "Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování."

Podobné prezentace


Reklamy Google