Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Advertisements

Karel IV..
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ČESKÝ STÁT ZA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Karel IV. narozen: zemřel.:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
12.LUCEMBURKOVÉ.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Detektivní pátrání po největším Čechovi, otci vlasti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Středověk v českých zemích
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Reprezentace panovnické moci ve středověku
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
RUDOLF II..
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
Název školy: Základní škola Městec Králové
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Císařovna Marie Terezie.
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Téma (název prezentace)
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Ferdinand I. Habsburský
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Jan Lucemburský – Václav IV.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
Jan Jindřich Lucemburský
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011

Manželky Karla IV.

Obsah: Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svídnická Alžběta Pomořanská

Blanka z Valois první manželka Karla IV.

Blanka z Valois (1316 – ) Křtěná jako Markéta z Valois Dcera hraběte Karla z Valois a Mahaut de Chatillon a jeho třetí manželky komtesy Matyldy ze Saint Paul Vyrůstá na francouzském královském dvoře Francouzská princezna a první manželka římského císaře a českého krále Karla IV. ( je také jeho sestřenicí) Korunována českou královnou Porodila Karlovi dvě dcery Markétu a Kateřinu

Anna Falcká ( – ) Dcera falckého kurfiřta Rudolfa II. a Anny Tyrolské Z jejího dětství se nezachovalo do dnešních dob nic, historie jejího života začíná být známější, až když je jako dvacetiletá provdána za Karla IV. Tento sňatek byl pro Karla IV. výhodným politickým tahem Korunována českou královnou Karel IV. s ní měl syna Václava, který však zemřel ve dvou letech Anna umírá ve třiadvaceti letech

Anna Svídnická (asi 1339 – ) Dcera svídnického vévody Jindřicha II. a uherské princezny Kateřiny Původně se měla stát manželkou zemřelého syna Václava V době sňatku jí bylo pouhých čtrnáct let Anna porodí Karlovi IV. Dceru Alžbětu a vytouženého syna Václava IV., který je budoucím dědicem českých zemí Při třetím porodu Anna umírá

Alžběta Eliška Pomořanská

Alžběta Pomořanská (1346 nebo 1347 – ) Též známá jako Alžběta Eliška Pomořanská Dcera Bohuslava Pomořanského a Alžběty, dcery polského krále Kazimíra Velikého Pocházela z dynastie Lucemburků Její sňatek s Karlem IV. rozbil protilucemburskou koalici, vedenou rakouským vévodou Rudolfem IV. Habsburským Alžběta porodila Karlovi IV. šest dětí: Annu, Zikmunda, Jana Zhořeleckého, Karla, Markétu a Jindřicha Jako jediná z manželek ho přežila o patnáct let

iv---manzelky/manzelky-karla-iv_.html iv---manzelky/manzelky-karla-iv_.html Kniha: Kavka, František, Čtyři ženy Karla IV. : královské sňatky. František Kavka Zdroje: