Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přemyslovci . Dějepis 7. ročník."— Transkript prezentace:

1 Přemyslovci . Dějepis 7. ročník

2 Osobnosti

3 Vyvraždění Slavníkovců Bitva na Moravském poli
Letopočty a události Zařaď na časovou osu dobu vlády Přemyslovců. Který panovnický rod přichází po nich? Oprav správně data. 995 Zlatá bula sicilská bitva na Moravském poli 1278 vymření Přemyslovců vyvraždění Slavníkovců Vymření Přemyslovců Vyvraždění Slavníkovců Bitva na Moravském poli Zlatá bula sicilská 995 1212 1278 1306 Přemyslovci Lucemburkové

4 Osobnost Jak se jmenuje tento panovník? Poznej dle popisu osobnost.
Kde byl zabit? Ve kterém roce a jakou zbraní byl zabit? V Olomouci Roku 1306 Dýkou Poznej dle popisu osobnost. Tento panovník zemřel velmi mladý, pouze ve věku 17 let. Panovníkem se stal již ve svých šestnácti letech. Jednoho dne odpočíval pouze lehce oděn na lůžku, když do místnosti vpadl muž, který ho zavraždil Touto skutečností vymřel v mužské linii i přemyslovský rod. Václav III.

5 Tato žena byla česká princezna, dcera Václava II.
Osobnost Jak se jmenuje tato žena – poslední Přemyslovna? Jak se jmenuje její manžel? Jak se jmenuje jejich syn? Jak se mu přezdívá? Jan Lucemburský Karel IV. Otec vlasti Tato žena byla česká princezna, dcera Václava II. Bylo jí osmnáct, když se musela provdat za čtrnáctiletého Jana - krále, kterému Češi přezdívali „král cizinec“. Eliška Přemyslovna

6 Osobnosti Přemysl Otakar II.
Tento panovník byl rytíř a neohrožený vojevůdce. Češi mu přezdívali „král železný a zlatý.“ Zemřel v bitvě na Moravském poli. Jak se jmenuje tento panovník? Jak rozumíš jeho přezdívce? Znáš alespoň dvě města, která nechal tento panovník založit? Přemysl Otakar II.

7 Dějiny udatného českého národa
evize.cz/ivysilani/ dejiny- udatneho-ceskeho- naroda/ premysl-ii- otakar/

8 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)

9


Stáhnout ppt "Přemyslovci . Dějepis 7. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google