Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"— Transkript prezentace:

1 VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Materiál je součástí projektu „Odkaz Otce vlasti“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2016“ spolufinancován MŠMT.

2 1316 – ROK NAROZENÍ Václav (Karel) se narodil 14. května 1316 v Praze v domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí mladému královskému páru Elišce Přemyslovně a Janu Lucemburskému.

3 1323 – VÝCHOVA VE FRANCII Teprve sedmiletý Václav byl povolán otcem Janem do Paříže na královský dvůr za účelem výchovy a vzdělání. Byl zde i oženěn s Blankou z Valois. Při biřmování přijal jméno Karel po strýci - francouzském králi Karlu IV. z Valois.

4 ITALSKÉ TAŽENÍ Karel povolán otcem do Itálie, kde Karel získal první bojové zkušenosti a vybojoval i první vítěznou bitvu u San Felice („ u Svaté Štěstěny“). Zde pasován na rytíře. Jmenován správcem lucemburských držav. Získává i důležité politické zkušenosti.

5 1333 – MARKRABĚ MORAVSKÝ Karel po deseti letech přijíždí zpátky do Čech, ale země se nachází v krizi a úpadku, královské hrady jsou zastavené v rukou šlechty. Energický a ambiciózní Karel se pouští do tvrdé práce, vytváří si dvůr v Praze, dohlíží na bezpečnost a pořádek v zemi a vykupuje zpět královské hrady.

6 1344 – PRAŽSKÉ ARCIBISKUPSTVÍ
Díky Karlovým konexím s Pierrem de Rosieres za pobytu v Paříži – nyní papežem Klementem VI. - vzniká v Praze arcibiskupství. Prvním arcibiskupem byl jmenován Karlův blízký přítel Arnošt z Pardubic.

7 STAVBA KATEDRÁLY MATYÁŠ Z ARRASU

8 KAREL IV. S ŽENOU BLANKOU

9 1346 – ŘÍMSKÝM KRÁLEM Lucemburkové triumfují!
Král Jan, příbuzný arcibiskup Balduin Trevírský i papežská kurie dopomohli Karlovi k volbě římským králem! Slepý král Jan hrdinně padl v krvavé bitvě u Kresčaku dne Karel se tak stává i českým králem.

10 1347 – ČESKÝM KRÁLEM Slavná korunovace Karla a Blanky v Praze.
Byly zhotoveny korunovační klenoty a korunovační řád. Byl založen klášter Na Slovanech (Emauzský klášter) pro obnovu cyrilometodějské tradice a staroslověnské liturgie. Založen i kostel P. Marie.

11 1348 – ZAKLADATELSKÝ ROK V tento rok Karel IV. poukázal, jak mu velmi záleží na Praze jako hlavním městě Zemí Koruny české a reprezentativním sídle římského krále. Založeno: Nové Město pražské, Karlova univerzita, hrad Karlštejn a přestavěn Vyšehrad.

12 1355 – CÍSAŘSKÁ KORUNOVACE Karel IV. podnikl i s manželkou Annou Svídnickou korunovační jízdu do Říma, kde byli oba korunováni kardinálem Pierrem de Colombiers. Následujícího roku 1356 vydal pro Říši důležitou listinu: Zlatou bulu Karla IV.

13 1361 – NAROZENÍ DĚDICE Karlovi bylo čtyřicet pět let, když se jeho třetí ženě Anně Svídnické narodil vytoužený a vymodlený dědic trůnu - Václav IV. Karel nešetřil a připravil velké oslavy v jeho oblíbeném Norimberku.

14 1378 – ZRANĚNÍ, SMRT Karel po pádu utrpěl zlomeninu krčku stehenní kosti. 29. listopadu umírá Karel v Praze na zápal plic v šedesáti dvou letech. Při pohřební řeči Vojtěch Raňkův z Ježova označil Karla za „OTCE VLASTI“. 15. prosince je Karel pohřben v královské hrobce v chrámu sv. Víta.


Stáhnout ppt "VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"

Podobné prezentace


Reklamy Google