Antiviry AntiSpam AntiSpyware Softwarové Firewally Pc skříň - využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Security Summit sál SŠZP Klatovy hlavní přednášející: Karel Rejthar Microsoft Certified Profesional ostatní přednášející: Michal Weber SŠZP.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Úvod do databází MS Access (1).
Revoluce jménem GDPR Eduard Pavlar Risk Assurance.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Rozložení náboje na vodiči
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Operační systémy a jejich funkce
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Bezpečnost práce s počítačem
Databáze MS ACCESS 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
GDPR: ochrana osobních údajů
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Počítač a jeho příslušenství
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Přídavné karty.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Antiviry AntiSpam AntiSpyware Softwarové Firewally Pc skříň - využití

Obsah Antiviry Definice Principy a funkce Porovnání produktů Softwarové Firewally Definice Principy a funkce Produkty AntiSpyware Definice Principy a funkce Produkty AntiSpam Definice Principy a funkce Produkty PC skříň využití

Antiviry - Definice  Antivirový program sleduje všechny nejpodstatnější vstupní/výstupní místa, kterými by viry mohly do počítačového systému proniknout.  Pokud jde o viry samotné můžeme říci, že se jedná o nežádoucí a ve většině případů škodící kód, který se cíleně šíří.

Antiviry – principy a funkce  Antivirový program vyhledává a kontroluje data na základě virové databáze.  V dnešní době vznikají nové viry a jejich mutace, tak rychle, že výrobce musí na tuto situaci reagovat 24 hodin denně.  Tato virová databáze antivirového programu je tedy průběžně aktualizována a je k dispozici uživatelům ke stažení, což se většinou děje automaticky stažením z internetu.

Antiviry – principy a funkce  Antivirové programy nabízejí také funkci skenování souborů na vyžádání uživatele s nastavitelnou úrovní analýzy souborů.  Antivirové programy dnes všechna data, ke kterým přistupujeme, kontrolují na pozadí. Tuto činnost většinou nezaregistrujeme, pokud je antivirový skener dostatečně rychlý a samozřejmě pokud soubory neobsahují virus.

Antivirové programy  NOD32 Antivirus Systém  Avast!  AVG  BitDefender  Kaspersky Antivirus  Symantec Antivirus  AhnLab V3  Avira  BullGuard  CA eTrust Antivirus  CA Vet Anti-Virus  CAT Quick Heal  ClamAV  Command AntiVirus  Dr.WEB Anti-Virus  AhnLab V3  Avira  A mnoho dalších

Porovnání produktů

Softwarové Firewally

Základní definice  Firewall, česky něco jako „bezpečnostní brána“, je zjednodušeně řečeno zařízení či software oddělující provoz mezi dvěma sítěmi (naší domácí a internetem).  Firewall propouští jedním nebo druhým směrem data podle určitých předem definovaných pravidel. Brání tak zejména před neoprávněnými průniky do sítě a odesílání dat ze sítě bez vědomí a souhlasu uživatele.  V prostředí domácností a malých firem je instalace brány firewall nejefektivnějším a nejdůležitějším prvním krokem při ochraně počítače. Je důležité, aby firewall a antivirový software byly zapnuty ještě před připojením k Internetu.

Principy a funkce  Princip je takový, že na firewallu se definují pravidla, podle kterých může probíhat komunikace, resp. povolí se služby, které jsou nutné pro provoz a ostatní jsou zakázány.  Firewally vás budou informovat o dění v síti (internetu), které podrobně monitorují. Budou vás informovat i o legálních procesech, vzniklých použitím některé vaší aplikace a dovolí vám tuto činnost uložit jako povolenou, či zakázanou.

Produkty  Sunbelt Kerio Personal Firewall  eTrust Firewall  Hurricanesoft Personal Firewall  ISS BlackICE PC Protection  Lavasoft Personal Firewall  McAfee Firewall  NetVeda Safety Net  A další

AntiSpyware

Základní definice  AntiSpyware je program k zjištění a odstranění spyware. Co je to spyware? Název je složen ze dvou anglických slov Spy a Software, které můžeme přeložit jako Špion a Program. Spywarem tedy označujeme špionážní program.  Jedná se o software, který od vás shromažďuje osobní informace, aniž by vám nejprve sdělil, co dělá, a neumožní vám se rozhodnout, zda-li si to přejete či nikoliv.  Hlavním důvodem, proč máte být spywarem znepokojeni, je vaše soukromí. Tyto programy zaznamenávají každý krok, který na internetu provedete. Mohou to být seznamy webových stránek, které navštěvujete, nebo citlivější informace, jako jsou uživatelská jména a hesla.

Principy a funkce  Jelikož se nejedná přímo o viry, jejich přítomnost v PC zpravidla neodhalí přítomný antivir. K detekci a k vyčištění je třeba mít nainstalované speciální programy určené pro vyhledávání spyware tzv. Antispyware.  AntiSpyware vyhledává spyware na základě databáze, kterou aktualizuje výrobce.

Produkty  Spyware Terminator  Ad-aware SE  Advanced Spyware Remover  AntiSpy  BitDefender Antispyware  CounterSpy  McAfee AntiSpyware  A další

AntiSpam

Základní definice  AntiSpam je inteligentní systém, který se snaží identifikovat spam, případně ho mazat.  Spam je nevyžádaná pošta, která je hromadně rozesílána uživateli nebo roboty z většinou neexistujících adres. Jedná se o různé komerční nabídky výjímkou nejsou ani viry a podvodné nástroje na získaní osobních údajů nebo čísel kreditních karet.  Faktorem, který zvýší množství spamu proudícho do ové schránky, může být zveřejnění vaší ové schránky na internetu nebo zadávání adresy do formulářů méně důvěryhodných společností. Například stačí, když na internetu napíšete svoji ovou adresu v nějaké diskuzi.

Princip a funkce  Samotný spam nikdy nezmizí, ale můžete jej do určité míry eliminovat - k tomu slouží software, který označujeme jako AntiSpam.  AntiSpam dosahuje vysoké účinnosti pokud se umí učit rozeznávat spam. V některých případech ale potřebuje Vaši pomoc - označení nevyžádaných zpráv, které nebyly rozpoznány, jako spam. Boj se spamem se může jevit jako „nekonečný příběh“, ale kvalitním antispamovým produktem docílíte dobrých výsledků a mimo jiné uspoříte času, který jistě nechcete věnovat spamu.

Obsah počítačové skříně

Základní deska

Procesor – CPU  Nejdůležitějších součástka počítače.  Mozek počítače, bez něhož počítač není schopen vykonávat žádné operace

Paměť RAM  Random Access Memory  Slouží k ukládání a načítání informací, které počítač často potřebuje a s nimiž často pracuje  Je velmi rychlá  Jedná se o dočasnou paměť, která se po restartu PC vymaže

Zdroj napětí  Zabezpečuje napájení veškerých komponentů uvnitř skříně počítače  Komponenty uvnitř skříně počítače nepoužívají standardních 230 V, ale transformovaných 12 V, 5 V, nebo 3,3 V

Pevný disk – HDD

Disketová mechanika – Floppy disk  Zařízení, pomocí kterého je možné číst a zapisovat data na diskety  V současnosti se už téměř nepoužívají 3,5“ disketové mechaniky  Velikost diskety 1,44 MB

USB flash pamět – Disk - fleška  Je paměťové zařízení, které je používané převážně jako náhrada diskety. 1.USB konektor 2.Mass storage controller 3.Testovací kontakty 4.Flash paměť 5.Krystalový oscilátor 6.Led 7.Zámek 8.Místo pro paměťový modul

DVD – Mechanika/Room  Digital Versatile Disc  Zařízení schopné číst kompaktní disky (DVD či CD)

Grafická karta  Zprostředkovává výstupní signál pro monitor.  Běžně bývá grafická karta integrována na základní desce.  Pro náročnější vykreslování lze zakoupit kvalitní kartu (hraní her, grafické programy).  Vkládá se do slotů AGP či PCI Express slotů.

Zvuková karta  Zprostředkovává zvuk v počítači.  Analogový vstup i výstup je zpracován do digitální podoby.  Většinou integrována na základní desce.

Síťová karta  Slouží k připojení počítače k počítačové síti či k internetu.  Většinou integrována na základní desce.

Závěr Děkuji za pozornost a to je pro dnešek vše.