Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co se skrývá uvnitř skříně?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co se skrývá uvnitř skříně?"— Transkript prezentace:

1 Co se skrývá uvnitř skříně?

2 1. Počítačová skříň (Case)
je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené podle velikosti) a různé serverové skříně.

3 2. Napájecí zdroj zajišťuje přísun elektrické energie pro základní desku, diskové mechaniky a další obvody a součástky napojené na základní desku. Je chlazený ventilátorem. Jeho výkon se udává ve wattech (W), např. 350W, 400W, 500W.

4 3. Základní deska (Mainboard)
deska s elektronickými obvody, na kterou se napojují další součásti počítače, jako jsou například procesor, operační paměť, grafická karta, hard disk a další. To vše propojuje do jednoho funkčního celku.

5 4. Procesor (CPU) základní řídící obvod počítače, vykonává numerické výpočty. Pro svou práci potřebuje operační paměť, ve které si uchovává data. Rychlost procesoru je dána jeho taktem (frekvencí), např. 2,8GHz (GHz = gigahertz).

6 5. Chladič procesoru chladí procesor, aby nedošlo k jeho přehřívání.

7 6. Operační paměť (RAM) slouží pro uchování dat pro procesor. Při zapnutí počítače se do operační paměti nahraje operační systém a následně programy, které uživatel spustí. Při výpadku proudu nebo vypnutí počítače se všechna data v operační paměti vymažou! Velikost se udává v “bajtech“ (B) a jeho násobcích – MB (megabajt), GB (gigabajt), př. 500 MB.

8 7. Pevný disk (hard disk) zařízení, které slouží k trvalému ukládání dat. Je na něm trvale uložen operační systém, veškeré programy a soubory uživatelů. Kapacita se udává “bajtech“ (B) a v jejich násobcích GB, TB (terabajt), například 500 GB.

9 8. Grafická karta zpracovává obraz pro monitor, který je na ni napojen. Zpracovává také různé obrazové efekty ve hrách. Má svůj vlastní procesor a operační paměť.

10 9. Zvuková karta zpracovává zvuk, napojují se na ni reproduktory, sluchátka a mikrofon. Počet výstupních konektorů pro reproduktory může být různý, např. 2 až 6.

11 10. Síťová karta slouží k vzájemnému propojení počítačů a vytvoření počítačové sítě.

12 11. Další karty TV karta, řadiče pro pevné disky, USB řadiče, řadiče scanneru, modemová karta pro připojení počítače k Internetu (obvykle přes telefonní linku).

13 12. DVD mechanika Slouží k přehrávání DVD disků a vypalování dat na ně

14 13. Čtečka paměťových karet
Slouží ke čtení dat z paměťových karet.

15 14. Jiné mechaniky Blue-ray mechanika (blue-ray = modrý paprsek)


Stáhnout ppt "Co se skrývá uvnitř skříně?"

Podobné prezentace


Reklamy Google