Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Energetická hodnota potravin (EH)
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Diferencované stravování
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Sacharóza – výroba cukru
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
ROZŠIŘUJEME SLOVNÍ ZÁSOBU
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Nový dokument v Adobe Photoshop
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Lýkožrout smrkový Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Základní obeznámení s programem
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
Diferencované stravování
pedagogických pracovníků (NÚV).
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Vitamíny – Obecná část

Vitamíny jsou nízkomolekulární organické sloučeniny. Jsou rozmanitého chem. složení. Jsou nezbytné pro látkovou přeměnu a regulaci metabolismu člověka. Nejsou zdrojem energie. Jsou částí katalyzátorů biochemických reakcí. Organismus si je nedovede vytvářet, proto jsou esenciální.

Látky, které nejsou fyziologicky účinné, ale v případě potřeby si organismus dokáže tuto látku přeměnit na vitamín. Např.: β karoten je provitamín A. V případě potřeby jej organismus přemění na vitamín A. Provitamíny

Potřeba vitamínů je poměrně nízká. Množství potřebné na zajištění normálních fyziologických funkcí je závislé např.: na stáří, pohlaví, zdravotním stavu, stravovacích zvyklostech, pracovní aktivitě atd. Při nedostatku některého vitamínu dochází k hypovitaminóze (nedostatek vitamínu) nebo až k avitaminóze (úplný nedostatek vitamínu), která se projevuje poruchou některých biochemických procesů.

Pelagra – chybí některý vitamín z B komplexu Kurděje – chybí vitamín C Beri-beri – chybí vitamín B 1 Křivice – chybí vitamín D Příklady avitaminózy

Hypervitaminóza je naopak způsobena nadměrným příjmem vitamínů rozpustných v tucích, které jsou ukládány v játrech. Dlouhodobá koncentrace může způsobit jejich toxicitu. Pokud konzumujeme doporučené dávky ovoce a zeleniny, a ještě ve snaze vylepšit své zdraví konzumujeme potravinové doplňky, můžeme dospět i k hypervitaminóze.

Zdroje vitamínů Hlavním zdrojem jsou základní potraviny (maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, chléb a jiné cereální výrobky, ovoce a zelenina). Vitamíny patří mezi nestabilní složky potravin. Během technologického zpracování i kulinářského zpracování potravin dochází u většiny vitamínů k větším nebo menším ztrátám.

Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K Vitamíny rozpustné ve vodě: B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, kyselina listová, B 12, H, C, bioflavonoidy – P Rozdělení vitamínů

KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 110–111. Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN vyd. Tábor: nakl. OSSIS, s. ISBN str. 1–2. Obrazový materiál: Centers for Disease Control and Prevention. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: pg?uselang=cs Mrich. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: small.jpg Zdroje