Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolu za vzděláním Název operačního programu:  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název oblasti podpory: Rovné příležitosti.
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Kariérové poradenství
Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Školní poradenské pracoviště
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Telefonická poradenská linka pro pedagogy Statistika hovorů listopad červen 2010 srpen 2010 Mgr. Anna Rollová, František Šuranský.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Minimální preventivní program školy
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Turnov 2015
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Podpora výchovných poradců 2018
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské linky

Projekt RŠPP V rámci projektu působí již na více jak 170 školách školní psychologové a školní speciální pedagogové, kteří spolu s výchovnými poradci, školními metodiky prevence a konzultačními týmy pedagogů tvoří školní poradenská pracoviště (ŠPP). Hlavním cílem ŠPP je poskytování poradenských služeb žákům a učitelům škol; tyto služby jsou zaměřeny na práci s riziky, která mohou ovlivňovat průběh vzdělávání a osobní dráhu žáků. Profily činností školních psychologů a školních speciálních pedagogů zahrnují: individuální práci se žáky (diagnostika, jednorázové konzultace i opakované intervenční činnosti) skupinové práci se žáky (diagnostika, práci se třídou, vzdělávání) komunikaci s rodiči žáků práci s pedagogickými pracovníky (třídními učiteli, výchovnými poradci, školními metodiky prevence a ostatními učiteli, případně asistenty pedagoga).

Zapojené školy V projektu je na konci tohoto monitorovacího období zapojeno 175 škol do projektu je zapojeno 202 odborníků (údaje k ) na 22 školách je souběh školního psychologa se školním speciálním pedagogem, dvou školních psychologů nebo dvou školních speciálních pedagogů Struktura žáků zapojených škol podle mezinárodní klasifikace vzdělávání ISCED (International Standard Classification of Education) k ISCED 0: ISCED 1: ISCED 2: ISCED 3: Počty žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a hraničních žáků: Zdravotně postižení: Sociokulturně znevýhodnění: Nadaní: 533 Žáci s poruchami učení: Žáci s poruchami chování: Jiné diagnózy: Hraniční žáci: (žáci s potřebou podpůrných opatření, u kterých nebyla doporučena integrace)

Školní psychologové (ŠP) září červen 2011 Počet podpořených žáků (za celé sledované období) Počet podpořených dětí předškolního věku Počet podpořených rodičů Počet podpořených učitelů Počet podpořených ostatních osob ,5 Počet zapojených školních psychologů: 121 (stav k ) Počet úvazků: 82 (stav k )

Školní spec. pedagogové (ŠSPG) září červen 2011 Počet podpořených žáků Počet podpořených dětí předškolního věku Počet podpořených rodičů Počet podpořených učitelů Počet podpořených ostatních osob Počet zapojených školních speciálních pedagogů: 81 (stav k ) Počet úvazků : 56,75 (stav k )

Školní psychologové – přehled převažujících činností se žáky v průběhu školního roku Září: v přímé práci se žáky v tomto měsíci dominovala práce s třídními kolektivy (oblast mezilidských vztahů), prevence, jiné skupinové aktivity (dle administrátorů projektu se jednalo například o představování služeb ŠPP žákům), individuální práce zaměřená na osobní a rodinné problémy žáka, individuální terapeutická práce zaměřená na osobní problémy. Říjen: převažovalo zaměření na vztahy ve třídě a preventivní práce s třídními kolektivy. V individuální práci se jednalo zejména o práci s osobními a rodinnými problémy, krizové intervence, kariérové poradenství. Listopad: ve zvýšené míře se objevovala systematická terapie zaměřená na osobní a rodinné problémy žáka a zejména kariérové poradenství a dále aktivity v oblasti prevence, diagnostická činnost zaměřená na vztahovou oblast, práce s neprospívajícími žáky, terapie SPU. Prosinec: odborníci se věnovali převážně individuální práci se žáky, jednalo se zejména o terapii zaměřenou na osobní a rodinné problémy žáků a kariérové poradenství. Ve skupinové práci opět dominovala práce s třídními kolektivy zaměřená na vztahovou oblast. Leden odborníci se ve zvýšené míře zaměřovali mimo individuálních konzultací se zaměřením na osobní a rodinné problémy a skupinových aktivit se zaměřením na mezilidské vztahy také kariérovému poradenství. Únor v počtu hodin přímé práce se žáky v tomto měsíci dominovaly opakované kontakty/poradenství se zaměřením na osobní a rodinné problémy žáků. Ve zvýšené míře se objevovala práce s neprospívajícími žáky. Březen: převažoval počet hodin práce u opakovaných konzultací/terapeutického vedení, zejména se zaměřením na osobní problémy žáků a neprospěch. Psychologové se, podobně jako v předchozích sledovaných obdobích též ve zvýšené míře věnovali kariérovému poradenství. Duben: ŠP se věnovali v individuální práci osobním a rodinným problémům žáků a ve skupinové práci mezilidským vztahům, prevenci, práci s neprospívajícími studenty a kariérovému poradenství. V komunikaci s pedagogickými pracovníky převažovaly po celé monitorované období konzultace s třídními učiteli, zaměřené zejména na oblast chování žáků, méně často pak zaměřené na prospěch a konzultace s ostatními pedagogy a výchovnými poradci. Konzultace s rodiči žáků probíhaly zejména formou jednorázových konzultací.