GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky Hana Drnovská, 327546.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Základní umělecká škola V. Petrželky, Edisonova 90, Ostrava – Hrabůvka
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Formální umělecké vzdělávání, koncepce, výhledy
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Organizační struktura
osob s mentálním postižením
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postavení pedagogiky mezi vědami
ARTETERAPIE.
Pedagogická diagnostika
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Vezmi za kliku… KLÁŠTER ZÁSMUKY
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
3.B. Současné podoby galerijní pedagogiky a zprostředkování umění, úloha a pozice vzdělávacích oddělení v muzeích a galeriích, vztah školy a výstavní.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Pedagogika jako vědecká disciplína
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Název projektu: Ve škole po škole
Tisková konference
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Organizační struktura
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
KLUB MLADÝCH DIVÁKŮ (KMD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky Hana Drnovská,

Základní umělecká škola - ZUŠ - se zabývá vzděláváním dětí i dospělých v základních uměleckých oborech. Dříve byly tyto školy označovány názvem lidová škola umění (zkráceně LŠU, slangově liduška) a jejich začátky spadají až do osmdesátých let 19. století. Statut každé základní umělecké školy se řídí vyhláškou o základním uměleckém vzdělávání vydaném MŠMT ČR.

Veřejná škola hlavního vzdělávacího proudu s uměleckým zaměřením umožňující schopným zájemcům základní umělecké vzdělání ve většině tradičních disciplín, se zvláštním důrazem na přípravu talentovaných jedinců k dalšímu studiu na vyšších uměleckých školách Usiluje o to, aby umělecké vzdělávání bylo přístupné i žákům, kteří mají určité minimální předpoklady pro zdárný rozvoj a prokazují zájem o zvolený obor V současné době se pedagogové na ZUŠkách snaží zajistit odborný přístup též k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami

Poskytnout žákům základy vzdělání ve zvoleném uměleckém oboru s ohledem na jejich potřeby a možnosti Utvářet a rozvíjet klíčové kompetence žáků, kultivovat tím jejich osobnost po stránce umělecké a motivovat je k celoživotnímu učení Po odborné stránce připravit žáky pro vzdělávání ve středních školách uměleckého nebo pedagogického zaměření a v konzervatořích, případně pro studium na vysokých školách s uměleckým nebo pedagogickým zaměřením Vytvořit příznivé sociální, emociální a pracovní klima, které aktivizuje motivaci a napomáhá účinné spolupráci [1]

HUDBA A ZPĚV (orchestr, sbor, sólo či skupina) TANEC LITERÁRNĚ - DRAMATICKÝ OBOR VÝTVARNÁ VÝCHOVA V současné době je na některých školách zařazen i nový obor AUDIOVIZUÁLNÍ A MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA (videoart)

Mezioborové přesahy vznikají přirozeným propojením základních oborů: př. hudba - tanec, dramatický obor - výtvarná výchova, výtvarná výchova - hudba… Hodně přispívají nová média, pomocí kterých může vzniknou zajímavý projekt např. moderní tanec – videoart, dramatické představení využívající připravené projekce na plátno či „živá“ malba vznikající za hudebního doprovodu.

Kromě propojení těchto základních oborů existuje i další přesah (nejen mezioborový charakter pro VV): odborná reflexe nejnovějších výzkumů na poli psychologie, biologie, techniky a technologie a samozřejmě také přirozený přesah do filosofie, antropologie či pedagogiky

tanec, hudba, videoart…

Experiment, proces, vnímání, estetika, cítění, komunikace… I když se pojem „mezioborová spolupráce“ v současné době hojně a s oblibou užívá, skutečnost je stále dost jiná – mezioborových projektů (spojených s VV) najdeme jen velmi málo, často je to jen např. hudební a taneční doprovod při vernisáži, či spojení hudby s malbou, což už se přiklání spíše k arteterapii. Ideálním propojením oborů se tak stává kurz, který trvá delší dobu a žáci mají více času a možností k vytváření projektů

Při dosud stále nedostatečném důrazu našeho školství na rozvíjení tvořivosti a malém prostoru poskytovaném obohacování mezioborových vztahů je propojování vizuálních a slovesných postupů v kreativních kurzech jednou z konkrétních integrujících cest. (Fišer, 2001, s.11) Fišerovy kurzy-dílny kreativního psaní jsou typickým příkladem... Lze se v nich inspirovat zejména v oblasti metod iniciace kreativních schopností, např. asociační etudy(řetězce). …Zatímco při verbálním projevu se snaží tyto řetězce pojmenovat slovy, ve vizuálním projevu jde o zachycení představ prostřednictvím obrazu, objektu či instalace. Lze si také představit, že projekce představ do určité formy projevu by se mohla odehrávat na bázi audiální. [2]

Základní umělecká škola JAROSLAVA KVAPILA V BRNĚ je nejstarší a největší brněnskou uměleckou školou a jednou z nejstarších škol v Brně vůbec. Je přímým pokračovatelem Janáčkovy a Kvapilovy hudební školy filharmonického spolku Beseda brněnská. Jejím založením v září r je fakticky datován vznik brněnského hudebního školství. [3] Škola má čtyři základní obory nacházející se v různých budovách v Brně. Pořádá nejrůznější koncerty, výstavy a akce, zúčastňuje se úspěšně soutěží, připravuje žáky pro další studium v uměleckém oboru.

INSEA - The International Society of Education through Art ARTAMA - Neprofesionální umělecké aktivity dospělých a estetické aktivity dětí a mládeže - ARTEFILETIKA - BABYRÁDOVÁ, Hana. Výtvarná dílna Triton, 2005, ISBN ROESELOVÁ, Věra. Techniky ve výtvarné výchově Praha: Sarah, 1996, ISBN X

[1] PaedDr. HOTOVÁ, Yvetta. Koncepce rozvoje školy [2] BABYRÁDOVÁ, Hana. Výtvarná dílna, s. 44, 2005 [3] Historie ZUŠ J. Kvapila