Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 PředmětKvětinářství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozmnožování rostlin.
Advertisements

VEGETATIVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
BALKÓNOVÉ KVĚTINY Jana Gallinová.
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
POKOJOVÉ A BALKÓNOVÉ ROSTLINY
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Pokojové rostliny Pokojové rostliny Jana Novotná.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Pěstování hlívy ústřičné
Chryzantémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
PŘÍRODOVĚDNÝ KROUŽEK ZŠ KOPIDLNO PROJEKT IPO ZAHRADNÍKŮV ROK.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Rostliny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
Číslo projektudum. Kapradiny 2.3 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_111_Pokojové a okrasné rostliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Hrnkovky se středními nároky na teplotu Hedera - břečťan čeleď: Araliaceae - aralkovité v interiéru jim nevyhovuje teplý suchý vzduch, který způsobuje.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Rostliny ozdobné listem
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Vegetativní množení hrnkovek
Rozmnožování rostlin Jméno autora Datum vytvoření Září 2011 DUM 10
Generativní množení hrnkovek
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.1 Název školy Předmět Květinářství
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
HYdroponie.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Číslo projektu dum.PALMY 1.3 Název školy Předmět Květinářství
Název prezentace (DUMu):
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství
Na zahradě Mgr. Lenka Stará
Hrnkovky náročné na teplotu
Rozmnožování pokojových rostlin řízkováním Vypracoval: Lukáš Karlík
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Pěstební postupy, práce a pěstební zásahy v květinářství
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Tržní květinářství.
Prostředí při pěstování květin
Živá příroda.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.6 Název školy Předmět Květinářství
Nádobová hydroponie.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.4 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství Tématický okruhHrnkové květiny ozdobné květem TémaVýznam, použití a pěstování květin okrasných květem Ročník2. AutorMilan Polášek Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s významem pokojových květin okrasných květem, poznají hlavní zásady pěstování a rozmnožování

Hrnkové květiny ozdobné květem

PĚSTOVÁNÍ SKLENÍKOVÝCH KVĚTIN HRNKOVÉ KVĚTINY OZDOBNÉ KVĚTEM Význam a použití: působí v interiéru nápadně, zajímavé tvarem květu, barvou, vůní k trvalé dekoraci jen některé kvetoucí opakovaně – Hibiscus, Saintpaulia k dočasné dekoraci většina kvetoucích, prodávají se jako: dárkové – Cyclamen, Cineraria, Azalea (Rododendron) k určité příležitosti – Poinsetia k vánocům - Hydrangea k velikonocům - Hyacinthus, Primula k jarní výzdobě - Chrysanthemum k dušičkám na výzdobu balkónů a teras – do truhlíků nebo jako závěsné = Pelargonium, Fuchsia, Surfinia - jako kbelíkové = Datura

Pěstební postupy ve skleníku jsou práce spojené s pěstováním květiny od množení do prodeje. Je to:množení hrnkování přesazování rozestavování čištění tvarování. Množení = semenem, řízkováním, tkáňovými kulturami (meristémy). Semena – většinou 18 – 25 o C, některá na světle (Sinningia), některá ve tmě (Cyclamen), na kvalitní jemný substrát = rašelina s perlitem, výsev se zatlačí, zasype, přikryje, semenáčky se přepichují. Doba výsevu se řídí dobou prodeje = většinou v předjaří. Řízkování – z matečnice vrcholovými řízky (Pelargonium, Azalea, Fuchsia), listovými řízky (Saintpaulia). Meristémy – náročný postup, laboratoř, netřeba matečnice, mladé rostliny připomínají semenáčky (Spathiphyllum). Někdy je výhodnější nakoupit mladé rostliny a ty dopěstovat.

Hrnkování = sázení do pěstebních květináčů. Nejčastěji 9 – 12 cm, miniaturní do 6 – 8 cm. Substrát většinou vzdušný, propustný, mírně kyselý s vysokým podílem rašeliny. Do květináče trochu substrátu, pak kořenový bal, zasype se substrátem, přitlačí palci shora, ze stran a nakonec kolem stěn květináče. Nechá se okraj na zálivku. Vysazené květináče se dají do přepravek a přemístí do skleníku na stoly. Ve velkých podnicích se hrnkuje strojově. Přesazování = sázení rostliny z menšího květináče do většího. Jen u rostlin, které se pěstují déle. Rozestavování = zvětšování vzdálenosti mezi květináči během doby růstu, kdy potřebují více místa, aby se nevytahovaly. Rozestavuje se 1x až 2x, přitom se rostliny očistí a odplevelí. Tvarování = zásah na rostlině, kterým se upravuje její tvar. Zaštipování = odstranění vrcholu stonku, aby rostlina byla rozvětvenější, košatější. Seřezávání = podobné, dělá se u keřů a polokeřů většinou u starších rostlin ve velkých nádobách na jaře.

Tvarovat lze také přivazováním k opoře, splétáním stonků. Kvetoucí rostliny mají mít hustý kompaktní tvar – toho lze dosáhnout pomocí tzv. retardantů, chemických látek brzdících růst a podporujících vydatné kvetení (Hibiscus, např. Alar). Regulace kvetení hrnkových rostlin Řada rostlin potřebuje k založení květů určité podmínky, např. azalka nebo vánoční kaktus - chladno k vytvoření poupat a teplo k vykvetení, nebo Hippeastrum, Clivia – potřebují vegetační klid k opětovnému kvetení nebo Chrysanthemum, Poinsetia, Kalanchoe – zkracování dne = řízená kultura. Střídání teplot při pěstování označujeme někdy jako rychlení. Kvetoucí rostliny nesmíme smáčet vodou, zaléváme zespodu. Příprava na prodej Rostliny před prodejem otužujeme, tj. přivykáme na sušší vzduch a nižší teploty. Před expedicí se zalijí, očistí rostliny i květináče, zabalí, uloží do přepravek.

ZDROJ vlastní tvorba