Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství
Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec Předmět Květinářství Tématický okruh Kapradiny Téma Hlavní druhy teplomilných kapradin Ročník 2. Autor Milan Polášek Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s hlavními druhy teplomilných kapradin a jejich speciálními požadavky, způsobem pěstování, rozmnožování a použití.

2 Hlavní druhy kapradin ADIANTUM cuneatum netík - z tropické Ameriky
- vzpřímený vzrůst, působí jemným dojmem - listy 3x – 4x zpeřené - náchylný k přeschnutí kořenů Trvalky - zimní klid při 10 – 15°C - zemina mírně alkalická, roste ve skleníku mezi spárami ve zdi - množíme výtrusy nebo dělením trsů - užití jako hrnková květina nebo pro řez vyzrálých listů.

3 ASPLENIUM nidus ´Fimbriatum´ ASPLENIUM nidus sleziník
- mohutná epifytická kapradina se světle zelenými listy v růžici o průměru až 1 m - v zimě 10 – 12°C - v bytech se daří výborně, mladá rostlina do sesazovaných misek, starší jako solitéra - množí se výhradně výtrusy, které se tvoří na rubu starších listů - existuje více druhů a forem Trvalky

4 NEPHROLEPIS exaltata ledviník
- nejčastěji pěstovaná kapradina, která snese nejvíce světla - dlouhé obloukovitě přehnuté listy (až 2 m) 1x i více zpeřené - z oddenků vyrůstají dlouhé výběžky s mladými rostlinami - v zimě kolem 15°C, opatrná zálivka - vynikne pěstovaná v závěsu Trvalky - vyšlechtěno množství odrůd Teddy Junior - množí se mladými rostlinkami na výběžcích, dělením, výtrusy, ponejvíce však meristémy.

5 PHLEBODIUM aureum tečkovka zlatá
- mohutná až 1 m vysoká kapradina z tropické Ameriky - listy zpeřené, hluboce členěné a namodrale zbarvené s dlouhými řapíky - druhové jméno zlatý vystihuje zlatohnědé šupiny na oddencích - teplomilná, v zimě minimálně 16°C, světlé stanoviště - snáší sušší vzduch, hodně vody, v zimě i částečně sucho Trvalky - množení výtrusy, částmi oddenku, dělením i meristémy.

6 PLATYCERIUM bifurcatum parožnatka
- epifyt z Austrálie - dvojí listy – hnědé sterilní kryjí kořeny a zachycují vláhu a živiny - zelené plodové jsou převislé, vidličnatě rozvětvené - lehčí humózní zemina, vlhko, důkladná zálivka, lehký stín mladá rostlina - vynikne zavěšená nebo na kmeni Trvalky - choulostivá na přeschnutí i na převlhčení kořenového balu - v zimě kolem 18°C - množení výtrusy

7 ZDROJ vlastní tvorba Trvalky


Stáhnout ppt "Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google