Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – 15.9.2010 Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Revize Nového přístupu
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Ministerstvo dopravy České republiky
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT
Výživová a zdravotní tvrzení
Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výživová a zdravotní tvrzení
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Evropská občanská iniciativa
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Regionální potravina a novinky v legislativě
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Vodohospodářské aktuality
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Workshop ČASP pro výrobce potravin
o vodovodech a kanalizacích
Paragrafované znění II
Problematika potravinových odpadů v ČR
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Aktuální informace z odpadového hospodářství
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Paragrafované znění II
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing. David Zima - Úřad pro potraviny, MZe

článek 8 Zvláštní podmínky Výživová tvrzení jsou přípustná pouze taková, která jsou uvedena v příloze a jsou v souladu s podmínkami stanovenými v nařízení.

Článek 28 Dnem 19. ledna 2010 skončilo přechodné období dle odst. 3 nařízení, které dovolovalo uvádět výživová tvrzení, která byla používána v členském státě před 1. lednem 2006 v souladu s vnitrostátními právními předpisy upravujícími tato tvrzení a která nebyla uvedena v příloze, přičemž odpovědnost nesli provozovatelé potravinářských podniků, aniž bylo dotčeno přijetí ochranných opatření uvedených v článku 24.

Výživové tvrzení nemusí být nutně formulováno přesně podle názvu v příloze nařízení, ale musí být pod jedno z těchto tvrzení zařaditelné – musí mít podobný význam. Např. při použití textů: s vit. C, plus vit. C, obohaceno o vit. C je nutné splnit podmínky pro tvrzení “zdroj (název vitaminu)“ dle přílohy.

nařízení Komise (EU) č. 116/2010, ze dne 9. února 2010, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, pokud jde o seznam výživových tvrzení. ze dne 9. února 2010, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, pokud jde o seznam výživových tvrzení. Předmětem této novely nařízení je doplnění výživových tvrzení do přílohy nařízení (ES) č. 1924/2006. Jedná se o tvrzení: Předmětem této novely nařízení je doplnění výživových tvrzení do přílohy nařízení (ES) č. 1924/2006. Jedná se o tvrzení: „Zdroj omega-3 mastných kyselin“, „Zdroj omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem mononenasycených tuků“, „S vysokým obsahem mononenasycených tuků“, „S vysokým obsahem polynenasycených tuků“, „S vysokým obsahem polynenasycených tuků“, „S vysokým obsahem nenasycených tuků“. „S vysokým obsahem nenasycených tuků“. Nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním Věstníku EU, tj. 2. března Nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním Věstníku EU, tj. 2. března 2010.

§ 3d zákona č. 110/1997 Sb. ve znění zákona č. 120/2008 Sb., ze dne 19. března 2008 Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí do oběhu potravinu, v jejímž označení na obale nebo v reklamě je uvedeno výživové tvrzení, je povinen před prvním uvedením takové potraviny do oběhu zaslat Ministerstvu zemědělství a v kopii Ministerstvu zdravotnictví český text tohoto tvrzení Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí do oběhu potravinu, v jejímž označení na obale nebo v reklamě je uvedeno výživové tvrzení, je povinen před prvním uvedením takové potraviny do oběhu zaslat Ministerstvu zemědělství a v kopii Ministerstvu zdravotnictví český text tohoto tvrzení Příslušný formulář k této notifikaci lze nalézt na webových stránkách (Potraviny – Označování potravin a obaly – Výživová tvrzení) Příslušný formulář k této notifikaci lze nalézt na webových stránkách (Potraviny – Označování potravin a obaly – Výživová tvrzení)

Prováděcí pravidla pro implementaci nařízení (ES) 1924/ EUROPA > European Commission > DG Health and Consumers > Overview > Food and Feed Safety > Health and nutrition claims

Pokud text o jisté látce, který by mohl být považován za výživové tvrzení, nevychází z legislativních požadavků a je tudíž na etiketě údajem navíc, spotřebitele informující o prospěšných výživových vlastnostech produktu, je pravděpodobné, že může být považován za výživové tvrzení Text je vždy nutné posuzovat případ od případu dle charakteristik daného výrobku, tj. zda-li je jeho smyslem informovat pouze o charakteru výrobku nebo komunikovat spotřebiteli pozitivní výživové vlastnosti.

Budoucí vývoj doplnění nařízení (ES) 1924/2006 Na začátku roku 2010 se na pracovní skupině Komise pro výživová a zdravotní tvrzení, prozatím na bázi pracovního dokumentu hovořilo o následujících možných změnách přílohy nařízení: Na začátku roku 2010 se na pracovní skupině Komise pro výživová a zdravotní tvrzení, prozatím na bázi pracovního dokumentu hovořilo o následujících možných změnách přílohy nařízení: „se sníženým obsahem energie“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem energie“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se zvýšeným obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se zvýšeným obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „bez přídavku cukrů“ – změna pro možnost použití sladidel a stanovení „bez přídavku cukrů“ – změna pro možnost použití sladidel a stanovení limitu 0,5g/100g, kdy je nutné uvést text: “obsahuje přirozeně se vyskytující cukry“; limitu 0,5g/100g, kdy je nutné uvést text: “obsahuje přirozeně se vyskytující cukry“; „s velmi nízkým obsahem sodíku/soli – doplnění kritéria pro minerální vody; „s velmi nízkým obsahem sodíku/soli – doplnění kritéria pro minerální vody; Zavedení nového tvrzení „nyní obsahuje o X% méně (energie,sodíku/soli, tuku, nasyceného tuku nebo soli)“. Zavedení nového tvrzení „nyní obsahuje o X% méně (energie,sodíku/soli, tuku, nasyceného tuku nebo soli)“.

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků 2010 el. verze ke stažení na portále (záložka publikace) přímý odkaz přímý odkaz likace/MZe_Prirucka_potraviny_tisk.pdf likace/MZe_Prirucka_potraviny_tisk.pdf

Případné dotazy prosím zasílejte na Děkuji za pozornost