KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Čtenářský deník jarkamani.
Literární výchova 5. ročník
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
Český jazyk a literatura
Číslo v digitálním archivu školy
Pohádky Karla Jaromíra Erbena Veronika Vaňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karel Jaromír Erben Český jazyk 6. ročník ZŠ
Křesťanská víra a její projevy u některých osobností působících v Čechách.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_371_KYTICE Téma: SBÍRKA KYTICE, K. J.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Jaromír Erben (7.Listopadu listopadu 1870)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
TEST : Pohádky K.J. Erbena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu: K. J. Erben, (EUPŠČj9),
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13_balady Název: Balady.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Karel Jaromír Erben Kytice
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33

Život z podkrkonošské řemeslnické rodiny narozen v Miletíně studoval filosofii a práva v Praze od roku 1830 politicky činný

Dílo odborné sběratelské: pohádky – kouzelné, tajemné, nejsou časově určeny; např. Pták Ohnivák a Liška Ryška, Tři zlaté vlasy děda Vševěda; Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Zlatovláska původní

Kytice z pověstí národních jediná původní básnická kniha balady využil lidové slovesnosti k uměleckému přepracování motiv viny a trestu; osudovost; otázka mezilidských vztahů nadpřirozené postavy hlavní postava: žena složky: pohanská, mýtická, křesťanská básně tvoří dvojice: první a poslední, …

Kytice vlastenecké verše jediná skladba, která není baladou

Poklad o porušení vztahu matka – dítě

Svatební košile založena na opakování, paralele, gradaci proměna člověka (milenec v nemrtvého) dívka prosí Pannu Marii o návrat milého před smrtí ji zachraňují modlitby

Polednice vychází z lidové pověsti porušení základních mezilidských vztahů napětí rozuzlení textu – závěrečné dvojverší

Polednice U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo. "Bodejž jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo! Poledne v tom okamžení, táta přijde z roboty: a mně hasne u vaření pro tebe, ty zlobo, ty! Mlč! Hle husar a kočárek – hrej si! - tu máš kohouta!" – Než kohout, vůz i husárek bouch, bác! letí do kouta. A zas do hrozného křiku – "I bodejž tě sršeň sám - ! Že na tebe, nezvedníku, Polednici zavolám! A vinouc je, zpět pohlíží – běda, běda dítěti! Polednice bliž se plíží, blíž - a již je v zápětí. Již vztahuje po něm ruku – matka tisknouc ramena: "Pro Kristovu drahou muku!„ klesá smyslů zbavená. Tu slyš: jedna - druhá - třetí – poledne zvon udeří; klika cvakla, dvéře letí – táta vchází do dveří. Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté: matku vzkřísil ještě stěží, avšak dítě - zalknuté. Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, zlostníka!" – A hle, tu kdos u světnice dvéře zlehka odmyká. Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba; o berličce, hnáty křivé, hlas - vichřice podoba! "Dej sem dítě!" - "Kriste Pane, odpusť hříchy hříšnici!„ Divže smrt ji neovane, Ejhle tuť - Polednici! Ke stolu se plíži tiše Polednice jako stín: matka hrůzou sotva dýše, dítě chopíc na svůj klín.

Zlatý kolovrat pohádkové motivy: živá voda, mluvící kolovrátek motivy viny a vykoupení, pokání

Štědrý den vánoční lidové zvyky a obyčeje kontrast jara a podzimu, života a smrti

Holoubek v centru sbírky, nemá svou dvojici žena zabila manžela, byla zamilována do jiného, vzala si ho brzy po manželově pohřbu na jeho hrobě sedával holoubek, působil ženě muka => sebevražda otázka viny a trestu, vnitřní motivace

Záhořovo lože legenda s pohádkovými motivy Záhoř zabije otce, čeká na trest pokáním osvobozen, pokorný, nebouří se, žije dlouho jako poustevník polemika s Máchovým Májem Záhoř je věřící, kaje se => odpuštění

Vodník skladba o vztahu matky a dcery porušení mezilidských vztahů nadpřirozeno

Vrba o ženě, která je ve dne zdravá, v noci mrtvá její muž se od báby dozví, že její duše je v noci ve vrbě vrbu pokácí, zahubí tak nevědomky svou ženu kolébka pro syna z vrbového dřeva měla nahradit matčino náručí a píšťalka její hlas

Lilie dívka se po smrti převtělila do lilie, která vyrostla na hrobě mládenec si ji odnese domů, květina se promění v dívku, která však nesmí na světlo mládenec dívku chrání, jeho matka ji zahubí

Dceřina kletba rozmluva matky s dcerou, která zabila své dítě a má být popravena motiv viny a trestu

Věstkyně vlastenecká báseň o kněžně Libuši

Zdroj Dr_Erben %29 9/96/Venceslav_cerny_dlouhy_siroky_a_bystroz raky.jpg /f4/Venceslav_cerny_tri_zlate_vlasy_deda_vsev eda.jpg text vlastní práce autora