NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fantasy Harry Potter a Eragon.
Advertisements

Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
John Ronald Reuel Tolkien
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
J.R.R Tolkien Pán Prstenu : Společenstvo prstenu
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Oblast střední Čechy Vysočina Kutná Hora Oblast střední Čechy Vysočina Horní Krupá.
John Ronald Reuel Tolkien
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
1. Někdo mě vede za ruku, | když bojím se jít tmou
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Karel a Josef Čapkovi.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_08
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.13_Robert Fulghum NÁZEV:
JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Rozdělení fantastické literatury
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Čj literatura − VI. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ John Ronald Reuel Tolkien

Datum vytvoření projektu červen 2011 Ročník 8. Popis prezentaceŽáci se seznámí se zakladatelem fantasy literatury J. R. R. Tolkienem a napíší zápis do sešitu.

John Ronald Reuel Tolkien (1892 – 1973)

John Ronald Reuel Tolkien

J. R. R. Tolkien Anglický spisovatel. Narodil se v jižní Africe, po smrti otce však odjel za matkou do Velké Británie, kde také absolvoval střední školu i univerzitu. Získal diplom staroanglického jazyka a literatury. Vyučoval také angličtinu na univerzitě.

J. R. R. Tolkien Proslavil se pohádkovou knihou Hobit, na níž později navázal trilogií Pán prstenů. Napsal také epos Silmarillion. Všechna tato díla těží z autorovy znalosti mytologie. Několik svých knih dokonce sám ilustroval. Tolkien miloval anglický venkov, podle něhož vytvořil i domov Hobitů, který nazval Kraj. Díky němu lidé po celém světě ví, kdo jsou Elfové, Enti či Hobiti a Trpaslíci. Hlavním motivem je zde boj dobra se zlem. Je považován za zakladatele fantasy.

Fantasy literatura Je považován za zakladatele fantasy. Díky němu se také stal žánr fantasy velmi populární a kritiky uznávaný. Nebyl již považován za směr sci-fi, ale za samostatný žánr, který se od ostatních rozlišuje nezaměnitelnými prvky.

Základní body - opakování fantasy literatura anglický spisovatel jižní Afrika anglická literatura malíř Hobit Pán prstenů

Ukázka z díla Jsem pan Bilbo Pytlík a nevím, kde jsem; a ani to vědět nechci, jen když se dostanu odtud." „Co to drží v rušiškách?" zajímal se Glum s pohle­dem na mečík, který se mu nijak nelíbil. „Meč, čepel vyrobenou v Gondolinu!" „Ššš!" zašišlal Glum a náhle byl samá zdvořilost. „Snad abyšme še tady posadili a trošku ši š tím poklábošili, můj milášku? Snad to má rádo hádanky, snad jo, ne?" Usilovně se snažil vypadat přátelsky, alespoň pro tu chvíli, než zjistí něco víc o tom meči i o hobitovi, jestli je tu opravdu docela sám, jestli je dobrý k jídlu a jestli má Glum opravdu hlad. „Výborně," souhlasil Bilbo, který se usilovně snažil vy­hovět, než zjistí něco víc o tom tvorovi, jestli je tu docela sám, jestli je dravý nebo hladový a jestli je to přítel skřetů. „Vy se ptejte "první," navrhl, poněvadž zatím neměl čas vymyslet si nějakou hádanku. A tak Glum zašišlal: Kořeny má skryté v žemi, vypíná še nad jedlemi, stoupá pořád výš a výš, ale růst ji nevidíš. Hobit hora

Použité zdroje: a&hs=7wJ&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=609&tbm=isc h&prmd=imvnsb&tbnid=07x6As7he- odtM:&imgrefurl= PHSbJaaWWFM&imgurl= r.-r.- tolkien.jpg&w=936&h=1226&ei=ruKiTraJNpDCswb5tMCdAw&zoom=1&iac t=rc&dur=439&sig= &page=1&tbnh=127&tbnw= 107&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:8,s:0&tx=47&ty=89 MĚCHUROVÁ, A. – ŽÁČEK, J. Čítanka pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997.