Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čj literatura − VI. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čj literatura − VI. ročník"— Transkript prezentace:

1 Čj literatura − VI. ročník
Byliny aneb Hrdina, nebo zloduch? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 H H Ý B B T T O O R R A A pro kontrolu odstranit

3 Byliny − ruské lidové písně, které oslavují historické události a hrdiny = ruské bohatýry
známí bohatýři: Ilja Muromec Aljoša Popovič Dobryňa Nikitič Svatohor

4 Hrdina Zloduch

5 Proč je hrdina? Jaký skutek vykonal? Jaké má vlastnosti?
Čítanka pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia − str. 53 Bohatýr Muromec Kdo je hlavní postavou? Proč je hrdina? Jaký skutek vykonal? Jaké má vlastnosti?

6 Popis práce: 1. strana téma hodiny 2. strana motivace − přetahovaná − Kdo je hlavní postavou bylin? (písmena jsou zdvojena a dají se tedy přetáhnout) 3. strana výklad a zápis (černý text je učivo doplňkové) Znáte nějaké hrdiny nebo zloduchy? Napište krátkou charakteristiku některého z nich − ostatní hádají, o koho jde skupinová práce − hrdinové x zloduši − soutěž např. síla − páka, chytrost − hádanky reflexe skupinové práce, zhodnocení, proč vyhrála která skupina, srovnání s běžným životem 4. strana vlastnosti hrdinů a vlastnosti zloduchů − některé jsou stejné, zamyslet se proč 5. strana čtení a rozbor ukázky (může být jakákoli)

7 Použitá literatura: BAUER, A. Čeština na dlani. 2. vyd. Olomouc : Rubico, ISBN Slovník literárních pojmů s. 411. Učebnice: MĚCHUROVÁ, A.; ŽÁČEK, J.; HANZALOVÁ, M. Čítanka pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Fragment, ISBN Bohatýr Muromec, s. 53. Odkazy a obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Čj literatura − VI. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google