Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JOHN RONALD REUEL TOLKIEN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JOHN RONALD REUEL TOLKIEN"— Transkript prezentace:

1 JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
SPOLEČENSTVO PRSTENU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah Životopis Chronologický seznam významných děl Tvorba
Společenstvo prstenu Děj Pracovní list Seznam použité literatury Citace obrázků

3 Život 3. ledna 1892 – 2. září 1973 anglický univerzitní profesor, spisovatel a filolog Narodil se v dnešní Jihoafrické republice ve městě Bloemfontein. Rodina Tolkiena pochází ze Skotska. Jeho jméno pochází z německého tollkühn, což znamená šíleně odvážný. Rodina se po smrti otce přestěhovala na anglický venkov. Tolkien byl údajně velmi učenlivý. V předškolním věku uměl číst i psát a učil se od matky latinu.

4 Život Po smrti matky byl jako sirotek svěřen do péče katolického kněze Francise Xaviera Morgana. V 16 letech se seznámil s Edith Brattovou. Od té doby jinou ženu nepoznal. Měl s ní čtyři děti. V roce 1916 získal titul na Oxfrodu a narukoval do armády k Lancashirským střelcům jako podporučík. Účastnil se bitvy na Sommě, kde pro zisk několika kilometrů linie Spojenci ztratily téměř 800 tisíc vojáků.

5 Život Tolkien trpěl zákopovou horečkou způsobenou nelidskými podmínkami, které v zákopech panovaly. V dnešní době jsou touto horečkou postiženi lidé v chudých oblastech. Po zotavení zůstal aktivním důstojníkem, ale do bojů už nezasáhl. Do roku 1959 působil jako vysokoškolský učitel. Roku 1924 mu byl udělen titul profesor. Na sklonku života obdržel Řád britského impéria a čestný doktorát z literatury.

6 Chronologický seznam významných děl
1937 – Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky 1945 – Nimralův list – povídka, která vysvětluje autorův postoj k umělecké tvorbě a životu 1949 – Sedlák Jiljí z Oujezda 1954 – Pán prstenů 1962 – Příhody Toma Bombadila 1967 – Kovář z Velké Lesné Posmrtně vyšly další knihy díky trpělivé práci Tolkienova syna Christophera – Silmarillion a Húrinovy děti.

7 Tvorba Tolkien původně nezamýšlel psát pro širší čtenářský okruh. Psal příběhy pro své děti a tak i vznikla jeho první kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Nakladatelství Allen & Unwin si pro neobyčejný zájem vyžádalo další pokračování, na kterém autor pracoval deset let. Pán prstenů původně vznikl jako jedna kniha, ale pak byl rozdělen na tři části. Ovlivnil žánr fantasy a rozšířil ho mezi veřejnost.

8 Společenstvo prstenu Společenstvo prstenu je pokračování první novely Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. S nákladem 150 milionů výtisků je to třetí nejprodávanější román všech dob. Kniha byla dvakrát zpracovaná jako animovaný film. Režisérem filmové trilogie a Hobita, který se ještě dokončuje, je Peter Jackson. Trilogie měla 30 nominací na Oscara, nakonec získala Oscarů 17.

9 Děj románu Společenstvo prstenu
Prsten, který v knize Hobit získal Bilbo Pytlík, v sobě nese část moci zlého čaroděje Saurona. Sauron byl kdysi zbaven své moci, ale vrátila se mu zpět. Touží získat prsten, aby jeho moc byla absolutní. Frodo zdědí prsten po Bilbovi. Na cestě ke zničení prstenu ho doprovází čaroděj Gandalf a jeho čtyři přátelé z Kraje – Sam, Smíšek a Pipin. Hobity pronásledují prstenové přízraky mrtvých králů.

10 Děj románu Společenstvo prstenu
Hobiti utečou do městečka Hůrky, kde se seznámí s hraničářem Chodcem, který je ve skutečnosti dědicem Gondoru, království lidí na jihu říše. Aragorn pomůže hobitům dostat se do Roklinky, ale Frodo je těžce zraněn přízraky. Na poradě elfího pána Elronda se rozhodne, že prsten je třeba navždy zničit v Hoře osudu. Porady se účastní lidé, trpaslíci, elfové a Gandalf s hobity. Tak je vytvořeno společenství prstenu devíti statečných, podobně jako v knize Hobit.

11 Děj románu Společenstvo prstenu
Trpaslík Gimli dostane společenstvo do říše trpaslíků Morie. Tam zjistí, že žádný z trpaslíků nepřežil. V útrobách hory jsou skřeti a netvor Balrog, který nakonec Gandalfa strhne do propasti. V ní také sám zahyne. Ostatní členové skupiny se ukryjí v lesní říši elfů a pokračují dál do Gondoru. Když se Boromir, syn správce Gondoru, pokusí vzít Frodovi prsten, Frodo se rozhodne jít do Mordoru sám.

12 Pracovní list Zasáhl Tolkien do první světové války?
Jaké bylo Tolkienovo povolání? Tolkien je spisovatelem a spoluzakladatelem jednoho svérázného žánru. Jak se jmenuje? Na jakou knihu Společenstvo prstenu navazuje? Byla kniha zfilmována?

13 Odpovědi Ano, účastnil se bitvy na Sommě jako podporučík.
Byl vysokoškolským učitelem a od roku profesorem na Oxfordu. Fantasy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Ano

14 Seznam použité literatury
TOLKIEN, J. Pán prstenů. Vyd. 4. Praha: Argo, 2006, 430 s. ISBN

15 Citace obrázků [online]. [cit. 2014­06­24]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < jpg> STR. 14. Julian Nitzsche. [online]. [cit. 2014­03­31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < n.JPG>


Stáhnout ppt "JOHN RONALD REUEL TOLKIEN"

Podobné prezentace


Reklamy Google