Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Mohl jsem vymyslet pro některý, z vás speciální vánoční přáníčko, ale já jsem řekl NE! Když přáni, tak pro všechny: tak vesele vánoce a šťastný novy rok.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Vánoce a vánoční zvyky.
VÁNOCE Vánoce (z něm. Weihnachten svaté noci) jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
Krásné Vánoce.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
 Vánoční dny- jsou 6. prosince, 20. prosince, 24. prosince  Před Vánocemi- děti si vyleští boty, dají je poblíž okna a očekávají příchod Mikuláše. 20.prosince.
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Advent 2014 Hradištko Jako každý rok, sešli jsme se opět všichni u našeho vánočního stromu a zapálili první svíci na adventním věnci.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
Oheň v krbu tiše praská, v našich srdcích klid a láska, z oblohy se sype sníh, vločky tančí v závějích…
Pohádkové Vánoce přejeme vám Vánoce jako z pohádek,
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Na plotně se kapr smaží,na stromečku hvězda září
Vánoční promo akce kofoly
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Prezentace seznámí žáky s vánočními zvyky a tradicemi v Čechách a na Moravě. Popisuje dobu adventní, samotné Vánoce a lidové zvyky, které se dodnes.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vánoce! Christmas Noël Weihnachten Noel Natale
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu:VY_52_INOVACE_22.
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Veselé vánoční svátky.
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Vánoční radování Prosinec 2016.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál Vánoční zvyky Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál

Tradice a zvyky Mezi Vánoční zvyky, patří: Jmelí Kapr Zlaté prasátko Rozkrojené jablíčko Lití olova Skořápkové lodičky Koleda Stromeček A samozřejmě dárky

Jmelí Nezapomeňte že darované jmelí nosí štěstí. Pod zavěšeným jmelím má muž právo políbit jakoukoli dívku či ženu a jejich láska potrvá navždy.

Kapr patří k jednomu z nejčastějších jídel České republiky a kapra doplňuje i rybí polévka

Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den nejíst, uvidíte ho při štědrovečerní večeři. Zlaté prasátko

Rozkrojené jablíčko Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablko, když tam je hvězdička v příštím roce ho čeká štěstí a zdraví. Pokud je tam ale křížek, může dotyčný i zemřít, ale nebojte v jablku je vždycky hvězda

Lití olova Lití olova patřilo mezi nejznámější štědrovečerní zvyky, ale velmi často provází také Silvestra nebo Nový rok. Každý si taví a lije svůj kousek!

Skořápkové lodičky Pouštění lodiček je asi jede z nejhezčích zvyků které patří k Vánocům vypustíte lodičky do nějaké nádoby s vodou když lodičky zůstanou při sobě znamená to že rodina u sebe zůstane

Koleda je píseň kterou rádi zpívají rodiny po celé zeměkouli které se zpívají na štědrý den

Vánoční stromeček je jedním ze symbolů Vánoc Vánoční stromeček je jedním ze symbolů Vánoc. Strojí se na Štědrý den a lidé si pod ním rozdávají vánoční dárky. Velké vánoční stromy se staví ve městech v průběhu adventu. Vánoční stromeček

Je to zvyk že po sváteční večeři až zazvoní zvoneček tak všichni se jdou podívat ke stromečku a pod stromečkem leží dárky od ježíška Vánoční dárky