Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce Info day, Praha, 9.října.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Evropský sociální fond
Celostátní síť pro venkov
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Program nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám Praha.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ICHNOS Plus – INTERREG 4C Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
FONDY EU Programové období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Interreg DANUBE Transnational Programme 2. zasedání Výboru ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Operační program Nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Role Olomouckého kraje při implementaci programu INTERREG V-A ČR-Polsko Seminář „Jak na přeshraniční projekty s Polskem v období “, Olomouc, 3.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Interreg DANUBE Transnational Programme 2. zasedání Výboru ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Strategie regionu, obce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Praha, 23. června 2016 Pavel Lukeš
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce Info day, Praha, 9.října

Rozdělení OP SEE na 3 následníky OP CZ zahrnuta do nově vznikajícího programu Interreg DANUBE Region: 14 států/ přes 100 mil. obyvatel Vznik programu Austria; *Bosnia and Herzegovina; Bulgaria; Croatia; Czech Republic; Germany: Baden- Wuertemberg; Bavaria; Hungary; the Republic of Moldova; *Montenegro; Romania; *Serbia; Slovakia; Slovenia; Ukraine: Chernivetska Oblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast, Odessa Oblast. Partneři nečlenských států se mohou zapojit s pomocí fondů: Instrument for *Pre-Accession Assistance (IPA)/European Neighbourhood Instrument (ENI)

Implemetační struktura

Program ⇄ Strategie Interreg DANUBE Vyčleněné programové období Projekty financované ze zdrojů ERDF/IPA 4 tématické cíle stanovené v programovém dokumentu → až do úrovně typů akcí cílem je řešení společných problémů nadnárodního významu formou projektů přispívá k naplňování EUSDR prostřednictvím projektů, seed money, financováním PAC a DSP Strategie EUSDR Zpracovávána od r.2009 dlouhodobá strategie pro území podunajského regionu průřezový politický nástroj pro lepší horizontální koordinaci, využití stávajících programů a institucí, dostupných finančních nástrojů a různých fondů EU i dalších zdrojů bez vyčleněných prostředků Hlavní dokument Akční plán, který vymezuje čtyři hlavní pilíře a jedenáct prioritních oblastí – ČR energetika

 Nadnárodní a územní relevance, nadnárodní přidaná hodnota namířena na výzvy a potřeby, které nemohou být řešeny čistě jen s pomocí přístupů na místní/národní úrovni – řeší potřeby napříč územím  Dosažení konkrétních a měřitelných výsledků; indikátory Projekt přispívá k dosažení cílů, kterých má být dosaženo na úrovni programu pro danou prioritní osu a vyvolat konkrétní a viditelné změny v programové oblasti.  Trvanlivost výstupů a výsledků Dosažené výsledky mohou být dále využity, nebo slouží jako příprava investic z jiných zdrojů  Relevance a kvalitní partnerství (vhodní partneři), relevantní ´stakeholders´ schopni vypracovat, implementovat a následně sledovat výsledky projektu  Účinnost z hlediska mobilizace zdrojů (lidské, finanční, přírodní) efektivita – prokázat hodnotu za vložené prostředky  Řádná projektová komunikace  Efektivní projektové řízení  Řádně sestavený rozpočet  Srozumitelný/ucelený přístup (pracovní plán) Charakteristika projektů

Výstupy projektů Definují společné problémy / výzvy. jasné střednědobé a dlouhodobé cíle, které odráží také společnou vizi Podunají v konkrétní oblasti. zapojení příslušných zainteresovaných stran s cílem zajistit udržitelnost a implementaci. Cílem je integrace politiky v Podunají ve vybraných oblastech a působí jako politika řidiči mezi EU a národní úrovní. akční plán analýza strategických cílů a záměrů až do konkrétních akcí. sled kroků, které je třeba přijmout, činnosti, které musí být provedeny, pro strategii Prostředky k dosažení určitého úkolu, které společně rozvíjet na mezinárodní úrovni a být inovativní. Mohou být hmotné (fyzické nebo technické objekty) i nehmotná (metody, koncepty nebo služby) např. databáze, analytický nástroj, pojmu management, nástroj pro informační a komunikační technologie, monitorovací nástroj, podporu rozhodování pokyn strategii Praktická realizace nově vyvinutých řešení (např. služby, nástroje, metody nebo přístupy, a to i investice) mají experimentální povahu, jejímž cílem je testování, hodnocení a/nebo demonstrace proveditelnosti a účinnost systému. Jsou omezeny rozsahem (plocha, délka, měřítko) a bezprecedentní ve srovnatelné prostředí. Strategie Nástroje Pilotní aktivity

Partnerství = požadavky na partnery přesně definovány v AM část 2 II.Partnership Partneři typu: A. Národní, regionální a lokální instituce (včetně EGTC – evropské seskupení územní spolupráce); *Spadají sem i „bodies governed by public law“ B. Mezinárodní organizace C. Soukromé instituce, s právní subjektivitou (jen ze zemí EU) Non-profit making: PP/LP (self declaration – 2.krok) 1) Doklad (zřiz.listina, statut) – musí být patrné, že hlavní náplní je veřejněprospěšná činnost 2) Registrace do databáze NNO (prokazuje tím založení za účelem uspokojování potřeb obecného zájmu): 3) Prohlášení o tom, že v případě generace zisku ho žadatel investuje zpět do naplňování účelu, za kterým byl zřízen Profit making: PP

Partnerství Partnerství: musí mít nadnárodní charakter, být relevantní s ohledem na cíl a aktivity projektu, vyvážené, přiměřené cílům projektu 3 financující partneři ze 3 zemí programové oblasti (∅ 15) Asociovaný partner – mimo území DTP Princip Lead partnera MA/JS Projektový partner 2 Lead partner Projektový partner 1 Projektový partner 3 Projektový partner 4 ›z členského státu EU ›odpovědný za koordinaci/realizaci projektu ›Partnership Agreement ›zajistit, že výdaje předložené PP byly ověřeny FLC → zkušenosti s projekty EU, kapacita finanční i lidské zdroje, aktivní managment

Financování Podíl financování ERDF 85% pro projektové partnery Zpětné financování reportovací období (1/2 rok) ⇒ kontrola 1. stupně (CRR) ⇒ ověření JS, ověření CA ⇒ poté peníze na účet LP a od něj PP peníze na účet projektového partnera (PP) PriorityERDF/IPA P1 - Inovativní a sociálně odpovědný DR62 Mio € P2 - Environmentálně a kulturně zodpovědný DR71 Mio € P3 - Lépe propojený DR46,5 Mio € P4 - Dobře řízený DR28,8 Mio € TA13,6 Mio € 202 Mil € ERDF19.8 Mil EUR IPA*222 Mil EUR total

!23. září – 3. listopad 2015 Alokace: cca 76 mil € ERDF + 7,5 mil € IPA  Priority 1; 2; 3; 4.1 Dvoukolová výzva - Krok 1 EoI Krok 2 kompletní verze AF  Expression of Interest – v ENG, formát pdf. nahrát na web stránku do 15: obsahuje: relevanci k programu, strategicky význam a v omezené míře rozpočet a work plan (ty budou rozpracovány v kroku 2 „kompletní žádost”)  Balíček pro žadatele ke stažení interreg-danube.eu/ obsahuje: Manuál pro žadatele – 7 částí + přílohy EoI + návod jak vyplnit  Trvání projektů max. 30 měsíců 1.výzva

o Krok 1  Expression of Interest kompletního formuláře žádosti předkládaného v kroku 2:  Zaměření projektu – cíle a očekávané výsledky  Strategické souvislosti  Udržitelnost a přenositelnost  Územní výzvy, přístup k nadnárodní spolupráci  Základní informace o tematických pracovních balíčcích  Předpokládaný (indikativní) rozpočet  Údaje o partnerství o Spojitost/Závaznost údajů mezi krokem 1 a krokem 2:  Zaměření projektu (cíle a očekávané výsledky) – Intervenční logika  ´vedoucí´ uchazeč musí zůstat stejný; a změny v partnerství limitovány o Krok 2  kompletní formulář žádosti vybrané projekty trvá 6 týdnů od vyhlášení 1.výzva 12 měsíců

Kde naleznete informace? Web:  Project ideas database:  Kick-off meeting Budapeš ť – /eus/nadnarodni DANUBE Síť kontaktních místJednotný sekretariát

Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám Praha kancelář: Letenská 119/3 tel: mob: