Mateusz Wojnarowicz, Jan Lukovský. KYBERŠIKANA SEXTING P Ř ÍB Ě H KYBERSTALKING WEBCAM TROLLING KYBERGROOMING HOAX A PHISHING HESLA ZÁV Ě R

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být..
Advertisements

Označení hasičů na přilbách
Zde najdete informace pro vlastní web vytvo ř ený na Blog.cz Návod: Jak na blog Info:
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
VÝM Ě NA OPERAČNÍ PAM Ě TI RAM V EEE PC Autor Další RAM- Random access memory.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
Název: Co nám hrozí na internetu
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Milan Bu ř i č 18.listopadu  Pokud se do po č íta č e dostane škodlivý kód, m ůž e vykonat n ě kterou z t ě chto č inností: Ovládnutí po č íta.
word – Tabulky podle normy
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
KURZ PRVNÍ POMOCI Ve č tvrtek 13. února 2014 jsme navštívili Mendelovu st ř ední školu v Novém Ji č ín ě, kde si pro nás ž ákyn ě 4. ro č níku pod vedením.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
 Facebook. Facebook vlétl na č eský internet doslova jako uragán. B ě hem velice krátké doby si tato komunitní sí ť vytvo ř ila statisíce fanoušk ů,
Šikana a kyberšikana.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
Kyberšikana.
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
 je to zp ů sob odesílání, doru č ování a p ř ijímání zpráv p ř es elektronické komunika č ní systémy  ová adresa:
Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bezpečnost na internetu zpracovala: Lada Kuksová.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
CSS styly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013 Ročník2 Stručný.
Atmosféra.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
KYBERŠIKANA.
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Pracovní porada Pracovní list.
Stížnosti na Facebooku efektivně přes Národní centrum
STANOVENÍ OSOBNÍCH CÍLŮ A KROKY K JEJICH DOSAŽENÍ
Když slova nestačí Prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Transsexualita.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vítá vás nový PowerPoint
První pomoc.
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Transkript prezentace:

Mateusz Wojnarowicz, Jan Lukovský

KYBERŠIKANA SEXTING P Ř ÍB Ě H KYBERSTALKING WEBCAM TROLLING KYBERGROOMING HOAX A PHISHING HESLA ZÁV Ě R

Kyberšikana (v angli č tin ě : cyberbullying) je druhem šikany, který vy ž ívá k šikanování moderní technologie (sociální sít ě, blogy, textové zprávy atd.).

 P ř íklady kyberšikany: N ě kdo vám neustále posílá nep ř íjemné textové zprávy, nato č í vás v nevhodné situaci a video nahraje a sdílí na sociální síti nebo ud ě lá o vás blog, na n ě m ž stále zve ř ej ň uje r ů zné nemilé v ě ci.  Mo ž nosti obrany: V p ř ípad ě posílání textových zpráv je dobré si osobu ihned všemi mo ž nými zp ů soby zablokovat ale hlavn ě je nutné sd ě lit situaci dosp ě lé osob ě, nebo ve vá ž né situaci policii.  Jak kybešikan ě p ř edejít: Je dobré nikoho neprovokovat a za č ít ji ř ešit hned v prvních náznacích (nevhodné chování druhé osoby k vám, vydírání, traumatizování - to vše a ješt ě pár dalších v ě cí m ůž e v budoucnu vést ke kyberšikan ě ).

Sexting je ší ř ením mediálních soubor ů se sexuálním obsahem za pomocí moderních technologii. M ůž e se jednat o ší ř ení pornografie (zvlášt ě d ě tské), vymáhaní fotek s intimním obsahem apod.

 P ř íklad: N ě kdo po vás chce, abyste mu poslali svou nahou fotku, a vyhro ž uje vám pokud to neud ě láte.  Mo ž nosti obrany: Pokud n ě jakou fotku úto č níkovi pošlete, tak se naleznete v opravdu t ěž ké situaci. Takový p ř ípad je nutné ihned nahlásit na policii.  Jak sextingu p ř edejít: Jednoduše nic úto č níkovi neposílejte, jeliko ž na základ ě jediného odeslaného souboru od vás bude úto č ník vymáhat další soubory nej č ast ě ji vyhro ž ováním zve ř ejn ě ní p ř edchozích soubor ů. Také je dobré si úto č níka zablokovat a sd ě lit situaci dosp ě lé osob ě.

Amanda Todd November 27, 1996 – October 10, 2012 (wikipedie) P ř íb ě h:

Kyberstalkingem se ozna č uje nebezpe č né, dlouhodobé a opakované pronásledování ob ě ti a její obt ěž ování za pomocí moderních technologií.

Pachatel má s ob ě tí videohovor, ve kterém ovšem sdílí místo svého záznamu z webkamery video za které se vydává. Ve videu pachatel nemluví a do chatu píše ž e nem ůž e mluvit z neznámých d ů vod ů.

Grooming (Kybergrooming) je, kdy ž pachatel za pomocí moderních technologii navazuje kontakt s osobou ( č asto nezletilou), získává si její city a p ř átelství a nakonec ž ádá osobní sch ů zku, p ř i které pachatel ob ěť zneu ž ije ( č asto sexuáln ě, ale m ůž e i ob ěť zavra ž dit).

 P ř íklad: N ě jaká osoba, kterou v reálu neznáte s vámi za pomocí internetu navazuje kontakt a nakonec i ž ádá o osobní sch ů zku.  Mo ž nosti obrany: Č asto sta č í si danou osobu zablokovat, nejlépe ani ž ádné slovo neodepisovat.  Jak groomingu p ř edejít: Nep ř idávejte si do kontakt ů osoby, které v ů bec neznáte a ani osoby, které znáte, ale nemáte stoprocentní jistotu, ž e jsou to ony.

 ​​ Hoax je poplašnou zprávou.  P ř esn ě ji je hoax zprávou, která p ů sobí poplašn ě, nervózn ě, pot ř ebn ě a č asto vyzývá adresáta, aby zprávu rozeslal všem osobám, které má v kontaktech.  P ř íklad: Pozor!!! Č tení kní ž ek kazí zrak. A tak ihned p ř esta ň č íst a rozešli tuto zprávu všem lidem, které máš v kontaktech, aby bylo mén ě kni ž ních ob ě ti.  Mo ž nosti obrany: Zprávu vyho ď te (ta se m ůž e objevit i v doru č ených, jeliko ž se na ni mohl nachytat i n ě jaký váš známý).  ​ Phising je druhem internetového podvodu.  P ř esn ě ji je phishing podvodem dnešní doby. Zpráva m ůž e p ů sobit d ů v ě ryhodn ě, ale č asto obsahuje soubor nebo odkaz na stránku, která m ůž e zp ů sobit nep ř íjemné v ě ci.  P ř íklad: Milý u ž ivateli. Váš ú č et na Facebooku bude z neznámých d ů vodu do 12 hodin smazán. P ř ihlaste se tedy prosím pomocí odkazu a zachra ň te si sv ů j ú č et. D ě kujeme  Mo ž nosti obrany: Zprávu ze spamu ihned vyho ď te.

 Minimáln ě 8 znak ů  M ě lo by obsahovat velká písmena  M ě lo by obsahovat č íslice  Je dobré, aby obsahovalo zvláštní znaky (,. ! - ? / …)  Nem ě lo by být: p ř íjmením, jménem, datem narození, …

D ě kujeme za pozornost