Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
32_04_36 Příběhy o dětech Anotace Příběhy o dětech
John Ronald Reuel Tolkien
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
J.R.R Tolkien Pán Prstenu : Společenstvo prstenu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Christopher Paolini Spisovatel
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
22. základní škola Na Dlouhých 49 Plzeň
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
QUIZ.…. START KOLAR 6.A.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
The Lord of The Rings.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
AUTOR: Světlana Havránková
MS Excel – Chyby ve vzorcích
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
MS Excel – Absolutní odkaz
MS Excel – Žákovská knížka
Spisovatelé a ilustrátoři
JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
A. Sova – Květy intimních nálad
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Rozdělení fantastické literatury
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Procenta jako přímá úměrnost
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Březen 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – světová literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a díla J. R. R. Tolkiena.

J. R. R. Tolkien Život:  –  John Ronald Reuel Tolkien / džon ronld ríjuel tolkín /  Byl anglický spisovatel, jazykovědec a univerzitní profesor, známý jako autor Hobita a Pána prstenů.  Na Univerzitě v Oxfordu působil jako profesor staré angličtiny a literatury. anglosaština stará angličtina

J. R. R. Tolkien Tvorba: Ve svých dílech vytváří fiktivní Středozemi, obývanou svéráznými bytostmi a vlastní mytologií. Patří k nim hobiti, jimž věnoval svou 1. knihu středozemního cyklu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky ( 1939), kniha původně psána pro děti.

J. R. R. Tolkien Práce s textem: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Charakterizujte Gandalfa. Fiktivní postava čaroděje, který hraje klíčovou roli v knihách J. R. R. Tolkiena Hobit a Pán prstenů.

J. R. R. Tolkien Tvorba: Hobit, aneb Cesta tam a zpátky – 1937, ačkoli byla kniha původně psána pro děti, získala si oblibu u dospělých čtenářů. Hobiti jsou lidem podobné bytosti drobného vzrůstu ze Středozemě. Další postavy: elfové, skřetové, čarodějové, trpaslíci, draci… Bilbo Pytlík Frodo Pytlík Smělmír Brandorád Glum

J. R. R. Tolkien Tvorba: Hobiti vystupují také v Pánu prstenů (1954 – 55). Pán prstenů – trilogie, vznikla na základě úspěchu Hobita, filmové adaptace vznikají od roku Díly: Společenstvo prstenu, Dvě věže, Návrat krále

J. R. R. Tolkien Pán prstenu Společenstvo prstenu OTÁZKA: Co čtenáře přitahuje K Tolkienovi a obyvatelům jeho Středozemě?

J. R. R. Tolkien Tvorba: Ústředním motivem těchto knih je souboj dobra se zlem. Tolkien je považován za pravého otce žánru fantasy. Díky němu se také stal žánr fantasy velmi populární a kritiky uznávaný, Stává se plnohodnotným a samostatným žánrem.

J. R. R. Tolkien Tom Bombadil – práce s textem NEZKUSIL Vladimír, Literární výchova pro 9. ročník

J. R. R. Tolkien Tom Bombadil práce s textem Jde o zdravého a statného chlapíka, většího a těžšího než hobiti, ale ne tak vysokého jako lidé. Má modré a jasné oči, dlouhý hnědý plnovous a červenou tvář pokrytou vráskami od úsměvu.

J. R. R. Tolkien Tom Bombadil práce s textem Nosí modrý kabátek, vysoký klobouk s pírkem (modrým v Pánu prstenů, bílým labutím v Dobrodružství Toma Bombadila), kožené kalhoty se zeleným opaskem a veliké žluté boty.

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., ISBN NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, ISBN Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office