Závodní preventivní péče Kyasová Miroslava Katedra ošetřovatelství LF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Kariérové poradenství
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Analýza a popis pracovního místa
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Legislativa.
Pracovnělékařská péče
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Dokumentace k zajištění BOZP
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Odměňování pedagogických pracovníků
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 24. – 25. září 2015.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Interní předpisy hotelu
Pracovně právní vztahy
Ošetřovatelství v primární péči
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Pracovnělékařské služby
Závodní preventivní péče
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ PÉČE
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Závodní preventivní péče Kyasová Miroslava Katedra ošetřovatelství LF MU

Závodní preventivní péče Mezinárodní organizací práce, která na svém 71. zasedání dne 26. června 1985 přijala Úmluvu o závodních zdravotních službách. Tato Úmluva byla ratifikována ČSR a vstoupila v platnost dnem 25. února 1989 a do našeho právního řádu byla zavedena vyhláškou č. 145/1988 Sb.

Závodní preventivní péče služby zajišťující především preventivní úkoly a poradenství pro zaměstnavatele a pracovníky, pokud jde:  o požadavky pro vytvoření a udržení bezpečného a zdravého pracovního prostředí, které prospívá tělesnému a duševnímu zdraví ve vztahu k práci a  o přizpůsobení práce schopnostem pracovníků s přihlédnutím k jejich tělesnému a duševnímu zdraví.

Závodní preventivní péče Každá fyzická i právnická osoba musí mít podle § 40 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění zákona č. 458/1991 Sb., pro své zaměstnance smluvně zajištěnou závodní preventivní péči. Význam povinnosti zajistit závodní preventivní péči pro své zaměstnance je od zdůrazněn zákoníkem práce ve znění zákona č. 155/2000 Sb. a zákonem č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

Závodní preventivní péče Na závodní preventivní péči se nevztahuje možnost svobodné volby lékaře.

Úkoly lékaře v rámci závodní preventivní péče: odborná poradenská činnost v otázkách ochrany a podpory zdraví a sociální pohody zaměstnanců,

Úkoly lékaře v rámci závodní preventivní péče: pravidelná odborná kontrola pracovišť zaměstnavatele ze zdravotních hledisek, sledování vlivů práce a pracovních podmínek na zdravotní stav zaměstnanců, včetně navrhování potřebných opatření

Úkoly lékaře v rámci závodní preventivní péče: posudková činnost:  povinné vstupní a výstupní lékařské prohlídky zaměstnanců  lékařské prohlídky pokud jsou povinné podle platných právních předpisů,  mimořádné a následné prohlídky ze zdravotních důvodů,  dispenzární prohlídky s ohlášenou nemocí z povolání a zaměstnanců, u kterých vlivy pracovních rizik působí i po ukončení expozice riziku,

Úkoly lékaře v rámci závodní preventivní péče: poskytování první pomoci zaměstnancům, spolupráce s příslušným orgánem a zařízením ochrany veřejného zdraví, účast na rozboru pracovní úrazovosti a nemocí z povolání, podíl na výcviku a výchově zaměstnanců v oblasti ochrany a podpory zdraví,

Povinnosti zaměstnavatele: předávat lékaři průběžně aktualizovaný seznam zaměstnanců s jejich osobními daty, druhem jejich pracovní činnosti a označením pracoviště, umožnit lékaři volný přístup na svá pracoviště za účelem kontroly pracovního prostředí a pracovních podmínek

Povinnosti zaměstnavatele: písemně informovat lékaře o každé delší pracovní neschopnosti svého zaměstnance (delší než 4 týdny), který je v péči jiného lékaře, tak aby před jeho opětovným zařazením na původní pracovní místo mohla být v odůvodněných případech eventuálně přehodnocena jeho způsobilost k práci, spolupůsobit na své zaměstnance, aby se na vyzvání podrobili povinným preventivním prohlídkám a plnili další povinnosti stanovené v zájmu prevence a ochrany zdraví, nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž výkon by neodpovídal jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti.

Práva a povinnosti zaměstnanců Práva a povinnosti zaměstnanců v souvislosti se závodní preventivní péčí jsou dány paragrafy 135 – 137 zákona 155/2000 Sb., kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce ve znění pozdějších změn a předpisů. Z tohoto zákona pro zaměstnance vyplývá nejen právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ale také povinnost podílet se na vytváření bezpečného a zdravého prostředí.

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u pracujících, kteří vykonávají činnosti epidemiologicky závažné,

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u pracujících, kteří jsou na pracovištích, kde jsou vystaveni zvlášť nepříznivým vlivům pracovního prostředí (tzv. riziková pracoviště). Rizikovými pracovišti jsou pracoviště, na nichž je zvýšené nebezpečí pracovních úrazů, nemocí z povolání, průmyslových otrav, ohrožení duševního zdraví nebo jiného poškození zdraví,

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u pracujících, kteří mohou ohrozit zdraví spolupracovníků nebo obyvatelstva, např. řidičů z povolání, pracovníků železnice, zaměstnanců vlakových pošt a letců z povolání jeřábníků, střelmistrů a dalších se řídí zvláštními předpisy.

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u pracujících, kteří vykonávají činnosti, pro které je vyžadována zvláštní zdravotní způsobilost, např. - pracující na podzemních pracovištích a v hutích, včetně vedoucích a technicko-inženýrských pracovníků, kteří pracují na podzemních pracovištích nebo je pravidelně navštěvují, členové důlní záchranné služby a protiplynových sborů (údržbáři a záchranáři) a požárníci z povolání, - pracující ve výšce nad 10 m nad úrovní terénu na strmých stěnách, vysunutých lešeních, provazových žebřících, v zavěšených klecích a v závěsu na pásu, - pracující, kteří vykonávají službu na čs. námořních lodích a na plavidlech vnitrozemské říční plavby včetně pracovníků před zkouškou z odborné způsobilosti, - potápěči z povolání včetně pracujících nastupujících do výcvikového kursu.

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u pracujících na závodech, v nichž je zřízeno zdravotnické zařízení nebo pro které byl určen lékař pověřený péčí o pracující se vykonávají preventivní prohlídky i u těch pracujících, kteří nejsou uvedeni v předchozích ustanoveních a jedná se o tzv. "řadové prohlídky",

Pracovníci, u kterých se posuzuje zdravotní způsobilost v souvislosti s výkonem práce: u dorostu, studentů a branců.

Odborná náplň prohlídek preventivních vstupních, periodických, mimořádných a výstupních prohlídek a jejich frekvence u jednotlivých pracujících se řídí účelem prohlídky, povahou práce a pracovního prostředí; je určena metodickými návody, které vydává ministerstvo zdravotnictví. lékař je povinen při posuzování způsobilosti k výkonu práce přihlížet ke kontraindikacím pro určitá povolání nebo činnosti. Povinnost podrobit se preventivním prohlídkám zahrnuje též povinnost podrobit se potřebným odborným vyšetřením a diagnostickým zkouškám.

Vstupní prohlídky se konají vždy před nástupem do práce, převedením na práci na riziková pracoviště, a to i v těch případech, kdy pracující se podrobili vstupní prohlídce pro jiné pracoviště. Lékař uzavře vyšetření zdravotního stavu pracujícího při vstupní prohlídce jednoznačným posudkem: - schopen k navrhované práci nebo k jiné práci, - neschopen k navrhované práci nebo k jiné práci, - schopen k navrhované práci jen za určitých podmínek (úprava pracovní doby, směny, omezení některých činností).

Další typy prohlídek Periodické (1 – 3 roky) Řadové (1 – 5 let) Mimořádné (při změně práce, převedení na jinou práci)

Výstupní prohlídky při rozvázání pracovního poměru.

Úhrada závodní preventivní péče Zdravotní pojišťovna hradí v rámci závodní preventivní péče pouze činnosti uvedené v § 35 zákona č. 48/1997 Sb.,: a) zdravotní výkony provedené v rámci první pomoci; b) periodické preventivní prohlídky zaměstnanců vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné, zaměstnanců na rizikových pracovištích, zaměstnanců, jejichž činnost může ohrozit zdraví ostatních zaměstnanců nebo jiných osob, a zaměstnanců, u nichž je vyžadována zvláštní zdravotní způsobilost, v rozsahu stanoveném zvláštním předpisem;

Úhrada závodní preventivní péče c) mimořádné prohlídky nařízené ze zdravotních důvodů; d) dispenzární prohlídky osob s hlášenou nemocí z povolání a osob, u kterých vlivy pracovních rizik působí i po ukončení expozice riziku.

Role sestry v rámci závodní preventivní péče spolupracuje s lékařem obdobně jako při práci v ordinaci praktického lékaře pro dospělé při prevenci, diagnostice, terapii a administrativě, zajišťuje plynulý chod ordinace.

Role sestry v rámci závodní preventivní péče Předpokladem dobré práce sestry v rámci závodní preventivní péče je navíc podrobná znalost závodu – pracovního prostředí, technologie výroby, pracovních postupů a jejich vlivu na zdraví pracujících. Sestra musí mít přehled o stavu hygienických a sociálních zařízení, o ubytovnách a stravování pracujících.

Role sestry v rámci závodní preventivní péče V grafikonu práce závodní ambulance je kromě ordinační doby vymezen čas na pravidelné hygienické kontroly na pracovištích a na preventivní prohlídky pracujících. Při hygienických prohlídkách pracovišť si všímá také dodržování bezpečnostních opatření (používání ochranných pomůcek), vybavení a rozmístění skříněk první pomoci.

Role sestry v rámci závodní preventivní péče k pravidelným preventivním prohlídkám zve především zaměstnance rizikových pracovišť, dorost a zaměstnance dispenzarizované. lékař a setra zajišťující závodní preventivní péči spolupracují nejen se zaměstnavateli, ale také s odborovými organizacemi nebo zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.