Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
 je to zp ů sob odesílání, doru č ování a p ř ijímání zpráv p ř es elektronické komunika č ní systémy  ová adresa:
Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
IBM Global Technology Services © 2006 IBM Corporation Zabezpečení přístupu k informacím na základě elektronického podpisu Konference eČesko 2006.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_11_Test.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Jihlavské Terasy. Příklady dobré praxe KOMUNIKACE SE ČLENY RODINY A PŘÁTELI PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMU SKYPE Postup: Domluvíme s volaným rodinným příslušníkem.
Security Summit sál SŠZP Klatovy hlavní přednášející: Karel Rejthar Microsoft Certified Profesional ostatní přednášející: Michal Weber SŠZP.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Počítačové viry a červy, malware a spyware. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PB169 – Operační systémy a sítě Zabezpečení počítačových sítí Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
PROJEKTY PODPOROVANÉ EVROPSKOU UNIÍ V OBLASTI OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ AKADEMIE, o. p. s. Mgr. Ing. V. Klaban.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
INFORMAČNÍ POLITIKA V PRAXI Účetní a daňová kancelář Pavla Mikésky Jíchová Renáta Podloucká Karolína Poláková Lucie Šedivá Klára.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
P ROGRAM M ICROSOFT O UTLOOK Předmět: Práce s počítačem Ročník: 3. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Anotace: Seznámení s programem Microsoft.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Úvod do databází MS Access (1).
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Autentizace předmětem
Revoluce jménem GDPR Eduard Pavlar Risk Assurance.
Elektronické bankovnictví
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Finanční účetnictví RADNICE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Druhy sítí podle rozlehlosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_14_20 Internet   Vyjmenujte 3 způsoby připojení k internetu. Jak vznikl název internet? Jaké možnosti internet uživateli.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Inf Princip fungování elektronické pošty
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Projekt realizace referenčního rozhraní
GDPR aneb to chceme.
Bezpečnost nade vše... Dominik Marek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ePrivacy a komunikace M2M
5G sítě – Příležitost nebo hrozba?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15

DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování, ukládání, přenosů a likvidace prostřednictvím logických, technických, fyzických a organizačních opatření

 Paranoidní - absolutní zabezpečení  Přísná - všechno, co není výslovně dovoleno provádět, je zakázáno.  Povolná - co není zakázáno, je povoleno.  Promiskuitní - vše je dovoleno, tedy i to, co by mělo být z důvodů alespoň základní ochrany zakázáno

 kompromitace  nedovolená modifikace (změna hodnot)  destrukce části, nebo celého informačního systému  zneužitím citlivých informací  použití klamných dat  špatná interpretace hodnot  neoprávněný přístup k hmotným i hodnotám  únik informací

PROTIOPATŘENÍ PROTI ÚNIKU INFORMACÍ  administrativní (zákaz přístupu, či manipulace s daty)  logická (nastavení přístupových práv)  fyzická (zabránění přístupu nepovolaných osob, ochrana objektů)  technická (disková pole, šifrovací a kryptografické systémy)

BEZPEČNOSTNÍ HROZBY Z INTERNETU  Malware  Spyware  Adware  Dialer

SPAM  Spam je nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem.  Původně se používalo především pro nevyžádané reklamní y, postupem času tento fenomén postihl i ostatní druhy internetové komunikace

PHISHING  Phishing je činnost, při které je rozesílán uživatelům Internetu, který se tváři, že byl odeslán z legitimní organizace (většinou finanční, banky apod.).  Předmětem takového u je získat osobni informace uživatele, zejména pak čísla platebních karet a jejich PIN a následně jejich zneužití.

HOAX  poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečným virem, ale i další fámy, petice, výstrahy, pyramidové hry, řetězové dopisy apod.  obtěžují příjemce, zbytečně zatěžují linky a vyzrazuje informace ( ové adresy), čehož se dá dále využít pro spam.

BACKDOOR, ZOMBIE, BOTNETS  umožňují k systému přístup útočníkovi.  z takto nakaženého PC může být vytvořena „zombie“ pod kontrolou autora viru.  sítě takových strojů se nazývají botnets a často jsou využívány k další činnosti jako je např. odesílání spamu nebo provádění DDoS útoků.

 HÁK, Igor. Moderní počítačové viry [online]. [cit ]. Dostupné z: niha_o_virech.pdf niha_o_virech.pdf  Počítačové viry [online]. [cit ]. Dostupné z: 20systemy/Prednasky/08_-_Pocitacove_viry.pdf 20systemy/Prednasky/08_-_Pocitacove_viry.pdf  Počítačové viry, antivirová ochrana a bezpečnost na internetu [online]. [cit ]. Dostupné z: pdf