Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10_B_19 Tematická oblast: MS Word Téma: SPAM, HOAX Autor: Ing. Pavel Novotný Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněnými textem a podporující výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

3 SPAM SPAM (odpad) je nevyžádané sdělení (nejčastěji reklamní) masově šířené internetem. Původně se používalo především pro nevyžádané y, ale postupem času se tyto zprávy začaly objevovat i v ostatních druzích komunikace – diskuzní fóra, komentáře, apod. Pro opak spamu, tedy pro poštu určenou konkrétní osobě a adresát ji považuje za žádoucí se používá termín HAM (šunka).

4 HOAX Anglické slovo HOAX [:houks:] v překladu znamená: - Falešnou zprávu - Mystifikaci - Novinářskou kachnu - Podvod - Poplašnou zprávu - Smyšlenku - Výmysl - Žert, kanadský žertík V počítačovém světě slovem HOAX nejčastěji označujeme poplašnou zprávu, která varuje před neexistujícím nebezpečným virem.

5 HOAX Text poplašné zprávy obsahuje většinou tyto body: - Popis nebezpečí (viru) Smyšlené nebezpečí (vir) bývá stručně popsané, v případě viru bývá uváděný i způsob šíření. - Ničivé účinky viru Zde záleží převážně na autorově fantazii. Ničivé účinky mohou být celkem obyčejné, třeba zformátování disku nebo už míň důvěryhodné - zběsilý útěk myši do ledničky, roztočení HDD opačným směrem, výbuch počítače... Autoři hororů zde mohou hledat inspiraci. - Důvěryhodné zdroje varují Ve většině případů se pisatel poplašné zprávy snaží přesvědčit, že varování přišlo od důvěryhodných zdrojů ("IBM a FBI varují" nebo "Microsoft upozorňuje" atd...) - VÝZVA k dalšímu rozeslání Tento bod HOAX vždy obsahuje! Mnoho nezkušených uživatelů se nechá zprávou napálit a bez přemýšlení výzvu uposlechnou. Díky tomu se tyto nesmysly lavinovitě šíří. V praxi můžeme použít následující pravidlo: Jestliže zpráva obsahuje výzvu k hromadnému rozeslání na další adresy, je to s největší pravděpodobností HOAX.

6 Nejčastěji se můžeme potkat s těmito typy hoaxů
Varování před viry a různými útoky na počítač Popis jiného nebezpečí Falešné prosby o pomoc Fámy o mobilních telefonech Petice a výzvy Podvodné y Pyramidové hry a různé nabídky snadného výdělku Řetězové dopisy štěstí Žertovné zprávy Více informací najdete na stránkách kde jsou informace o těchto nástrahách, se kterými se denně setkáváme a které nám znepříjemňují nebo ohrožují běžné používání internetu.

7 PHISHING Slovem PHISHING označujeme podvodné ové útoky na uživatele Internetu, jejichž cílem je vylákat důvěrné informace. Nejčastěji jsou to údaje k platebním kartám včetně pinu nebo různé přihlašovací údaje k účtům. Základní znaky phishingového u: Snaží se vyvolat dojem, že byl odeslán organizací z jejichž klientů se snaží vylákat důvěrné informace. Text může vypadat jako informace o neprovedení platby, výzva k aktualizaci bezpečnostních údajů, oznámení o dočasném zablokování účtu či platební karty. Jestliže vám chodí jménem banky y, které obsahují link, na stránky vyžadující vaše přihlašovací údaje, či údaje ke kartě, je to phishingová zpráva. Banka takové zprávy nikdy nerozesílá a nemá důvod tyto informace od vás požadovat! Pokud kliknete na odkaz v  u, dostane se na falešné stránky podvodníků, které jsou vytvořeny ve stejném stylu, jako originální stránky organizace (banky). Na podvodných stránkách je připraven formulář, kde jsou požadovány důvěrné informace - čísla účtu, kódy k internetovému bankovnictví, PIN k platební kartě, přihlašovací údaje ke službám a podobně.

8 Opakování: Vysvětli pojem SPAM Co je to HOAX Najdi na internetu pojem PHISHING a vysvětli jej.

9 Použité zdroje: Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google