VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Karolína Lukešová
ALTERNATIVNÍ VÝŽIVA
CO JE ALTERNATIVNÍ VÝŽIVA? nemá přesnou definici můžeme říci, že je to způsob stravování, které se liší od našeho běžného nebo odborníky doporučovaného stravování Proč se lidé rozhodnou pro alternativní výživu? snaha zhubnout nebo jíst zdravě nechtějí konzumovat maso nebo živočišné výrobky módní záležitost
V EGETARIÁNSTVÍ způsob stravování, při kterém se nejí živočišné produkty, nejčastěji maso vegetariáni nejí to, kvůli čemu se zvířata zabíjejí známe různé typy vegetariánů, dělí se dle toho jaké živočišné produkty ji nebo nejí Laktoovovegetariáni – nejčatstější, nejí maso, ale konzumují vajíčka a mléčné výrobky Laktovegetariání – nejí maso a odmítají i vajíčka Ovovegetariáni – nekonzumují žádné živočišné produkty
V EGANSTVÍ Přísnější typ vegetariánství vylučuje z jídelníčku veškeré živočišné produkty včetně např. medu a také můžou odmítat oblečení živočišného původu – vlnu Vitariáni – odmítají veškeré živočišné produkty i tepelnou úpravu pokrmů
M AKROBIOTIKA Dělí potraviny na jin, jang a harmonické Makrobiotika se zabývá jak fyzickou, tak psychickou stránkou osobnosti Základní potraviny: Obilná zrna – kukuřice, rýže, pšenice, ječmen, pohanka Zelenina Mořské řasy Luštěniny Sója a sójové výrobky
Z ÁPIS DO SEŠITU Alternativní výživa Vegetariánství - způsob stravování, při kterém se nejí živočišné produkty, nejčastěji maso Veganství - vylučuje z jídelníčku veškeré živočišné produkty včetně např. medu a také můžou odmítat oblečení živočišného původu – vlnu Makrobiotika - dělí potraviny na jin, jang a harmonické, nejde jen o výživu,ale také o určitou filosofii
P OUŽITÉ ZDROJE
A NOTACE Datum vytvoření: Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: osmý Anotace: žáci se seznámí se základními směry alternativní výživy