Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Advertisements

Složky krajiny a životní prostředí
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystém přirozený a umělý
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 15) Užitá grafika Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Látkové složení rostlinného těla Tematická oblast:Rostliny Ročník1. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 14) Typografie, piktogramy, kaligrafie Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 18. Dřevo a jeho původ Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Plod. Plodenství. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
Pedosféra.
Název prezentace (DUMu): Buňky
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu):
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Semeno. Plod.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Půda a produkce potravin. 2

 Půda – tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry (kromě ledovců, pouští a skalnatých oblastí).  Půda pokrývá většinu povrchu pevniny. 3

 Změna kvality půdy a její ztráty mají velký vliv na přírodu, ale i společnost.  Celkové množství půdy je dáno plochou pevniny. 4

 Člověk si potravu vybírá podle zvyku a chuti.  Výběr potravy – je určen rodinnými a sociálně-kulturními zvyky.  Potravu před požitím vaříme, pečeme, kořeníme. 5

 Příjímání potravy – v určitých časových intervalech (snídaně, oběd, večeře). 6

 Systém výroby potravin, z hlediska využívání prostředí, tvoří čtyři složky, které jsou úzce provázané: 7

 Zdroje – voda, půda, hnojiva, prac. síla.  Technologie – zemědělské stroje, zpracování surovin, šlechtění, skladování.  Přírodní prostředí – z něho se mnoho zdrojů čerpá („nová“ půda se dnes získává například odlesněním).  Instituce – společenská složka. 8

 Možnosti zvýšit životní úroveň nemají všechny země stejné.  Málo pravděpodobné je zvýšení produkce potravin v některých zemích, které trpí nedostatkem. 9

 Hledáním nových plodin a živočichů zajistí výživu.  Šlechtění rostlin a živočichů je dlouhodobý proces. 10

 Šlechtění – tvůrčí činnost, kterou se dosahuje vyšší produkční schopnosti rostlin a živočichů.  Zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám, virům a škůdcům. 11

 Cílem šlechtění rostlin a živočichů spočívá ve vytvoření nové odrůdy nebo nového druhu. 12

 Šlechtění zahrnuje rozmnožování a taky udržování odrůd uznaných a doporučených k pěstování. 13

 Předpoklad pro využívání čtyř hlavních plodin:  pšenice  rýže  kukuřice  brambor 14

 Využití oceánů a moře k získání potravy:  ryby  mořské plody 15

 Živočišný druh má společnou potřebu přijímat potravu. 16

 Význam potravy :  doplnění látek potřebné pro růst tkání a obnovu tkání  získání energie pro tělesnou a duševní činnost 17

 V minulosti si člověk vystačil se stravou, kterou mu poskytla příroda.  Většinu dne trávil lovem kořisti a sběrem rostlin. 18

 V dnešní době se potravinářství stará o potravu lidí. 19

 Průmyslový systém pěstování plodin, chov zvířat, výroba potravin a doprava surovin zajišťuje lidem potravu. 20

 BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN:  KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1. 21

 Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 12- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. 22