Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.
Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Půda a produkce potravin. 2
Půda – tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry (kromě ledovců, pouští a skalnatých oblastí). Půda pokrývá většinu povrchu pevniny. 3
Změna kvality půdy a její ztráty mají velký vliv na přírodu, ale i společnost. Celkové množství půdy je dáno plochou pevniny. 4
Člověk si potravu vybírá podle zvyku a chuti. Výběr potravy – je určen rodinnými a sociálně-kulturními zvyky. Potravu před požitím vaříme, pečeme, kořeníme. 5
Příjímání potravy – v určitých časových intervalech (snídaně, oběd, večeře). 6
Systém výroby potravin, z hlediska využívání prostředí, tvoří čtyři složky, které jsou úzce provázané: 7
Zdroje – voda, půda, hnojiva, prac. síla. Technologie – zemědělské stroje, zpracování surovin, šlechtění, skladování. Přírodní prostředí – z něho se mnoho zdrojů čerpá („nová“ půda se dnes získává například odlesněním). Instituce – společenská složka. 8
Možnosti zvýšit životní úroveň nemají všechny země stejné. Málo pravděpodobné je zvýšení produkce potravin v některých zemích, které trpí nedostatkem. 9
Hledáním nových plodin a živočichů zajistí výživu. Šlechtění rostlin a živočichů je dlouhodobý proces. 10
Šlechtění – tvůrčí činnost, kterou se dosahuje vyšší produkční schopnosti rostlin a živočichů. Zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám, virům a škůdcům. 11
Cílem šlechtění rostlin a živočichů spočívá ve vytvoření nové odrůdy nebo nového druhu. 12
Šlechtění zahrnuje rozmnožování a taky udržování odrůd uznaných a doporučených k pěstování. 13
Předpoklad pro využívání čtyř hlavních plodin: pšenice rýže kukuřice brambor 14
Využití oceánů a moře k získání potravy: ryby mořské plody 15
Živočišný druh má společnou potřebu přijímat potravu. 16
Význam potravy : doplnění látek potřebné pro růst tkání a obnovu tkání získání energie pro tělesnou a duševní činnost 17
V minulosti si člověk vystačil se stravou, kterou mu poskytla příroda. Většinu dne trávil lovem kořisti a sběrem rostlin. 18
V dnešní době se potravinářství stará o potravu lidí. 19
Průmyslový systém pěstování plodin, chov zvířat, výroba potravin a doprava surovin zajišťuje lidem potravu. 20
BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1. 21
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 12- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. 22