NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_09_05_podnebné pásy (polární pás)
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
MOŘŠTÍ ŽAHAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu) koráli vyskytují se v teplých mořích žijí v koloniích jedinci - polypi podobní nezmarovi živí se planktonem,
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
Hlavonožci (třída měkkýšů).
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Savci biomů světa 8. ročník.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_04_Houby
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Šablona III/2 Život v oceánech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
Základní společenstva – skály a hory
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_02_Zlomky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Život v oceánech a mořích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor: Mgr. Marie Boučková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás, oceány TEMA: Polární pás, oceány ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Prezentace učiva: polární pás, oceány. Žáci jsou názorně seznámeni s oblastí polárního pásu a charakteristikou jednotlivých typů krajiny, významem oceánů. Prezentace je doplněna zajímavostmi ze života živočichů daného pásma. DUM je určen pro 5. ročník ZŠ, je vhodný pro procvičování učiva. Pomůcky: atlasy zvířat a rostlin, glóbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Vrtělková. 201/2012Člověk a jeho svět - Přírodověda 4.ročník2

POLÁRNÍ PÁS

CHARKTERISTIKA OBLASTI  velmi krátké léto  dlouhá polární noc  po většinu roku zaledněné, sníh taje jen za krátkého polárního léta kdy slunce svítí celých 24h  polární noc trvá půl roku  severní polární pás = Arktida  jižní polární pás = Antarktida  rostlinné společenstvo Arktidy se nazývá tundra

PŘIŘAĎ SPRÁVNĚ POJMY SEVERNÍ POLÁRNÍ PÁS JIŽNÍ POLÁRNÍ PÁS ROVNÍK ARKTIDA ANTARKTIDA

ŽIVOČICHOVÉ ARKTIDY MEDVĚD LEDNÍ LIŠKA POLÁRNÍ SOB VLK

ŽIVOČICHOVÉ ANTARKTIDY TUČŇÁK PATAGONSKÝ KOSATKA DRAVÁ RYBÁK DLOUHOOCASÝ TULEŇ

ROSTLINSTVO MECHY A LIŠEJNÍKY

Víte, že….  kosatky dravé jsou nejdravější kytovci?  každé jaro se do Arktidy stěhují tisíce ptáků, aby zde během léta vychovali mladé?  albatrosi jsou největšími mořskými ptáky na světě  lidé žijící v polárních oblastech jsou Inuité (Eskymáci) a Samiové  tučňáci jsou tukem tak dobře izolováni, že se často pohybem přehřejí, proto stojí s otevřenými zobáky, aby se zchladili  tučňák kroužkový překoná při skoku z moře na pobřeží až čtyřnásobek své výšky  největší plovoucí ledovce na světě mají rozměry až 100 km  absolutně nejnižší teplota na Zemi – 89,2 ºC ( 1983 – Vostok – ruská výzkumná stanice východní Antarktidy )

 DOSAŽENÍ SEVERNÍHO PÓLU prokazatelné dosažení – – posádka vzducholodi Norge první Čech na severním pólu – 1928 – František Běhounek  DOSAŽENÍ JIŽNÍHO PÓLU první člověk, který stanul na jižním pólu byl norský polárník Roald Amundsen, v této době se pokoušel dobýt jižní pól i Robert Falcon Scott (dorazil o měsíc později, při zpáteční cestě zahynul)

OCEÁNY  většina povrchu Země je pokryta vodou  na život v oceánech mají vliv podnebné pásy, slanost vody a hloubka  na dně oceánů je chladno a tma, žijí zde jen živočichové, kteří se životu ve tmě, chladu a s malým množstvím potravy přizpůsobili  většinu mořských živočichů a rostlin můžeme pozorovat těsně pod hladinou nebo při pobřeží, kde je dostatek tepla a světla  v blízkosti břehu rostou mořské řasy, které jsou nejvydatnějším zdrojem kyslíku na Zemi  při tvorbě uhličitanu vápenatého (vytváří korálové útesy) koráli spotřebovávají oxid uhličitý z ovzduší

PROČ SE ZEMI ŘÍKÁ MODRÁ PLANETA?

Kosatka patří mezi nejrychleji plovoucí mořské savce. Mají černé tělo, bílé břicho a bradu. Jejich potravu tvoří losos, treska, sleď, mořské vydry… Delfíni jsou savci. Jsou velice inteligentní, rychlí a mrštní. Vynořují se nad hladinu, aby se nadechli. Mláďata kojí dokud jim nenarostou zuby. Delfíni špatně vidí – k orientaci používají ultrazvukový signál.

Žralok bílý se vyskytuje v pobřežních vodách. Je pro člověka nejnebezpečnější. Dýchá pomocí žaber, které se při přijímání vody neotevírají a nepulzují jako u jiných ryb, proto se musí pořád pohybovat, aby do žaber přicházela čerstvá voda a on se nezadusil. Koníček mořský je ryba velice zvláštního tvaru. Je jedinou rybou, která plave ve svislé poloze. Výhradní potravou jsou nejmenší rybky a drobní korýši.

Chobotnice má osm chapadel s přísavkami. Žije v moři a je výborný plavec. Při napadení vypustí inkoustově zbarvenou tekutinu, která znemožní útočníkovi, aby ji našel – útočník ztrácí čich. Medúzy jsou vodní bezobratlí. Tělo může dosahovat velikostí od několika milimetrů až po 2 m. Jejich tělo tvoří rosolovitá hmota. Jedním z významných společných znaků jsou žahavé buňky, kterými mohou citelně poranit, případně usmrtit i člověka.

Rejnoci jsou dobří plavci, většinou jsou ale přizpůsobeni životu na dně. Jsou to noční živočichové, den tráví zahrabáni v písku, potravu si hledají u dna. Mořská hvězdice má pět ramen a ohebné tělo s přísavkami. Jestliže ztratí jedno z ramen, naroste jí nové. Nemá zuby, přilepí se na oběť, silou ramene otevře její lasturu.

Korál je označení pro některé mořské žahavce. Žijí přisedlí v mořích, obvykle v koloniích. Korály vylučují uhličitan vápenatý a tím vytvářejí korálové útesy, z ovzduší spotřebovávají oxid uhličitý.

   Citace: 2011/2012Člověk a jeho svět - Vlastivěda 4. ročník19