Cíle školní tělesné výchovy + Cíle vzdělávací oblasti „Člověk a zdraví“ Bc. Libor Trtek, UTV-ZE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Požadavky k získání známky
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Podpůrný metodický seminář I.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Role školního koordinátora EVVO
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Struktura výuky.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Průřezová témata.
Tělesné sebepojetí.
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
aktuální problémy současného světa
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Řízení a plánování kariéry
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Reforma školství v ČR.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Didaktika TV; Martina Matúšková
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Cíle školní tělesné výchovy + Cíle vzdělávací oblasti „Člověk a zdraví“ Bc. Libor Trtek, UTV-ZE

Obecný cíl edukace Obecným „globálním“ cílem výchovy a vzdělání je výchova demokratického člověka, růst jeho duchovního, morálního a výkonnostního potenciálu.

Co je to cíl? Cíl je vědomím prvkem lidské činnosti, předjímající ideální výsledek, k němuž činnost směřuje. (Fialová, 2010)

Proč jej mít?  Motivuje  Integruje různé aktivity  Nutí vytvářet systém činností  Nutí vytvářet priority – hierarchizovat  Reguluje aktivitu -> ekonomika činnosti  Podmínkou k úspěšnému dosažení efektů práce edukátora. „Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů.“ Lee Iacocca

Vzdělávací oblast „Člověk a zdraví“  základní vzdělávací oblast Rámcového vzdělávacího programu (RVP).  ve vzdělávací oblasti „Člověk a zdraví“, která je společná základnímu i gymnaziálnímu vzdělávání, jsou zařazeny předměty „Výchova ke zdraví“ a „Tělesná výchova“  Výchova ke zdraví přináší základní poznání o člověku v souvislosti se zdravotní prevencí.  Tělesná výchova směřuje k poznávání vlastních pohybových možností a zájmů a k poznávání účinků konkrétních pohybových činností na tělesnou zdatnost, duševní a sociální pohodu.

Cíle této vzdělávací oblasti podle NÚV :  zdraví jako hodnota v kontextu dalších životních hodnot  pochopení zdraví jako vyváženého stavu tělesné, duševní i sociální pohody  poznávání člověka jako biologického jedince  co je zdravé a co může zdraví prospět, i to, co zdraví ohrožuje  chápání zdatnosti, dobrého fyzického vzhledu i duševní pohody jako významného předpokladu výběru profesní dráhy, partnerů, společenských činností atd.  ochraně zdraví a životů při každodenních rizikových situacích i mimořádných událostech a k využívání osvojených postupů spojených s řešením jednotlivých mimořádných událostí

Žáci by tedy ve výsledku měli být schopni rozpoznat, co ohrožuje jejich tělesné a duševní zdraví, měli by umět vyrovnat nedostatek pohybu a jednostrannou tělesnou i duševní zátěž a vážit si zdraví jako jedné z prvořadých hodnot. Na základě dostatečné pohybové gramotnosti se předpokládá, že žáci budou inklinovat k celoživotní pohybové aktivitě, což je jedním z hlavních cílů této vzdělávací oblasti. Při realizaci této vzdělávací oblasti je třeba klást důraz především na praktické dovednosti a jejich aplikace v modelových situacích i v každodenním životě školy. Proto je velmi důležité, aby celý život školy byl ve shodě s tím, co se žáci o zdraví učí a co z pohledu zdraví potřebují.

Cíle školní tělesné výchovy Pohyb je významným stimulem, podněcujícím sebeuvědomující a seberegulující aktivity každého jedince. (Hatláková, Brčák, 1994)\ Hlavním úkolem současné školní tělesné výchovy v České republice je stimulovat a rozvíjet bio-psycho-sociální ( podle Blahutkové bio-psycho-socio-spirituální) stránku člověka.

Dělení cílů školní TV podle Rychteckého a Fialové Vzdělávací Informativní Formativní Výchovné Všeobecné Specifické Zdravotní Kompenzační Hygienické Socializační Skupinové Individuální

Vzdělávací cíle Vzdělávací cíle jsou součástí školních učebních osnov i celoročních plánu učitelů. Pedagogická komunikace je důležitým prvkem sociální komunikace. Velmi důležitý je také jakýsi pedagogický takt učitele, tedy to jak rychle dokáže reagovat na danou situaci a uzpůsobit podle toho průběh vyučovací jednotky. (Čáp, 1993) Informativní  Poznatky  Postupy  Metody  Zásady dobré životosprávy  Základní pohybové dovednosti a návyky Formativní  Rozvoj pohybových schopností (síla, rychlost, vytrvalost, rovnováha … )  Kvalitní pohybový projev  Trénink senzorických a intelektových schopností

Výchovné cíle Cílem je vytvořit soulad s obecně uznávanými zásadami etiky. Chování neodpovídající požadavkům dané společnosti je považováno za problémové. Ve školní tělesné výchově kázeň přímo souvisí s bezpečností a efektivitou. Všeobecně zaměřené  Pozitivní charakterové vlastnosti  Estetické prožívání a hodnocení  Tvořivé schopnosti  Láska k přírodě, ochrana životního prostředí Specifické  Kladný postoj k pohybu  Zájem o sportovní činnost  Tělesná zdatnost  Funkční rozvoj  Přiměřený výkon.

Zdravotní cíle Školní tělesná výchova by měla kultivovat pohybový projev žáků s ohledem na jejich možnosti, přispívat k vyrovnávání svalových disbalancí, zvyšovat kondici žáků a mírnit zdravotní oslabení. Kompenzační  Kompenzace jednostranné zátěže – u žáků a studentů zejména sezení v lavicích  Regenerace duševních sil  Obnovení pozornosti žáků. Hygienické  Nošení cvičebního úboru  Používání sprchy po zátěži  Potřeba zdravého životního stylu projevující se dostatkem pohybu, spánkem, zdravou výživou...

Socializační cíle Skupinové  Spolupráce v družstvu  Poskytnutí záchrany a dopomoci  Prožívání různých rolí ve skupině  Důvěra ve spolucvičence Individuální  Budování kladného sebepojetí  Zvyšování sebedůvěry  Rozvoj komunikačních schopností  Učení se toleranci  Přizpůsobení tempa ostatním

Závěr Vzdělávací oblast „Člověk a zdraví“ reprezentuje charakterově novou složku vzdělávání. Vyplňuje dosud prázdné, či sporadicky naplňované místo ve výukových programech všech stupňů škol. Celá oblast „Člověk a zdraví“ je zaměřena na to, aby si žáci vytvořili kladný vztah ke zdravému životnímu stylu a pochopili, jak svůj způsob života vést, aby se tak dal nazvat.

Děkuji za pozornost

Litaratura  Fialová, L. (2010). Aktuální témata didaktiky: Školní tělesná výchova. Praha, Czechia: Karolinum.  Korvas, P., Cacek, J. (2009). Integrovaná výuka a tělesná výchova na základní škole. Brno, Czechi: Masarykova univerzita.  Hurychová, A., Vilímová, V., (1999). Didaktika tělesné výchovy. Brno, Czechia: Masarykova univerzita.  Vzdělávací oblast – Člověk a zdraví: Průvodce upraveným RVP ZV (NUV-sekce kurikula) [txt]. Retrieved from