1 ETV v mezinárodním kontextu 16. 3. 2016, Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Informační systém krizového řízení kraje
Představení společnosti
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Facility management ČSN EN
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Systém managementu jakosti QMS
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Akreditační systém v ČR a v EU
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Ovčin. Odbor pro Vzdělávání ČINovnic a činovníků Skupina dobrovolníků pod zpravodajkou VRJ pro vzdělávání – Funguje jako podpůrný, pracovní a poradní.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
EU ETV zkušenosti a příležitosti 22. září 2016, MPO Ing. Evžen Ondráček.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Optimalizace strategických činností nákupu v mezinárodní společnosti.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ekonomika malých a středních podniků
Lidé, procesy, partnerství
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

1 ETV v mezinárodním kontextu , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

2 Environmental Technology Verification (ETV) Environmental Technology Verification (ETV) je odborný, světově uznávaný marketingový nástroj, který pomáhá při uplatnění výrobků na trhu. Výkonnost inovativních, environmentálních technologií je ověřována kvalifikovanou, nezávislou třetí stranou „Ověřovacím orgánem".„Ověřovacím orgánem" Výsledkem procesu je „Prohlášení o ověření”, které slouží jako potvrzení, že výkonnost technologie je důvěryhodná a vědecky spolehlivá. Ověřením výkonnosti může majitel ujistit své zákazníky o spolehlivosti a prokázání shody s právními předpisy. S ověřeným důkazem o výkonnosti technologie mohou inovace očekávat jednodušší přístup na trh, neboť riziko na straně uživatele je výrazně redukováno.„Prohlášení o ověření” ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

3 Kde a kdy bylo zavedeno první ETV schéma? ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

4 Kde a kdy bylo zavedeno první ETV schéma? kde: USA ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

5 Kde a kdy bylo zavedeno první ETV schéma? kde: USA kdy: 1995 ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

6 následovali: Kanada Francie, Dánsko Japonsko Jižní Korea Filipíny ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

7 ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM Kanada USA Japonsko Korea Filipíny EU Čína

8 Po celém světě bylo provedeno mnoho ověřování s cílem zamezení nutnosti opakovat zkoušky  problém vzájemné uznatelnostiproblém vzájemné uznatelnosti Jak na to? ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

9  Na vládní úrovni je v roce 2008 založena mezi Kanadou, USA a EU (reprezentována Evropskou komisí) Mezinárodní pracovní skupina Mezinárodní pracovní skupina IWG-ETV ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

10 IWG-ETV nyní: 6 členů: Kanada / EU / Jižní Korea / Filipíny / Japonsko / USA 1 vize: “Ověřeno jednou, akceptováno všude” 5 původních cílů: a. Založit vzájemné uznávání ETV programů. b. Společně vyvinout ověřovací postupy. c. Prozkoumat možnou žádost k vytvoření ISO standardu. d. Nalézt způsoby a prostředky k zapojení zúčastněných stran a k usnadnění mezinárodní spolupráce. e. Organizovat mezinárodní setkání, workshopy a fóra. ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

11 IWG-ETV nyní: Příprava do budoucna 6 upravených strategických cílů: a. Společně vyvinout a sdílet ověřovací postupy b. Pozorně sledovat pokrok v práci na ISO standardu c. Rozvíjet vztahy s mezinárodními organizacemi d. Sdílet znalosti a prozkoumat strategie různého využití ETV e. Sdílet znalosti a prozkoumat strategie společností potenciálním zájmem o ETV f. Zhodnotit výsledky a vlivy ETV programů ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

12 Stav a možnosti standardu ISO 14034: Co je standard? ISO definice: “Standard je dokument, který poskytuje požadavky, specifikace, návody a charakteristiky, které mohou být konzistentně využity k potvrzení, že materiály, produkty, procesy a služby jsou vhodné ke svému účelu." V našem případě: „Návody k zajištění toho, že ověřování se provádí tak, aby plnilo svůj účel “ ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

13 Stav a možnosti standardu ISO 14034: Postup tvorby Návrh nového pracovního standardu (NWIP) Únor 2013 Koncept - WG level (WD) WG založena v červnu 2013 Schválení - TC level (CD) 51 MS  43 volilo, 25 ano, 3 ne, 15 se zdrželo, 259 připomínek Schválení - ISO level (DIS) WG Meeting v prosinci dopracován DIS, v únoru 2016 podáno ke schválení Výsledek hlasování v polovině července 2016 Nový standard ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

14 Stav a možnosti standardu ISO 14034: Co se dělo? Mnoho různých ETV schémat  skutečné vyjednávání Klíčové body pozice EU: Podpora inovací (flexibilita, ne certifikaci) Zajištění kvality ověřování  potřeba normy ISO ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

15 Nová doba se standardem ISO  Mnoho otevřených otázek, některé nepředvídatelné  Nová vlna zájmu (zejména Brazílie)  Bude vzato v úvahu během vyhodnocení pilotního programu EU ETV, s ohledem na zavedení stálého schématu EU ETV  VerifyGlobal-nová členská globální síť organizací poskytující testovací a ověřovací služby ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

16 Vyhodnocení pilotního programu EU ETV – do konce roku 2016  ETV v balíčku Circular Economy  Vyhodnocení z podkladů ověřovacích orgánů a z veřejné konzultace  Evropská komise zajistí pokračující podporu programu k překlenutí mezery až do vzniku trvalého EU ETV schématu ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

17 VerifyGlobal  Posílit dlouhodobě udržitelný výkon díky zvyšování účinnosti, zajištění kvality a odpovědnosti  Testování kvality a ověřování ETV  Sladění s novou normou ISO  Usnadnění mezinárodního ověřování prostřednictvím mezinárodně uznávaného certifikátu a doprovodného loga v souladu s novou ISO normou  Podpora členů prostřednictvím efektivního marketingu a komunikace založené na globální značce ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

18 CEMC jako člen VerifyGlobal Služby:  Standardizované testování výkonu a ověřovací postupy  Srovnávací testy výkonu a řízení jakosti  Poradenské služby  Webové technologie, informační platforma  Mechanismus k ulehčení obchodních transakcí a investic ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

19 CEMC – stávající portfolio služeb  Ověřování environmentálních technologií  Informační portál  Odborný měsíčník ODPADOVÉ FÓRUM  Vědecký časopis WASTEFORUM  Konference, školení (TVIP, Předcházení vzniku odpadů) ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM

20 Kontakt Ing. Evžen Ondráček 28. pluku 524/ Praha 10, Česká republika tel.: ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM