Studie možného VD Hanušovice 6. 4. 2016. Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Žďár nad Sázavou , Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Budování cyklostezek z pohledu správce vodních toků Mladá Boleslav Ing. Růžena Divecká Povodí Labe, státní podnik.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Vysoká škola technická a ekonomická
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Plánování ve školní tělesné výchově
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Regionální environmentální centrum ČR
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Stavební uzávěra základní informace
Téma 11: Finanční plánování
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Vojtěch Máca, Milan Ščasný, Iva Zvěřinová
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rozvoj matematického modelování na Povodí Moravy od roku 1997
Zpráva o uplatňování územního plánu
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Environmentální Profil
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Ochrana člověka za mimořádných událostí
RIZIKO.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Tisková konference ČMKOS
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Vliv významných nádrží a soustav na hydrologické extrémy
Transkript prezentace:

Studie možného VD Hanušovice

Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční teplota vzduchu v posledních 20 letech se zvýšil výskyt hydrologických extrémů - to platí celosvětově i v případě Evropy - obecně se tyto tendence nazývají „klimatická změna“ Mnoho výzkumných pracovišť se zabývá předpovídáním trendů dalšího vývoje. V současné době se téměř všechny globální scénáře vývoje klimatické změny shodují v tom, že tyto nepříznivé tendence budou pokračovat. Protože vodní zdroje ČR jsou téměř výhradně závislé na atmosférických srážkách byl, jako jedno z „adaptačních opatření“ pořízen Generel LAPV, aby v budoucnu mohla být území vodohospodářsky využitá.

Přírodní podmínky České republiky Strana 3 Vodohospodářské charakteristiky v povodí Moravy a v ČR: Charakteristika Hlavní povodí Celá ČR LabeOdryMoravy Průměrná nadmořská výška povodí [m n.m.] Dlouhodobý průměrný průtok v hlavním toku povodí v hraničním profilu [m 3.s -1 ] Průměrný roční úhrn srážek [mm] Specifický odtok [l.s -1.km -2 ]6,110,84,86,1 celé povodí řeky Moravy má nejméně příznivé přírodní podmínky pro vodní zdroje

Generel LAPV Strana 4 Výchozí podklady: ČR leží na hranici jednoho z hlavních evropských rozvodí, tzn. jsme závislí na vodě ze srážek (dotují vodou i podzemní vodu) voda je základní „surovinou“, podmiňuje udržení dosažené úrovně rozvoje lidské společnosti matematické modely předpokládají že se postupně vyskytne (její projevy lze sledovat již v posledních 20 letech) změna klimatu s nepříznivým vlivem na vodní zdroje aby bylo možné vodu skutečně využít je potřebné ji zadržet (akumulovat), a to ve vodních nádržích další důležitá opatření – zadržování vody v krajině, především v půdě

Cíle technicko-ekonomické studie Strana 5 Prověření variant možné realizace vodního díla Hanušovice v údolí vodních toků Morava a Krupá, tj. na území vyplývajícího z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod. Aktualizace podkladů k této lokalitě s cílem objektivizovat budoucí diskusi o možné realizaci vodního díla.

Varianty posuzované ve studii Strana 6 nádrž v profilu těsně nad Hanušovicemi (varianta A) menší nádrž na řece Moravě těsně nad soutokem s Krupou (varianta C) menší nádrž na řece Krupé těsně nad soutokem s Moravou (varianta B) kombinace dvou menších nádrží na řece Moravě těsně nad soutokem s Krupou a na řece Krupé těsně nad soutokem s Moravou (varianta B + C)

Strana 7

Dílčí výstupy studie Strana 8 Prověření důležitosti VD Hanušovice Rozbor vodohospodářské situace v širším území Vliv stavby na současný stav území – včetně environmentální analýzy rizikových procesů dle předpisů č. 100/2001Sb. a č. 114/1992 Sb. Prognóza jakosti vody a sanační opatření Návrh technického řešení Socio-ekonomické dopady Ekonomická analýza Závěrečné vyhodnocení a doporučení dalšího postupu

Vybrané otázky Strana 9 Studie bude mimo jiné obsahovat: prověření kapacit současných vodních zdrojů a budoucích požadavků potřeby vody v daném regionu a širším okolí, dotčení obcí jednotlivými variantami, vazbu na územně plánovací dokumentace, dopad na ekonomické využití území, ovlivnění technické infrastruktury.

Účely zvažované nádrže Strana 10 Vodárenský (analýza vývoje potřeb zásobování pitnou vodou v podmínkách očekávané klimatické změny v severním a středním Pomoraví) Akumulační (očekávané změny hydrologického režimu v povodí Moravy v podmínkách očekávané klimatické změny) Protipovodňový (ochrana před povodněmi - záplavová území, škody, transformace) Energetický (případná možnost energetického využití při zabezpečení prioritních účelů – vodárenského a akumulačního)

Strana 11 Jako zásadní část studie bude zpracováno multikriteriální technickoekonomické vyhodnocení variant se stanovením jejich vhodnosti. Pro toto vyhodnocení budou dotčené obce osloveny projektantem o poskytnutí podkladů a Vašich vyjádření k jednotlivým variantám, které budou významným podkladem pro hodnocení jejich vhodnosti. Projektantem je společnost Šindlar, s.r.o., kontaktní osobou a hlavním projektantem bude Mgr. Jan Zapletal.

Děkujeme za pozornost